Obama, secrete din balonul de securitate al celui mai puternic om de pe planetă GALERIE FOTO

La Casa Albă, există o regulă nescrisă care a devenit o zicală: când preşedintele Statelor Unite călătoreşte, lumea se opreşte. Este vorba dspre acel "balon" de securitate în care Barack Obama şi familia prezidenţială îşi petrec cea mai mare parte din timp, atât la Casa Albă, cât şi în afara reşedinţei prezidenţiale şi a ţării.
Sânziana Stancu
15 aug. 2015, 08:27
Obama, secrete din balonul de securitate al celui mai puternic om de pe planetă GALERIE FOTO

Cel mai puternic om de pe planetă, aşa cum este supranumit preşedintele Statelor Unite, este obligat să se supună restricţiilor de securitate. Se mişcă într-un „balon”, o „bulă” de securitate, aşa cum este poreclit sofisticatul sistem ce îi furnizează siguranţă maximă şefului statului american. Mai precis, „bula de securitate” constă dintr-o reţea strict şi direct controlată, formată din reţele de avioane, vehicule şi sisteme de comunicaţie care îl ajută să meargă în siguranţă peste tot, atât în ţară şi, mai ales, în lume.

Cu toate acestea, înainte de vizita în ţara de origine a tatălui său, Kenya, Obama, sătul de atâtea măsuri de securitate, a spus la un moment dat că ar prefera să meargă acolo fără atâtea restricţii privind  siguranţa sa personală. „Să fiu sincer cu voi, pentru mine ar însemna mai mult să merg în Kenya ca un simplu cetăţean decît în calitate de preşedinte”, a mărturisit Obama echipei sale care îl supraveghează zi şi noapte.

Sisteme supersofisticate

Balonul de securitate în interiorul căruia şeful Casei Albe se deplasează prin Washington, în ţară şi în străinătate este sofisticat, ultraperformat şi foarte scump.

Limuzina prezidenţială, poreclită şi „The Beast”, are, între altele, sisteme de protecţie împotriva atacurilor armate şi a celor chimice.

Când călătoreşte cu avionul, Obama foloseşte un Boeing 747 care îl costă 180.000 de dolari ora de zbor şi care poate fi alimentat în timpul zborului. Echipamentul electronic de la bord este astfel conceput încât  să reziste la orice fel de forţe care acţionează asupra acestuia, inclusiv la forţele electromagnetice.

Avionul preşedintelui este dotat, între altele, cu un dormitor prezidenţial cu cameră de baie proprie, precum şi cu o sală de conferinţă. Mirosul de piele cu care este capitonat mobilierul se simte de cum păşeşti în aeronava prezidenţială.

În avion, Obama poate continua să lucreze ca şi cum ar fi în biroul lui de la Casa Albă. Are acces la documente secrete, poate comunica cu alte oficialităţi, inclusiv cu oficialităţile militare în cazul unui atac asupra Statelor Unite sau în oricare alt caz de urgenţă.

Când ia şi jurnalişti în aeronava prezidenţială, aceştia sunt supuşi unui control de securitate riguros. Locurile din avionul prezidenţial sunt de mărimea celor de la business-class, chiar şi cele din spatele aeronavei.

Mobilierul este de cea mai bună calitate, iar scaunele, canapele şi fotoliile sunt îmbrăcate în piele de culoare alb-crem.  Jurnaliştii au ocazia să experimenteze, în mod „visceral”, în timpul călătoriei, viaţa de preşedinte.

Din avionul prezidenţial nu lipsesc trataţiile pentru oaspeţi. Acestora şi se aduc prosoape de un alb imaculat şi coşuri cu fructe – de obicei, struguri, banane şi portocale. Nu lipsesc nici batoanele de ciocolată şi cutiile cu bomboane, care stau pe o masă, alături de reviste. 

Mai mult decât un inconvenient

Când preşedintele călătoreşte în maşină, traficul rutier este închis pe traseul pe care îl urmează coloana prezidenţială. Poliţia controlează toate străzile din perimetrul de securitate. 

Limuzina preşedintelui, poreclită „The Beast” este supersecurizată, superperformantă, blindată şi dotată cu tehnologia cea mai avansată.

Cu toate acestea, Obama nu se simte în largul lui în „bula” de securitate. Este mai mult decât un inconvenient pentru el. Cei 6 ani petrecuţi în „balonul de securitate”, i-au modificat un pic comportamentul. Potrivit unor surse de la Casa Albă, preşedintele american dă uneori dă semne de nerăbdare, mai ales când subordonaţii îl contrazic, potrivit unor surse din anturajul prezidenţial.

Dar fără această „bulă de securitate”, cel mai puternic om de pe planetă nu ar putea fi, cu adevărat, în siguranţă. Iar principalul inconvenient, este că supersistemul de securitate de desparte de lumea de afară. De exemplu, când Obama trece cu „The Beast” prin faţa mulţimii care îl aclamă, lumea de afară i se pare surdă şi îndepărtată. Îi vede doar pe oameni, dar nu-i poate auzi. Atunci, preşedintele pur şi simplu  „pluteşte” cu „bula” lui de securitate.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Aceasta este cea mai veche gară din lume. Are peste 200 de ani și sute de mii de turiști o vizitează
Capital.ro
Gestul complet ilegal în România. Ești condamnat pe loc la închisoare și îți pierzi drepturile
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Cea mai mare dezamăgire din viața lui Ilie Năstase. Are sufletul bucăți
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Un român a plătit 2.000 € pentru o săptămână la "all inclusive" în Turcia. Ce a primit să mănânce și să bea 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Elevii care au obținut nota maximă la Evaluarea Națională, dar și la BAC, vor fi răplătiți cu bani! Suma nu este deloc mică
Capital.ro
Statul va plăti câte 5.000 LEI de persoană. Guvernul a pregătit deja banii
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Femeie din Belarus condamnată la şase ani de închisoare pentru finanţarea unui grup de voluntari în Ucraina
MediaFlux
A EXPLODAT prețul la ENERGIE! Cât a AJUNS să COSTE un Kwh
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!