Directorul Muzeului Depresiunii Baraolt, Demeter Laszlo a declarat miercuri pentru Agerpres că oasele, respectiv un fragment de craniu şi doi colţi în lungime de 25 de centimetri şi aproximativ 11 centimetri lăţime, au fost găsite de un localnic. Acestea au fost scoase din pământ şi transportate la Baraolt, unde vor fi analizate de specialişti.
‘Au fost găsite într-o zonă în care există o eroziune a solului şi aşa au ieşit la suprafaţă (…) Noi nu ne pricepem prea bine pentru că nu suntem specialişti, dar după părerea noastră au aparţinut fie unui mamut, fie unui mastodont. Paleontologii ne vor spune cu exactitate’, a declarat Demeter Laszlo, potrivit căruia e exclus ca oasele să fi aparţinut vreunui alt animal având în vedere dimensiunile colţilor.
În urmă cu aproape patru ani, în timpul unor lucrări de excavare efectuate la Mina de lignit de la Racoş, din zona Baraolt, a fost găsit scheletul unui mastodont, care, potrivit paleontologilor, ar fi trăit aici în urmă cu mai bine de 2 milioane de ani. Scheletul are aproape 7 metri lungime şi 3,5 metri înălţime, iar specialiştii spun că este foarte valoros pentru că s-a păstrat intact în proporţie de peste 90%, fiind cel mai complet exemplar din specia Anancus Arvernensis descoperit vreodată în lume.
Deocamdată doar o parte din acest schelet este expus la Muzeul din Baraolt, pentru că instituţia nu are spaţiu suficient.
Demeter Laszlo a spus că doreşte să extindă clădirea muzeului şi să realizeze o secţie de Paleontologie şi geologie care să pună în valoare mastodontul, dar şi scheletele altor animale preistorice descoperite de-a lungul timpului pe raza judeţului Covasna sau în împrejurimi.