Această schimbare de atitudine face parte din tendinţele de normalizare a relaţiilor dintre Washington şi Havana, după ce Cuba a fost pusă, în 1982, pentru prima dată pe lista Departamentului de Stat al SUA, pentru că „promova revoluţia armată prin intermediul unor organizaţii care foloseau terorismul”, potrivit bbc.com.
În decembrie, anul trecut, preşedintele american Barack Obama făcea anunţul istoric privind intenţia de a redeschide ambasadele celor două ţări. Cu toate aceastea, embargoul comercial impus Cubei rămâne în vigoare, dar, probabil, acesta va fi ridicat de către Congresul american.
Citeşte şi Departamentul de Stat de la Washington: Cuba, retrasă în curând de pe lista ţărilor teroriste
În mesajul său adresat Congresului, Obama a declarat că guvernul cubanez „nu a acordat niciun fel de sprijin terorismului internaţional” în ultimele şase luni şi că „a dat asigurări că nici nu va oferi niciun sprijin pe viitor actelor de terorism internaţional”. Iranul, Sudanul şi Siria rămân însă pe lista americană a statelor care susţin terorismul.
Potrivit însă unui Raport privind Terorismul, datând din 2013, SUA credeau că regimul de la Havana a asigurat un „paradis sigur pentru membrii grupării separatiste basce ETA şi pentru gherilele columbiene FARC”, reaminteşte bbc.com.