Oamenii politici, despre moartea regelui Mihai: A dat dovadă de verticalitate în momente de cumpănă. A marcat istoria României

Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, transmite condoleanțe Casei Regale pentru "imensa pierdere" generată de moartea Regelui Mihai, subliniind că fostul suveran a fost "simbolul național ar rezistenței" și "a dat dovadă de verticalitate și de un deosebit curaj în momente de cumpănă ale neamului românesc".
Romania TV
05 dec. 2017, 12:39
Oamenii politici, despre moartea regelui Mihai: A dat dovadă de verticalitate în momente de cumpănă. A marcat istoria României

Fostul ministru de externe Cristian Diaconescu afirmă că moartea regelui Mihai înseamnă trecerea în neființă a unui „român istoric”, adică a unui reprezentant uriaș din punct de vedere al demnității naționale.

„În primul rând, Dumnezeu să-l odihnească. Este un moment care înseamnă trecerea în neființă a unui român istoric, adică un reprezentant uriaș din punct de vedere al demnității naționale, un simbol al unei națiuni care, într-un moment de cumpănă, în mai multe momente de cumpănă de altfel, în timpul războiului și după, și-a regăsit demnitatea națională în persoana regelui Mihai”, a declarat Diaconescu.

El afirmă că, „din acest punct de vedere, este o pierdere ireparabilă”.

„Ca orice moment astral în istoria unei țări, probabil că anul 1990, când România, aflată din nou la răspântie, ar fi putut să aleagă o variantă constituțională ce i-ar fi adus în mod sigur un nivel superior de recunoaștere internațională. Din păcate, a ratat acel moment și iată că și simbolul pe umerii căruia se putea rezema o altă Românie a trecut în neființă”, a menționat Diaconescu.

Fostul ministru de externe și-a exprimat speranța că tânăra generație va păstra modelul care l-a constituit Regele Mihai.

„Sper că da. Poate înțelegerea faptului că ceea ce înseamnă o Casă Regală, o cultură aristocratică, în gestionarea intereselor unui popor poate reprezenta un argument de situare irevocabilă în lumea civilizată. Măcar generația de astăzi ar putea, printr-o minimă informare, să înțeleagă faptul că, cel puțin în Europa, acolo unde există monarhii constituționale, statele sunt puternice, statele sunt irevocabil așezate pe calea democrației și, mai ales, știu să găsească punțile necesare pentru a comunica și a se sprijini, mai ales în momente critice, dincolo de incompetențele sau limitele pe care sistemul politic le dovedește din când în când. Deci, dacă acest lucru se va învăța și dacă acest lucru se va înțelege, măcar după trecerea în neființă ceea ce a însemnat Regalitatea și un Rege extrem de puternic, va reprezenta un atu pentru România”, a încheiat Cristian Diaconescu.

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, transmite într-un mesaj că Regele Mihai a fost un exemplu de distincție, demnitate, generozitate și profund atașament față de interesele României iar Centenarul națiunii se datorează și rolului jucat de Familia Regală.

„Personal am avut prilejul să constat, de mai multe ori, prețuirea de care s-a bucurat Majestatea Sa în rândurile diplomației, dar și ale publicului larg din țară și din străinătate. Eforturile făcute de Majestatea Sa Regele Mihai I pentru promovarea în diverse capitale europene a obiectivelor României privind aderarea la Uniunea Europeană și la NATO sunt parte integrantă a angajamentului și reușitei parcursului internațional al țării noastre”, a afirmat Meleșcanu.

Acesta a adăugat că, „pentru diplomații care au avut onoarea să-l cunoască, Regele Mihai I rămâne un exemplu de distincție, demnitate, generozitate și profund atașament față de valorile culturale românești și față de interesele României”.

„Ne aducem aminte și de modul exemplar în care Majestatea Sa a fost aproape de preocupările și problemele românilor din întreaga lume, atât pe parcursul anilor triști de exil cât și după aceea”, a punctat șeful diplomației române.

