Avionul Air Force One a aterizat sâmbătă seara, puțin după ora locală 23.00 (21.00 GMT) la baza aeriană de la Torrejon de Ardoz, în apropiere de Madrid, unde președintele american a fost întâmpinat de regele Spaniei, Felipe al VI-lea.
În cursul dimineții, Barack Obama se va întâlni cu șeful guvernului conservator în exercițiu, Mariano Rajoy, aflat în căutare de aliați pentru a forma noul cabinet.
Partidul Popular condus de Rajoy a câștigat alegerile legislative anticipate organizate la 26 iunie, după doar șase luni de la precedentul scrutin, dar cele 137 de mandate obținute (din totalul de 350) nu îi permit să guverneze singur.
Duminică, președintele Obama va mai avea întrevederi cu șefii partidelor de opoziție: liderul socialist Pedro Sanchez, liberalul Albert Rivera (Ciudadanos) și Pablo Iglesias, liderul Podemos, stânga radicală, scrie Agerpres.
Potrivit ministrului spaniol de externe, Jose Manuel Garcia Margallo, vizita lui Obama simbolizează ‘normalizarea’ relațiilor între Madrid și Washington, după răcirea pe care au cunoscut-o în mandatul predecesorului lui Rajoy, socialistul Jose Luis Rodriguez Zapatero.
Acesta, foarte critic față de intervenția militară în Irak, condusă de SUA și la care Spania a participat sub guvernarea de dreapta, a anunțat, imediat după preluarea mandatului în 2004, retragerea trupelor spaniole, fără a notifica în prealabil Washingtonul.
Zapatero a salutat totuși ulterior alegerea democratului Barack Obama la Casa Albă.
Vizita lui Obama are drept obiectiv principal să exprime mulțumiri Spaniei pentru angajamentul militar alături de SUA, a explicat Charles Powell, directorul Institului regal El Cano.
Spania face parte dintre țările în care SUA au desfășurat scutul antirachetă, patru nave militare americane echipate cu interceptori aflându-se la Rota, baza navală din apropiere de Cadiz, în extremitatea sudică a țării, și unde Barack Obama își va încheia vizita, printr-un discurs în fața trupelor, în jurul orei locale 18.00 (16.00 GMT).
De asemenea, SUA au obținut autorizarea de a poziționa o forță de reacție rapidă, formată mai ales din pușcași marini, la baza Moron de la Frontera, lângă Sevilla, de unde militarii pot interveni în câteva ore pentru a răspunde crizelor în Africa, în special pentru a acorda ajutor personalului american, după șocul produs de atacarea complexului diplomatic de la Benghazi, Libia, în 2012.
Vizita lui Obama urma inițial să includă și un tur ale centrului istoric al Sevillei, dar a fost scurtată pentru ca liderul american să poată reveni la Washington în cursul serii și a se deplasa la începutul săptămânii la Dallas (Texas), unde un fost militar a ucis joi cinci polițiști și a rănit alți șapte, pentru a răzbuna abuzurilor forțelor de ordine împotriva populației de culoare.