Această vizită ‘este simbolul consolidării legăturilor pe care le-am construit de-a lungul ultimelor decenii’, a declarat Obama în cadrul întrevederii cu președintele vietnamez Tran Dai Quang.
Președintele SUA a sosit duminică seara în Vietnam cu scopul de a întări legăturile comerciale și strategice cu Hanoi, într-un moment în care China adoptă o postură ofensivă în diferendele teritoriale din regiune, potrivit AFP.
După Bill Clinton și George W.Bush, Barack Obama este al treilea președinte american care vizitează Vietnamul după sfârșitul războiului (1975), cei doi foști inamici realizând o apropiere spectaculoasă în ultimele decenii.
Întrevederi bilaterale cu principalii conducători ai țării, discursuri, o întâlnire cu tineri vietnamezi la Ho-Shi-Minh (ex-Saigon) sunt prevăzute în agenda vizitei de trei zile a președintelui american.
La Hanoi, așteptările de la această primă vizită a lui Obama, care va părăsi puterea la începutul anului 2017, sunt mari.
‘Există în continuare o anume neîncredere față de Washington în elita vietnameză, dar afirmarea crescândă a Beijingului în Marea Chinei de Sud a stimulat o evoluție a mentalităților și a determinat o apropiere mai rapidă de SUA’, subliniază Murray Hiebert, analist la Center for Strategic and International Studies.
China și Vietnamul își dispută suveranitatea insulelor Paracels și Spratleys, două arhipelaguri situate la intersecția rutelor maritime internaționale.
Dornic să trimită un semnal Beijingului, dar și să-și modernizeze armata și să-și reducă dependența de armamentul rusesc, Vietnamul avansează—prudent, dar sigur — spre Washington. Statul vietnamez speră în ridicarea embargoului asupra vânzărilor de arme americane, fiind interesat în special de echipamentele de supraveghere, de comunicare și de cele de recunoaștere maritimă.
‘Vietnamul duce o politică de ?diversificare’ a afacerilor sale externe’, susține analistul Carlyle Thayer, de la University of South Wales. El dorește să găsească un echilibru în relațiile sale cu marile puteri fără să se alinieze niciuneia dintre ele’.
Executivul american, care a legat întotdeauna ridicarea embargoului de progrese în problema drepturilor omului, nu și-a dezvăluit intențiile înaintea acestei vizite.
În SUA există opinii care au avertizat împotriva unei decizii prea grăbite în acest dosar fără concesii reale din partea regimului comunist.
De altfel, puterea vietnameză a respins candidaturile unui grup independent — format din disidenți, avocați și o solistă a muzicii pop — care dorea să se prezinte în alegerile legislative de duminică.
Pe plan economic, cele două țări speră să finalizeze acordul de liber-schimb transpacific (TPP), încheiat între 12 țări din regiune, dar a cărui ratificare de către Congresul american este incertă.
Administrația Obama și-a afișat obiectivul de a nu lăsa China să ‘dicteze regulile’ schimburilor comerciale în regiune. Vietnamul, singura țară comunistă care figurează printre semnatari, ar putea fi unul dintre marii beneficiari ai acestui text.
‘Clasa mijlocie ar urma să se dubleze între 2014 și 2020’, amintește reprezentantul special american pentru comerț Michael Froman, convins că suprimarea sau reducerea barierelor tarifare va oferi oprtunități reale societăților americane.
Între voința de a întări legăturile cu un actor important din Asia de Sud-Est și necesitatea de a păstra relația — complexă, dar esențială — cu China, Barack Obama va trebui să găsească tonul corect.
‘Entuziasmul cu care Vietnamul acceptă o prezență americană mai puternică ar putea fi considerat ?provocator’ în China’, scrie Sandy Pho, de la Institutul Wilson Center, care estimează că președintele american va trebui să efectueze un ‘dans diplomatic delicat’.
După vizita de trei zile în Vietnam, Barack Obama se va duce în Japonia pentru a participa la un summit al G 7, în căutarea unui remediu stagnării economiei mondiale, făcând și o vizită istorică la Hiroshima, unde niciun președinte american în exercițiu nu s-a mai dus vreodată.