„Este vorba despre a închide un capitol de istorie, (…) de a ține cont de învățămintele pe care le-am tras din 11 septembrie și care trebuie să ne ghideze țara în viitor”, a declarat Obama, în discursul său de la Casa Albă.
„De mai mulți ani, a devenit clar că (această închisoare) nu duce la întărirea securității noastre naționale, ci o slăbește”, a subliniat președintele, făcând referire la un instrument de recrutare pentru jihadiști.
Barack Obama a cerut Congresului să examineze proiectul „cu onestitate, chiar și în mijlocul unui an electoral”.
Administrația sa a identificat 13 locuri de pe teritoriul american care ar putea primi prizonierii aflați în prezent la Guantanamo, dar nu a comunicat lista lor completă și nici nu a emis vreo recomandare.
Deși costul total al acestui transfer ar fi semnificativ, între 290 și 475 milioane de dolari, economiile astfel rezultate s-ar cifra la 65-85 milioane anual, amortizarea cheltuielilor fiind posibilă în 3-5 ani, a calculat executivul.
În prezent, la Guantanamo se mai află 91 de deținuți — dintr-un total de aproape 800 — dintre care 35 ar putea fi transferați într-un stat terț în lunile următoare, notează Agerpres.
Dintre deținuți, numai în jur de 10 au primit condamnări din partea justiției militare ori sunt în așteptarea unui proces. Khaled Cheikh Mohamed, bănuit că a organizat atentatele de la 11 septembrie 2011, este unul dintre aceștia.
Așa cum era de așteptat, proiectul anunțat de administrația democrată a suscitat imediat vii reacții din tabăra republicană, Paul Ryan, președintele Camerei Reprezentanților, declarând că „propunerii îi lipsesc detalii esențiale, cerute de lege, precum costul exact și locul unui nou centru de detenție”. „Nu ne vom risca securitatea națională pentru o promisiune de campanie”, a atenționat el.
Senatorul republican John McCain a spus și el că este un proiect ‘vag’, dar a anunțat că propunerile președintelui vor fi examinate în audieri pe care le va convoca comisia pe care o conduce. Fostul contracandidat al lui Obama a estimat totuși că acesta ‘și-a ratat șansa de a convinge Congresul și pe americani că are un proiect responsabil pentru a închide închisoarea de la Guantanamo’.
Dacă, așa cum este previzibil, Congresul dominat de republicani va bloca orice măsură, administrația ar putea totuși acționa prin decrete. Casa Albă a rămas însă până acum evazivă pe acest subiect, marja de manevră juridică a președintelui fiind incertă, potrivit experților.
Închiderea închisorii de la Guantanamo a fost o promisiune de campanie a lui Barack Obama în 2008, însă, după instalarea la Casa Albă, președintele s-a împotmolit într-un impas juridic și politic.
Cu toate acestea, New York Times apreciază, într-un editorial, că ‘închiderea Guantanamo până la sfârșitul anului este posibilă’, publicația chemându-i pe republicani să renunțe la o opoziție ‘sistematică și irațională’. Închiderea acestui centru de detenție ‘ar face SUA mai sigure, ar contribui la restabilirea rangului Americii de apărător la drepturilor omului și ar reprezenta economii de milioane de dolari pentru contribuabil’, a scris New York Times.