Oana Gheorghiu, co-fondatoarea Asociaţiei Dăruieşte Viaţă, spune că problema terapiilor intensive nu se va putea rezolva niciodată cu acele containere din Pipera, pe care autorităţile au cheltuit 2.000.000 de euro.
”Înşiruirea de containere de la Pipera a fost o risipă revoltătoare de bani. Se pare că administraţia Firea a cheltuit 2.000.000 euro pentru această mare şi proastă organizare de şantier, care, trebuie să fim realişti, nu va putea deveni niciodată un SPITAL adevărat. Acum, situaţia este extremă, iar statul român, incompetent, indolent, incapabil să anticipeze, să prevină, să se pregătească, se vede nevoit să risipească din nou bani, mulţi, în încercarea disperată de a transforma această înşiruire de containere într-o unitate medicală. Suma vehiculată? Vreo 4.000.0000 euro”, a scris co-fondatoarea Asociaţiei Dăruieşte Viaţă pe Facebook.
Aceasta a enumeră o parte dintre problemele semnalate de specialişti:
Ansamblul nu dispune de sistem de ventilaţie absolut necesar pentru o astfel de funcţiune.
Reţeaua de apă şi canalizare este realizată în afară, fără a fi protejată la îngheţ
Din punct de vedere al temperaturii interioare, ansamblul nu dispune de sistem de încălzire, ci doar de un sistem de aer condiţionat, care nu face faţă în perioada rece, mai ales că nu există izolaţie a containerelor.
Ansamblul nu dispune de reţea de gaze medicale.
Fiind localizat în afara unui spital general, toate funcţiunile conexe – laborator, farmacie, spălătorie, morgă, bucătărie, spaţii tehnice, etc. nu sunt asigurate.
Containerele, având o lăţime de aproximativ 2,6m şi câte o baie în fiecare container, nu pot fi transformate în unităţi de terapie intensivă.
Uşile au doar 90cm lăţime şi prag, lucruri nepermise într-un spital (nu se poate face transportul pacientului cu targă/pat, iar evacuarea rapidă, în cazul unui incendiu, a pacienţilor imobilizaţi este imposibilă)
Nu există centrală termică, apa caldă se asigură cu boilere individuale montate în băi. Şi lista e lungă, iar povestea e asemănătoare şi la Leţcani.
„Ce urmăresc cu postarea asta? Să determin autoritățile să nu se îmbete cu apă rece și să conștientizeze că PIPERA nu poate deveni un adevărat ATI. Probabil că va putea trata cazuri medii, dar problema terapiilor intensive nu se poate rezolva cu aceste containere, oricât de mult efort și bani s-ar băga, acum, aici.
ATI uri peste noapte nu se pot face, domnilor guvernanți. Ați avut un an și jumătate la dispoziție… da, da, 18 luni. Ce ați făcut? Nimic!
Și să știți câ în timp ce vă lăudați că nu închideți economia, ca să n-o omorâți, mor oameni. Mulți.
Este în regulă să nu o închideți, nimeni nu vrea asta, dar aveți un plan pentru noi? Ni-l spuneți? Sau sperați că lucrurile se rezolvă de la sine? Poate se îndură Covidul de noi și decide brusc să se retragă, nu-i așa?”, a mai scris co-fondatoarea Asociaţiei Dăruieşte-Viaţă.
Reamintim că Raed Arafat a declarat că spitalul modular de la Pipera este reoperaţionalizat în vederea primirii de pacienţi cu patologia COVID, acesta precizând că speră ca marţi primii bolnavi să poată fi aduşi la unitatea sanitară. Arafat a menţionat că România a primit concentratoare de oxigen, acestea urmând a fi duse la Pipera.