Meleșcanu apreciază că „România Centenarului se datorează și rolului jucat de Familia Regală, iar Majestatea Sa, prin devotamentul față de interesele naționale, atât în vremuri de vicisitudini, cât și în cele actuale, caracterizate de noi provocări, va reprezenta de-a pururi un reper pentru drumul istoric parcurs de țara noastră, dar și pentru valorile pe care trebuie să le împărtășim viitoarelor generații”.

„Ne înclinăm în fața Majestății Sale, care și-a pus, cu demnitate, întreaga viață în slujba țării. Transmitem, în aceste momente de doliu, Familiei Regale condoleanțele și expresia înaltei prețuiri față de personalitatea Majestății Sale”, încheie Teodor Meleșcanu mesajul de condoleanțe.

Sociologul Vasile Dîncu, fost vicepremier, spune, într-o postare pe o rețea de socializare, că Regele Mihai nu a dorit niciodată puterea, pentru că o avea.

„În 2011, când l-am văzut pe Regele Mihai vorbind în fața Parlamentului României, am înțeles ce căuta regalitatea pe lume. Regele nu a dorit niciodată puterea, pentru că a avut-o mereu. Rămas bun, Majestate!”, spune, în postarea sa, Vasile Dîncu.

Sociologul clujean redă un text de-al său publicat în revista Sinteza, intitulat „Cu regalitatea nu-ți poți face selfie”.

„Față de alți lideri, cum spunea un eseist englez, regii nu sunt aleși de popor, deci nu se remarcă prin ambiție sau prin voință de putere, nu au obsesia de a domina, nu se luptă pentru câștigarea simpatiei. Regii reprezintă, ei sunt un memento al imaginii unui timp apus, unde valorile nu sunt cuvinte și unde oamenii sunt cu adevărat purtători ai unor valori. Cred că republicanii inteligenți au înțeles că nu trebuie să se sperie, regalitatea nu guvernează, ci reprezintă ceea ce nu se vede, ceea ce nu se poate pipăi: statul, națiunea, spiritul și cele mai importante valori. Acestea sunt păstrate în lumea aproape metafizică a aristocrației, iar regii sunt slujitorii acestora. Regalitatea nu intră în luptă cu nimeni din societate, deci ea este cea mai potrivită instituție a tuturor’, arată Vasile Dîncu în textul publicat în aprilie 2016.

Potrivit acestuia, regalitatea spune o poveste despre țară și ține poporul în jurul unei povești.

„Regalitatea spune o poveste despre țară, ține poporul în jurul unei povești frumoase sau tragice. Ultima poveste pe care o spune familia și Regele Mihai este o poveste tristă, povestea exilului și a părăsirii familiei lui de către marile familii ale regilor europeni, răvășite și ele sau dezorientate de cel mai mare război al lumii. De aceea, în Parlament, când s-a adresat românilor, regele mi-a părut ca un copac singur, într-o câmpie pustiită de furtună, dar singurul rămas în picioare”, mai spune sociologul clujean.

Hellvig: Îmi exprim speranța că Familia Regală va rămâne alături de societatea românească în proiectele sale majore

Directorul Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig, transmite condoleanțe Casei Regale și își exprimă speranța că Familia Regală va rămâne alături de societatea românească în proiectele sale majore, ca un reper constant de moralitate și forță unificatoare.

”Am primit cu adâncă tristețe vestea trecerii la cele veșnice a Majestății Sale Regelui Mihai I al României. Ca fost șef al statului român și ultim supraviețuitor de mare însemnătate al celui de-al Doilea Război Mondial în Europa, viața sa în serviciul cetățenilor lasă o amprentă profundă asupra României moderne. Avem datoria ca, mai ales în aceste clipe, să păstrăm vie în memoria națiunii noastre amintirea exemplelor de patriotism, curaj și demnitate de care Majestatea Sa a dat dovadă în momentele cruciale pentru România secolului XX. Transmit, în numele meu și al Serviciului Român de Informații, condoleanțe Casei Regale a României și îmi exprim speranța că Familia Regală va rămâne alături de societatea românească în proiectele sale majore, ca un reper constant de moralitate și forță unificatoare. Dumnezeu să-l odihnească în pace pe Majestatea Sa!”, a scris Hellvig pe pagina de Facebook a SRI.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat marți că liberalii susțin propunerea legislativă referitoare la reglementarea statutului juridic al Casei Regale a României.

„Vom susține (n.r. — proiectul de lege). De altfel știți că proiectul acesta de lege, discuțiile datează încă din perioada Guvernului Cioloș. Au existat discuții din câte știu și la nivelul Președinției și există un suport larg, sigur a fost nefericit modul în care a fost înaintat în Parlament”, a spus Orban, la Palatul Parlamentului.

Senatorii din Comisia juridică au amânat marți, pentru săptămâna viitoare, dezbaterea propunerii legislative referitoare la reglementarea statutului juridic al Casei Regale a României, act normativ inițiat de președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.

Plenul Senatului a aprobat pe 20 noiembrie procedura de urgență pentru dezbaterea și adoptarea propunerii legislative referitoare la reglementarea statutului juridic al Casei Regale a României.

Propunerea legislativă prevede recunoașterea Casei Regale ca persoană juridică de drept privat și acordarea statutului de utilitate publică. În plus, legea propune recunoașterea poziției de Șef al Casei Regale a României ca poziție onorifică, asimilată protocolar cu aceea a unui fost șef de stat, și cuprinde o serie de prevederi care vor asigura desfășurarea optimă a activităților și funcțiilor de reprezentare ale acesteia.

„Am primit cu durere în suflet vestea că Majestatea Sa Regele Mihai al României nu mai este printre noi. Rămas bun, Majestate! (…) Din păcate, Majestatea Sa ne părăsește chiar acum când intrăm în anul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri și chiar dacă nu va fi alături de noi, românii, fizic, sufletul lui va fi alături de noi și va veghea la continuarea unui destin măreț pentru această națiune. Se închide o pagină de istorie. Majestatea Sa Regele Mihai este ultimul șef de stat care a supraviețuit celui de-al Doilea Război Mondial, care era în funcție în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Un destin măreț, un destin dramatic, un destin, din păcate, neîmplinit. Oare unde ar fi fost România dacă în 1945 în locul comuniștilor suiți pe tancurile sovietice Majestatea Sa ar fi putut să rămână regele României într-o Românie democratică? Oare unde are fi fost România dacă în 1990 Majestatea Sa ar fi fost repus în drepturile sale și ar fi devenit regele României? Probabil România ar fi arătat mult mai bine, cu totul și cu totul diferită față de România frământată de astăzi”, a declarat Orban la Parlament.

El a subliniat că, deși autoritățile din România au fost nedrepte cu Regele Mihai, acesta a avut un rol determinant în procesul de integrare în UE și în NATO.

„Monarhia pentru România a reprezentat garanția pentru un drum european, garanția modernizării, garanția instaurării unei democrații autentice, a însemnat practic un simbol de unitate pentru poporul român”, a adăugat Orban.

El a amintit și de discursul Regelui Mihai susținut în 2011 în Parlament.

„Unul dintre cele mai frumoase momente. Sunt convins că foarte mulți români nu cunoșteau personalitatea Majestății Sale, care aveau idei preconcepute, au văzut marele om de stat care a fost Majestatea Sa Regele Mihai”, a spus liderul PNL.

Liderul PNL a arătat că se impune ca Guvernul să declare zile de doliu național și să fie organizate funeralii de stat.

„Fac un apel ca măcar în acest moment trist, când suferim o pierdere ireparabilă, să ne regăsim dorința de unitate, să înceteze vrajba, conflictele, bătăliile de multe ori inutile și măcar în această perioadă să nu ne mai confruntăm între noi, să nu mai creăm fracturi în societatea românească”, a mai declarat Orban.

Regele Mihai va rămâne un reper de moralitate și o figură emblematică pentru istoria dificilă a țării, a declarat marți prim-vicepreședintele PNL, Raluca Turcan.

