Şeful Executivului a explicat la Digi24 că decizia va fi luată în cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă0 după declararea stării de alertă.
„Au fost exprimate păreri pro şi contra declaraţiilor. Decizia se va lua după declararea stării de alertă. Exista două variante: menţinerea declaraţiei scrise sau pe telefon şi a doua variantă ca persoanele oprite în filtre să declare scopul deplasării in afara localităţii”, a declarat Ludovic Orban.
Ludovic Orban a vorbit şi despre reglementările care vor fi impuse companiilor pentru a proteja angajații și despre transportul public. El spune că regulile vor fi stabilite prin ordine comune a miniștrilor din domeniu, iar respectarea acestora va fi verificată de instituțiile statului.
„Regulile pentru cei care merg la serviciu vor fi impuse, de exemplu, pentru transportul public, vor fi impuse printr-un ordin comun al Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor împreună cu ministrul Sănătății.
În domeniul regulilor care trebuiesc respectate în spațiile comerciale care se vor deschide se vor impune reguli prin ordin comun al ministrului Economiei cu cel al Sănătății”, a mai spus Orban.
Premierul a mai spus că în principiu sunt câteva reguli simple, ca purtatul măștii în spații închise, triajul la locul de muncă, unde se va lua temperatura, pe măsură ce companiile se vor dota cu termometre.
„De asemenea vom stabili ce se va întâmpla cu persoanele care au peste 37 de grade. Cel mai probabil ele nu vor putea să intre la locul de muncă și vom genera necesitatea diagnosticării prin testare.
Mai sunt regulile de organizare a spațiului, de asemenea vor exista și alte reguli care vor fi considerate necesare, în funcție de specificitatea locului de muncă de către medicii epidemiologi.
În ceea ce privește transportul către serviciu – dacă există un areal, o zonă industrială sau un grup de imobile de birouri într-o anumită zonă, Ministerul Muncii, prin Ispecția Muncii, va trebui să comunice cu companiile în cauză și vor trebui să își programeze începerea și terminarea lucrului – unii încep la 7:00, unii la 8:00, la 9:00, alții la 10:00. La fel e și cu încheierea programului de lucru. Obiectivul este să se evite aglomerarea în transportul public”, a mai afirmat Ludovic Orban.