Admiratorii maestrului, cei care au dorit să îi aducă un ultim omagiu, s-au aşezat vineri la rând, la Cercul Militar Naţional, încă de la orele 10.00. Cele câteva zeci de persoane au îndurat ore în şir gerul de afară chiar dacă l-au cunoscut doar la televizor sau de pe marile ecrane.
„Aştept să îmi iau rămas bun de la Sergiu Nicolaescu. Stăm câteva ore în frig dar se merită. Sergiu Nicolaescu a fost un actor foarte bun. Am pierdut un om bun de la care mai aveam multe de învăţat. Aşa se întâmplă, omul este mai apreciat atunci când nu mai este„, a spus o doamnă cu lacrimi în ochi.
O altă doamnă, care a decis şi ea să îndure frigul de afară, pentru a-i aduce un ultim omagiu lui Sergiu Nicolaescu, a spus că în astfel de momente „vorbele sunt de prisos”. „L-am cunoscut de la televizor, din filme, nu vreau să folosesc limbajul standard, că am crescut cu filmele lui. A fost un tip care a trăit cu demnitate. A fost un om echilibrat, coerent până în ultimul timp, că l-am văzut la o emisiune acum 2 săptămâni„, a mai spus doamna.
Un domn a completat cele spuse de doamne, spunând despre Sergiu Nicolaescu că „a fost un titan al României”.
De asemenea, personalităţi şi artişti, printre care Cătălina Grama (Jojo), Ioan Cărmăzan, Mihai Mălaimare, Sebastian Papaiani, Geo Saizescu, Petre Roman şi Ion Iliescu, au venit să-i aducă un ultim omagiu regizorului Sergiu Nicolaescu.
Foarte îndurerată, Jojo a spus că Sergiu Nicolaescu a reprezentat „totul” pentru ea. Joi, în ziua în care Sergiu Nicolaescu a decedat, Jojo a declarat că inimile noastre plâng pentru că Sergiu Nicolaescu, „un om unic, sufletul cinematografiei româneşti şi unul dintre cei mai mari creatori şi iubitori de artă”, nu ne mai poate fi alături fizic.
Pe de altă parte, şi regizorul Ioan Cărmăzan i-a adus un ultim omagiu, vineri, înainte de ora 12.00, lui Sergiu Nicolaescu, la Cercul Militar Naţional. „Am pierdut un om, un prieten. Nu-mi vine să cred. Mi se pare un vis. În acelaşi timp îmi dau seama că e realitate”, a spus Ioan Cărmăzan. El a precizat că, în memoria lui Sergiu Nicolaescu, vor rămâne filmele sale, care constituie un „bun material de studiu şi pentru studenţii la cinematografie”.
Şi actorul şi regizorul Mihai Mălaimare şi-a luat rămas bun de la Sergiu Nicolaescu, vineri, la Cercul Militar Naţional. „A fost un om extraordinar”, a spus Mihai Mălaimare. „Sunt teribil de năcăjit că există încă oameni care îl contestă într-un mod abject. În România dacă eşti artist n-ai voie să mori”, a mai spus Mălaimare.
Şi Constantin Pivniceru, preşedintele Uniunii Cineaştilor din România, şi-a luat rămas bun de la prietenul lui Sergiu Nicolaescu. „Îl cunosc pe Sergiu Nicolaescu de mulţi ani. Pentru mine Sergiu Nicolaescu a însemnat însăşi existenţa mea, pentru că de 50 de ani suntem amândoi profesionişti în cinematografie. După mintea mea ar trebui să ni-l amintim pe Sergiu Nicolaescu ca pe un mare patriot, pentru că a folosit avantajele unei arte pentru a exprima sentimente profunde de dragoste de ţară. Este un om dincolo de spectacol, dincolo de distracţie. El s-a dăruit pentru asta. Este un semn al umanităţii nostre şi s-a dăruit pentru asta. Am vorbit cu el în prima zi de Crăciun, la spital, şi l-am întrebat dacă îl doare. Mi-a spus: «Mă doare îngrozitor», după care am alunecat către cinematografie şi Legea cinematografiei”, a spus Constantin Pivniceru.
La rândul său, deputatul Petre Roman a spus că Sergiu Nicolaescu a fost „un om extraordinar”. „Am vorbit cu el în urmă cu câteva luni, când am pus la cale un proiect important. Acum câteva luni i-am propus să facă un film documentar artistic, un fel de cinéma vérité, cum numai el ştia să facă, despre Revoluţia Română, în aşa fel încât să redăm şi adevărul Revoluţiei Române. Îşi dorea foarte mult să facă acest proiect. Îmi plac toate filmele lui şi mi-l voi aminti ca pe un om extraordinar de serios şi în patru cuvinte a spus toată filosofia vieţii lui: «Am vrut şi am muncit»”, a spus Petre Roman.
Fostul preşedinte Ion Iliescu i-a adus un ultim omagiu lui Sergiu Nicolaescu, vineri, la Cercul Militar Naţional, precizând că acesta a fost „principalul creator din cinematografia română”, dar şi „un om legat profund de fibra poporului român”.
„Sergiu Nicolaescu a fost nu numai un om, ci principalul creator din cinematografia română. A fost actor şi creator de filme care s-au bucurat de mare popularitate. A fost creator de filme pentru marele public, care s-au bucurat de mare succes. Pe de altă parte, a fost un om foarte activ, un om care a trăit în problematica ţării. Ca factor activ a participat nemijlocit la evenimente care au schimbat soarta ţării, inclusiv la Revoluţia din 1989. Şi mult după aceea a fost foarte implicat în soarta ţării ca senator. A scris vreo 5 cărţi şi făcea parte din Colegiul Institutului Revoluţiei Române şi el însuşi a coordonat o comisie senatorială care a studiat problemele Revoluţiei din 1989. Deci a fost un om activ pe toate planurile, un om legat profund de fibra poporului român, aşa că îi păstrăm cu toţii o amintire de neuitat. Am colaborat cu el mai ales după decembrie 1989. Înainte ne cunoşteam, dar nu pot să spun că am colaborat, însă după aceea i-am fost consecvent alături”, a spus Ion Iliescu.
Printre cei care i-au adus un ultim omagiu lui Sergiu Nicolaescu s-au numărat şi actorul Sebastian Papaiani, regizorul Geo Saizescu, dar şi un grup de revoluţionari.
Pe de altă parte, numeroase coroane cu flori au fost trimise la Cercul Militar Naţional de instituţii precum Administraţia Prezidenţială, Camera Deputaţilor, Primarul Capitalei şi Ministerul Culturii, dar şi de prieteni şi apropiaţi ai regizorului.
Sergiu Nicolaescu a murit, joi, la Spitalul Elias, în urma unor complicaţii cardiace şi pulmonare severe, care nu au răspuns la tratamentul intensiv aplicat după ce regizorul a fost operat de peritonită.