„Nicio încercare a istoriei nu i-a știrbit Majestății Sale dragostea pentru poporul român și pentru România. Dumnezeu să îl odihnească!”, a scris Raluca Turcan pe Facebook.

Regele Mihai a fost o personalitate care a marcat istoria României aproape un secol, a declarat fostul premier Victor Ponta, care a transmis condoleanțe Familiei Regale.

”Sincere condoleanțe Familiei Regale și tuturor românilor pentru această uriașă pierdere! Majestatea Sa Regele Mihai a fost o personalitate care a marcat istoria Romaniei aproape un secol. Mă consider un privilegiat pentru că am avut ocazia să îl întâlnesc personal și să exprim respectul și admirația. Dumnezeu să îl odihnească”, a scris marți Victor Ponta pe Facebook.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, afirmă că Regele Mihai reprezintă un exemplu de răbdare și dragoste față de țară, dar și un simbol al continuității și al sacrificiului pentru semeni.

„Avem cu toții datoria morală de a ne pleca respectuos fruntea în cinstea celui care a scris pagini importante în istoria țării noastre. Avem obligația de a ne păstra trecutul la loc de cinste pentru că acesta reprezintă singura garanție pentru un viitor construit pe baze solide și sincere. Majestatea Sa rămâne un exemplu de răbdare și dragoste față de țară, un simbol al continuității și al sacrificiului pentru semeni”, a scris Carmen Dan, marți, pe Facebook.

Apreciind că un „văl negru de doliu s-a așternut peste întreaga țară”, demnitarul amintește că regele s-a stins din viață la doar câteva zile după ce poporul român sărbătorea 99 de ani de la Marea Unire, înfăptuită de bunicul său, Ferdinand.

Ministrul transmite condoleanțe Familei Regale.

Ambasadorul Marii Britanii în România, Paul Brummell, a transmis, marți, condoleanțe Familiei Regale a României, Guvernului și poporului român în contextul decesului Regelui Mihai și a subliniat că fostul suveran a fost o figură foarte importantă a istoriei comune a celor două state.

„Condoleanțe din partea Guvernului Marii Britanii pentru Familia Regală a României, Guvernul României și poporul român. Regele Mihai a fost o figură foarte importantă în istoria noastră comună. A luptat împotriva comunismului, a fascismului, a avut legături foarte strânse cu Marea Britanie. E o perioadă foarte tristă și suntem alături de România”, a declarat Brummell după întâlnirea ambasadorilor statelor membre UE cu președintele Klaus Iohannis.

„Am aflat cu profundă tristețe vestea trecerii în neființă a Majestății Sale Mihai I, ultimul rege al României. În numele meu și al întregii Armate doresc să transmit familiei și membrilor Casei Regale sincere regrete și condoleanțe pentru această imensă pierdere. Regele Mihai I va rămâne de-a pururi în istoria neamului românesc drept simbolul național ar rezistenței, dând dovadă de verticalitate și de un deosebit curaj în momente de cumpănă ale neamului românesc. Sperăm că fermele sale convingeri și înțelepciunea sa ne vor consolida puterea interioară de a contribui și de acum înainte la înfăptuirea unei lumi mai bune, așa cum și-a dorit-o tot timpul Regele Mihai. În aceste momente suntem cu sufletul alături de Casa Regală, dar și de toți românii care l-au apreciat pe Majestatea sa, Regele Mihai I. Dumnezeu să-l odihnească !”, a scris Fifor, marți, pe Facebook.

Regele Mihai I, fostul suveran al României, a murit marți la vârsta de 96 de ani la reședința din Elveția, a anunțat Casa Regală.

La căpătâiul Regelui a stat, până în ultima clipă, Alteța Sa Regală Principesa Maria. Trupul neînsuflețit va fi depus în Holul de Onoare al Castelului Peleș, iar apoi, pentru două zile, în Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei.

Slujba de înmormântare va avea loc la Catedrala Patriarhală, iar înmormântarea la Curtea de Argeș.

Miercuri va fi făcut public, în detaliu, programul funeraliilor.

