Obama, omagiu pentru George Floyd: „Acest lucru ar trebui să nu fie normal în America în 2020. Acest lucru nu poate fi normal”

Fostul preşedinte american Barack Obama îi aduce un omagiu lui George Floyd într-un editorial, în care îndeamnă la schimbare, subliniind importanţa votului local într-o ţară cuprinsă de tulburări civice, informează News.ro.
Romania TV
02 iun. 2020, 13:19
Obama, omagiu pentru George Floyd:

„Acest lucru ar trebui să nu fie normal în America în 2020. Acest lucru nu poate fi normal”, denunţa primul preşedinte afroamerican al Statelor Unite după moartea afroamericanului George Floyd în timp ce era arestat şi un ofiţer i-a ţinut genunchiul pe gât timp de 9 minute, căruia îi aduce un omagiu.

Unda de şoc provocată de acest caz a cuprins întreaga ţară. Manifestaţii şi revolte împotriva rasismului şi violenţei poliţiei au izbucnit la Minneapolis, unde a avut loc drama, şi s-au extins în ţară.

Fostul preşedinte democrat analizează criza socială cu care se confruntă America într-un editorial publicat pe site-ul Medium, în care îndeamnă la „transformarea acestui moment într-o cotitură într-o schimbare reală”.

Barack Obama consideră că valul de manifestaţii care a cuprins Statele Unite reprezintă „o frustrare legitimă faţă de eşecul mai multor decenii de reformare a practicilor poliţiei şi sistemului justiţiei penale americane”.

„Zdrobitoarea majoritate a manifestanţilor a fost curajoasă, paşnică şi inspiratoare”, scrie el, condamnând tototdată o „minoritate mică” care a recurs la violenţă, ceea ce „dăunează cauzei şi agravează situaţia cartierelor care se confruntă deja cu probleme cu serviciile” de poliţie.

Fostul preşedinte american consideră că protestele servesc pentru „a pune în lumină nedreptatea”, însă schimbările este necesar să aibă loc „prin legi şi practici instituţionale specifice”.

Aceste ambiţii se pot realiza prin alegerea „unor funcţionari care să răspundă revendicărilor noastre”, subliniază Obama.

În editorialul său, el scrie că puterile publice care contează cel mai mult în reformarea serviciilor de poliţie şi a sistemului judiciar american se exercită la nivel local şi la nivel de stat.

„Este vorba despre primari şi cadrele din comitat care numesc majoritatea şefilor poliţiei şi negociază acorduri cu sindicatele din poliţie. Procurorii districutuali şi procurori de la nivelul statului sunt cei care hotărăsc să se ancheteze sau nu un caz şi să incuple, în final, persoane implicate în comportamente inadecvate”, explică el.

Fostul preşedinte democrat subliniază asupra importanţei votului.

„Nivelul prezenţei în aceste alegeri locale este în general şi din nefericire mic, mai ales în rândul tinerilor (…). Dacă vrem să facem o adevărată schimbare, nu alegem între protest şi politică. Trebuie să le facem pe amândouă. Trebuie să ne sensibilizăm pentru a mobiliza şi trebuie să ne organizăm şi să votăm pentru a ne asigura că alegem candidaţi care vor putea să reformeze”, subliniază Obama.

„Cu cât formulăm revendicări mai precise, cu atât va fi mai dificil ca aleşii să ofere pur şi simplu un răspuns acestei crize şi apoi să treacă la treabă ca de obicei, după ce dispar manifestaţiile”, apreciază el.

Barack Obama este plin de speranţă faţă de activismul în curs de a se naşte al unor tineri vizibil în ultimele săptămâni.

„Dacă, în viitor, ne putem canaliza furia către o acţiune paşnică, susţinută şi eficientă, atunci acest lucru ar putea să fie adevărata cotitură în ambiţia naţiunii noastre de a-şi trăi idealurile cele mai înalte”, scrie el.

În acest scop există un singur mijloc, „să trecem la treabă”, îndeamnă Barack Obama.

Citeşte şi: Desfăşurare de forţe în Statele Unite ale Americii. Mai multe vehicule militare, surprinse în apropiere de Casa Albă

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Horoscop bani Camelia Pătrășcanu. Zodiile care își vor umple buzunarele în luna august!
Capital.ro
Ungurii iau banii românilor. Au acordul BNR. Mutare istorică în 2024: A venit vremea
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Litoralul românesc în anii '80, marea piață neagră a Europei de Est. Ce averi făceau bișnițarii polonezi în vacanțele la Marea Neagră
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
De ce îl urăsc Harry și Meghan pe Prințul William. Culisele marii gelozii din Familia Regală
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a făcut fix în ziua tragediei
Cancan.ro
Ce a primit Andreea din Sibiu, după ce a comandat meniul zilei, la 28 de lei, într-un restaurant din Neptun
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Copiii dispăruți la Constanța au fost găsiți! În ce stare se află și care e motivul pentru care au plecat de acasă: „Acum sunt în siguranță”
Capital.ro
Șoferii cu mașini pe motorină vor fi taxați în plus. Anunț oficial în România chiar azi, 28 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
substantial.ro
Marcel Ciolacu ia apărarea premierului ungar Viktor Orban după discursul de la Băile Tușnad
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!