Dezbaterea dintre Barack Obama şi rivalul său, Mitt Romney, care va avea loc în Boca Raton (Florida), va dura 90 de minute şi va avea şase secţiuni majore: rolul Americii în lume, războiul din Afganistan, relaţiile Israelul cu Iranul, Orientul Mijlociu, evoluţia Chinei şi terorismul.
Preşedintele SUA, Barack Obama, a ratat prima dezbatere din 3 octombrie, după care a revenit marţi, în cadrul celei de-a doua.
Politica externă, spre deosebire de economie, nu este considerată un factor decisiv în opţiunea alegătorilor american, cu excepţia unor situaţii grave, aşa cum a aflat Jimmy Carter în 1980, în timpul crizei din Iran. George W. Bush, în 2004, a profitat, dimpotrivă, de efectul de coalizare din perioada războiului din Irak.
Obama va trebui să sublinieze că şi-a respectat promisiunile emblematice cum ar fi retragerea din Irak şi tranziţia în Afganistan şi că a obţinut succese în faţa Al-Qaida.
Moartea lui Osama ben Laden în mai 2011 a înnăbuşit în faşă reproşurile tradiţionale pe care republicanii le fac democraţilor, respectiv pasivitatea acestora în ceea ce priveşte securitatea.
De la începutul campaniei, Romney încearcă să pună la îndoială strategia administraţiei democrate în special în dosarul iranian. Această dezbatere ar putea cunoaşte o evoluţie de ultim moment, cu un acord de principiu, potrivit New York Times, al Iranului de a desfăşura negocieri directe cu Statele Unite pe tema programului său nuclear. Informaţiile au fost însă dezminţite de Washington şi Teheran.
Romney, care îl acuză pe Obama că a „abandonat” Israelul, îi reproşează acestuia şi lipsa de acţiune în privinţa Siriei. Strategia lui Obama în Orientul Mijlociu este „pe cale să se prăbuşească sub ochii noştri”, a declarat el la 16 octombrie.
Romney încearcă în special să îl pună în dificultate pe preşedintele în exerciţiu cu privire la gestionarea atacului din 11 septembrie de la Benghazi (Libia), soldat cu moartea ambasadorului american. Candidatul republican ar trebui să revină la acest subiect după ce l-a acuzat pe Obama că a întârziat în a califica acest atentat drept „terorist”.
Punctul forte al lui Mitt Romney ar putea fi şi dimensiunea economică a relaţiilor internaţionale. Dacă va ajunge la Casa Albă el spune că va acţiona mai dur faţă de practicile neconcurenţiale ale Chinei.
Potrivit ultimelor sondaje, cei doi candidaţi sunt la egalitate, fiecare cu câte 47 la sută din intenţiile de vot. În aceste condiţii, dezbaterea de luni noapte ar putea fi decisivă în desemnarea unui învingător.