Această întâlnire la vârf ar trebui sa permită Statelor Unite să recupereze timpul pierdut în faţa economiilor emergente, care au strâns relaţiile cu statele africane, profitând de orientarea Washingtonului către alte zone. De altfel, după cum sesizează şi presa africană, de zece ani China şi Europa depăşesc Statele Unite în ce priveşte volumul schimburilor comerciale cu Africa, astfel că acest summit va fi o bună oportunitate de a examina noi strategii de sporire a schimburilor comerciale.
Pe lângă aspectele economice, un alt punct important pe agenda summitului va fi lupta împotriva grupărilor armate islamiste, cum ar fi Boko Haram în Nigeria, shebab în Somalia sau Al-Qaida din Maghrebul islamic, foarte activă în ţările din Sahara şi Sahel, dar şi a altor gherile, precum cele din Republica Centrafricană. Preşedintele Obama a subliniat înaintea acestei întâlniri că stabilitatea lumii de mâine depinde de progresele în materie de securitate înregistrate pe continentul cel mai sărac al lumii.
La acest capitol, liderul de la Casa Albă şi-a fixat ca obiectiv găsirea de soluţii ca statele africane să devină ‘parteneri puternici’ prin constituirea unor forţe de securitate suficient de bine pregătite care să permită diminuarea angajamentului financiar american. Însă multe dintre aceste ţări nu vor avea capacitatea de a-şi crea astfel de forţe, astfel că Washingtonul va trebui să coopereze în continuare cu unele dintre armatele cele mai puţin frecventabile implicate în punctele fierbinţi de pe continent. Altele, cum este cazul Nigeriei, ţară notorie pentru nivelul ei de corupţie, se aşteaptă ca Washingtonul să le doneze pur şi simplu arme şi bani pentru a combate grupările islamiste.
Deşi agenda summitului pare să dea prioritate consolidării parteneriatului comercial dintre SUA şi Africa, unele publicaţii africane sunt sceptice în privinţa posibilităţii ca această întâlnire să aducă schimbări fundamentale în favoarea statelor de pe continentul negru, apreciind că, deşi liderul de la Casa Albă are origini africane, el este înainte de toate preşedintele SUA, aşadar va susţine interesele americane.
În acest context, cotidianul nigerian Leadership îi transmite lui Obama că, dacă vrea să facă ceva pentru acest continent, atunci el ar trebui să ia măsuri pentru recuperarea resurselor naţionale jefuite de-a lungul anilor de liderii africani corupţi şi de partenerii lor externi. Site-ul Somalilandpress merge mai departe şi avertizează că ‘acest summit va reuni cei mai răi criminali împotriva umanităţii secolului XXI’, enumerând ‘palmaresul’ unor astfel de lideri la capitolul încălcării drepturilor omului.