‘Şefii de stat şi de guvern au cerut o reacţie rapidă a G7 şi au evocat adoptarea de noi sancţiuni de către comunitatea internaţională împotriva Rusiei’, se menţionează în textul difuzat. De asemenea, ei au subliniat că ‘pentru prevenirea degradării situaţiei pe teren şi ieşirea din criză’ este necesară aplicarea ‘efectivă’ a acordului semnat la Geneva pe 17 aprilie şi continuarea procesului democratic în Ucraina, făcând referire în mod special la alegerile prezidenţiale de la 25 mai.
În comunicatul preşedinţiei franceze se reaminteşte că, în conformitate cu acordul de la Geneva, Rusia trebuie să contribuie la atenuarea tensiunilor, ‘abţinându-se de la declaraţii provocatoare şi de la manevre de intimidare’, iar ‘integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei trebuie să fie deplin respectate’.
Cei cinci lideri au convenit în această dezbatere ‘să solicite o consolidare a rolului misiunii de observatori ai OSCE în Ucraina’, se subliniază în text.
Premierul italian Matteo Renzi a emis şi el un comunicat în care vorbeşte despre o ‘consonanţă deplină’ între cei patru lideri în chestiunea sancţiunilor împotriva Moscovei.
Şi preşedintele Obama a declarat anterior, în timpul vizitei în Coreea de Sud, că se va consulta cu principalii lideri europeni pentru a examina posibilitatea unor noi sancţiuni împotriva Rusiei.
La rândul său, cancelarul german Angela Merkel a anunţat că miniştrii de externe ai Uniunii Europene se vor reuni ‘cât de rapid posibil’ pentru a discuta despre sancţiuni împotriva Rusiei.