Obezitatea şi cariile dentare, cele mai frecvente probleme de sănătate la elevii din Capitală

Cele mai frecvente probleme de sănătate depistate la preşcolarii şi elevii din Capitală sunt obezitatea, suferinţele oculare şi cele ale coloanei, precum şi cariile dentare, a anunţat, joi, directorul general al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), dr. Marius Savu.
Romania TV
17 mai 2012, 13:39
Obezitatea şi cariile dentare, cele mai frecvente probleme de sănătate la elevii din Capitală

Aproape 10% dintre copiii de grădiniţă şi elevii din şcolile Capitalei suferă de o boală cronică, cele mai multe afecţiuni depistate fiind cele oculare de tipul vicii de refracţie, urmate de deformări ale coloanei vertebrale, obezitate şi carii dentare, potrivit studiilor realizate de ASSMB în reţeaua de medicină şcolară.

„Analizând rezultatele raportului, am hotărât declanşarea unei ample acţiuni de educare a copiilor şi şcolarilor din reţeaua ASSMB. Dacă elevii de astăzi vor înţelege că trebuie să aibă o alimentaţie sănătoasă, atunci obezitatea adultă, care a crescut foarte mult, ar scădea. Este mai greu să înfometezi un adult decât să educi copilul pentru un comportament alimentar sănătos”, a mai spus directorul general al ASSMB, la evenimentul de lansare a campaniei de depistare a hipertensiunii arteriale, desfăşurat în Capitală.

La sfârşitul trimestrului patru al anului trecut, medicii şcolari au înregistrat 25.719 cazuri de boli cronice în rândul elevilor, dintre care cele mai numeroase au vizat problemele oculare de tipul vicii de refracţie (8.451 de cazuri), deformaţii „câştigate” ale coloanei vertebrale (2.626), obezitate de origine neendocrină (1.794), astm bronşic şi bronşită astmatiformă (1.306), alte tulburări de vedere (1.209), tulburări de vorbire (906), dar şi afecţiuni cronice ale amigdalelor şi polipi (803), conform datelor centralizare de ASSMB.

„Atunci când vorbim despre tulburări de vedere, boala cea mai frecventă la copii şi şcolari, trebuie să atragem atenţia asupra faptului că orice copil trebuie să facă primul control oftalmologic la vârsta de trei ani. Numai aşa pot fi depistate la timp şi tratate bolile de vedere. Din păcate, statisticile arată că numărul acestor maladii cronice este foarte mare. Aceasta fie pentru că medicii de familie nu trimit la timp copiii la specialist, fie pentru că părinţii cred că problema s-ar putea rezolva de la sine”, a explicat, recent, medicul oftalmolog Tania Rădulescu, de la ASSMB.

Potrivit medicului Rădulescu, din păcate, şi celelalte boli conice întâlnite frecvent la preşcolari şi elevi pot fi puse pe seama desfiinţării reţelei de pediatrie sau a neglijenţei părinţilor.

„Mă refer la deformările coloanei vertebrale şi la obezitate. În primul caz, aceste defomări pot fi urmarea rahitismului. Copiii nu mai sunt duşi anual la mare cel puţin două săptămâni, cum recomandau pediatrii acum două decenii, pentru fixarea calciului în organism cu ajutorul vitaminei D2 din razele solare. Apoi, aceste deformări pot apărea din cauza ghiozdanului prea greu, a poziţiei proaste pe scaun sau în bancă, dar mai ales din cauza lipsei de mişcare. La fel şi obezitatea. Copiii mănâncă mâncăruri nesănătoase, dulciuri, stau la calculator sau la televizor şi nu fac exerciţii fizice”, a explicat medicul.

Medicul de la ASSMB a mai spus că în rândul copiilor din grădiniţe şi al elevilor bucureşteni sunt întâlnite 53 de tipuri de boli cronice. „Chiar dacă mai puţin numeroase ca frecvenţă, putem aminti aproape 200 de cazuri de anemii feriprive (carenţă de fier – n.r.), aproape 50 de cazuri de tumori maligne şi aproape 40 benigne, 164 de cazuri de diabet zaharat, aproape 700 de sechele de rahitism, tulburări mintale, 553 de boli cardiace dobândite, 639 de boli ale aparatului circulator, peste 180 ale aparatului digestiv, aproape 200 de anomalii congenitale ale sistemului osteoarticular, a precizat dr. Tania Rădulescu.

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Mașina produsă în România și care trebuia să fie peste Dacia. A fost primul autoturism low cost care s-a vândut în Europa de Vest. S-a făcut la dorința lui Nicolae Ceaușescu și multe au ajuns în Olanda sau Belgia
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Ego.ro
Ce spunea soția lui Cotabiță despre artist. Nu era fan înrăit, dar i-a dat un mesaj ca să...
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Peisajul surprinzător al râului Qiantang: cum natura creează opere de artă
MediaFlux
DE ce a MURIT de fapt GABRIEL COTABIȚĂ! S-a aflat ACUM
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni