„Suntem acolo pentru voi. Şi nu vom uita”, a declarat Obama în timpul unei întâlniri cu persoane sinistrate de către ciclon la Brigantine, un oraş din zona de coastă, în New Jersey (est), alături de guvernatorul Chris Christie. El a dat asigurări că a ordonat echipei sale să răspundă „în 15 minute” apelurilor de ajutor din partea comunităţilor locale afectate.
Obama a salutat „forţa şi capacitatea de recuperare” a compatrioţilor săi. „Aceasta este esenţa Statelor Unite. Traversăm timpuri dificile, dar revenim mai puternici ca înainte (…), ne purtăm unii altora de grijă şi nu lăsăm pe nimeni pe marginea drumului”, a declarat el, un ecou al discursurilor sale de campanie.
Obama a survolat anterior, la bordul unui elicopter, împreună cu Christie, zona de coastă a statului, devastată de ciclonul care s-a abătut luni şi marţi asupra Nord-Estului Statelor Unite, în urma căruia în America de Nord au murit 49 de persoane.
În timp ce regiunea revenea puţin câte puţin la normal, în pofida unor pagube enorme, în special la New York, Obama şi-a suspendat până joi participarea la campania electorală împotriva repulicanului Mitt Romney. Alegerile prezidenţiale se vor desfăşura marţea viitoare.
Christie, un republican cunoscut pentru modul direct de a vorbi şi care este unul dintre principalii aghiotanţi ai lui Romney, i-a adresat lui Obama numeroase complimente, începând de marţi, pentru modul în care a gestionat această criză.
„A fost o relaţie de lucru formidabilă, cu scopul de a face lucrurile pentru care am fost aleşi”, a declarat el în faţa lui Obama, despre relaţia lor. „Nu pot să îi mulţumesc îndeajuns preşedintelui pentru preocuparea şi compasiunea de care a dat dovadă faţă de statul nostru”, a adăugat Christie.
Jay Carney, un purtător de cuvânt al Casei Albe, a declarat miercuri că „nu este momentul să se facă politică” şi că Obama se va concentra asupra sarcinii sale de şef al Executivului, pentru a coordona operaţiunile la nivel federal.
Miercuri dimineaţa New Yorkul s-a trezit în ambuteiaje uriaşe, iar într-un semn simbolic de revenire la normal, primarul Michael Bloomberg a tras clopotul marcând redeschiderea pe Wall Street.
Printr-o repornire progresivă a două dintre aeroporturi, a traficului autobuzelor şi anumitor magazine, New Yorkul îşi regăsea o aparenţă de normalitate.
Însă peste 500.000 de locuinţe nu aveau electricitate, dintre care jumătate în Manhattan. Şcolile erau în continuare închise, iar aproape toate tunelurile şi metroul se aflau în continuare sub apă, chiar dacă o repornire parţială este prevăzută pentru joi. Trei spitale au fost evacuate.
Vor fi necesare zile pentru revenirea la normal, au avertizat autorităţile.
Peste zece milioane de locuinţe nu aveau, în continuare, curent electric, iar aceste pene ar putea dura mai multe zile, potrivit autorităţilor. Reţelele de telefonie şi feroviară erau afectate, în continuare, de numeroase perturbări, iar aproximativ 2.800 de zboruri erau anulate în aeroporturile din zona de coastă.
Ciclonul a afectat Consiliul de Securitate al ONU, ai cărui membri au fost nevoiţi să se mute din cauza pagubelor provocate de creşterea nivelului apelor.
La rândul său, Mitt Romney a reluat campania electorală în totalitate, în Florida (sud-est), şi se confrunta cu o situaţie delicată în privinţa discursurilor adresate susţinătorilor, fără să îl atace în mod direct pe preşedintele democrat în exerciţiu, în plină situaţie de criză.
La Tampa, el şi-a prezentat planul economic în cinci puncte, dar nu a mai utilizat formule-şoc obişnuite împoriva preşedintelui. El urmează să revină joi în Virginia (est), iar ulterior în Wisconsin (nord) şi Ohio (nord), vineri.
La rândul său, Obama va reveni la cursul normal al turneurilor sale electorale intense, cu doar câteva zile înainte de alegeri. El este aşteptat joi, succesiv, în Wisconsin, iar apoi în Colorado şi Nevada, principalele două state-cheie din vest.
Într-un semn al reluării campaniei electorale, „statul major” al lui Obama, la Chicago, a anunţat o victorie şi a ironizat miercuri „disperarea” lui Romney, care înregistrează, potrivit unui sondaj New York Times/CBS, o pierdere de cinci puncte procentuale în Ohio, un stat care ar putea să decidă rezultatul scrutinului prezidenţial. El înregistrează o uşoară scădere şi în Florida şi Virginia, chiar dacă în cadrul marjei de eroare, potrivit acestei anchete.
Echipa lui Romney a replicat că a beneficiat de „intensitate” în acest final de campanie şi că are de partea sa entuziasmul în vederea obţinerii victoriei pe 6 noiembrie.