Mai mulţi politicieni s-au grăbit să transmită gândurile despre fostul suveran

Vulpescu: Regele Mihai a servit cu demnitate poporul român; pentru asta îi suntem recunoscători

Fostul ministru al Culturii Ionuț Vulpescu afirmă că Regele Mihai a servit poporul român cu demnitate, indiferent de poziția în care a fost în decursul timpului, iar „pentru aceasta îi suntem recunoscători”.

„Am aflat cu tristețe vestea morții Regelui Mihai I, o personalitate a vieții politice interbelice, ultimul șef de stat european care a fost în funcție în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. A suferit arsurile istoriei, o istorie care nu a fost blândă cu generația sa, și cu toți românii, până la urmă. După decembrie 1989 a fost alături de eforturile națiunii române, acelea de a construi un stat modern, democratic, membru al comunității europene și euro-atlantice. A servit cu demnitate poporul român, indiferent de poziția în care a fost, în decursul timpului, și pentru asta îi suntem recunoscători. Dumnezeu să-l odihnească!”, a scris Vulpescu, marți, pe pagina sa de Facebook.

Răzvan Theodorescu: Regele Mihai – un personaj tragic, cu o viață tragică dar demnă

Academicianul Răzvan Theodorescu afirmă că Regele Mihai a fost un personaj tragic, cu o viață tragică, dar demnă, în urma căruia rămâne un lucru foarte important, acela de a fi fost factorul decisiv în actul de la 23 August.

„Moare un rege care este ultimul monarh al României. Cu el monarhia română se stinge definitiv. Un personaj tragic, cu o viață tragică, dar demnă, un personaj demn de respect, care în cea de a doua sa domnie, dramatică de altfel, a făcut un lucru foarte important, fiind factorul decisiv în actul de la 23 August, a cărui importanță o știm cu toții. Să îi apărăm această bună amintire, după cum trebuie să nu uităm că în întregul său exil a fost o persoană demnă și care nu și-a uitat nicio clipă țara. Este singurul monarh exilat care s-a putut întoarce în țara sa exact în locul de unde a plecat și lucrul acesta contează destul de mult pentru o istorie aproape centenară”, a declarat pentru AGERPRES academicianul.

Întrebat de ce se încheie monarhia în România, Răzvan Theodorescu a spus că Regele Mihai „nu mai are niciun urmaș”.

„La știința mea, nu mai are niciun urmaș, pentru că în ceea ce îl privește pe tânărul Nicolae s-a acționat cum s-a acționat. Deci trebuie să aibă urmași masculini, iar îndepărtarea lui Nicolae face să nu mai existe urmași pentru o eventuală, dar puțin probabilă, restabilire a monarhiei”, a mai spus academicianul.

Ana Birchall: Regele Mihai a fost un exemplu de devotament

„Am aflat cu tristețe de moartea Majestății Sale Regele Mihai. Pentru mine, Regele Mihai a fost un exemplu de devotament, de eleganță și putere, de conștiință civică, de capacitate de a pune țara înainte de orice. Zestrea pe care Regele Mihai a lăsat-o statului român modern trebuie prețuită și consolidată. Îmi exprim regretul pentru pierderea pe care a suferit-o Familia Regală, greu încercată în aceste momente, căreia îi transmit sincere condoleanțe. Dumnezeu să îl odihnească în pace pe Regele Mihai al României!”, a scris Birchall marți pe pagina sa de Facebook.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Fructul care te ajută să te lași de fumat. Înlocuiește gestul de a duce țigara la gură și are beneficii uimitoare pentru organism
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
Playtech.ro
Partea mașinii de spălat pe care sigur nu ai curățat-o niciodată, dar e plină de mucegai. Aici se strânge cea mai multă mizerie
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Asalturi neobișnuite în jurul Pokrovsk. De ce folosesc rușii mașini civile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Trădarea care a șocat România. Dramatica noapte care schimbat definitiv cursul istoriei
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
PSD propune pe Radu Marinescu pentru Ministerul Justiției
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Trupele speciale germane au trăit ”șocul vieții”: românul și portbagajul misterios