Crucile de gheaţă din Ajunul Bobotezei fac parte dintr-un un obicei vechi de 150 de ani care în Suceava se respectă cu stricteţe. Dis-de-dimineaţă, localnicii s-au înarmat cu drujbe şi au sculptat cruci imense din apa îngheţată a lacurilor. Cele mai înalte au doi metri înălţime. Întreaga operaţiune a fost atent supravegheată de pompieri, potrivit România TV.
La Bosanci, în Suceava localnicii au făcut arta cu drujba. S-au trezit cu noaptea în cap şi s-au adunat la islazul din comună. Este ziua în care se scluptează crucile de Bobotează. Pe un viscol năprasnic, blocurile de gheaţă au prins formă. Operaţiunea nu este lipsită de riscuri.
Pompierii au supravegheat toată acţiunea, mai ales că îşi doresc şi ei o cruce pentru biserica unităţii. Potrivit tradiţiei, cu cât gheaţa este mai groasă, cu atît anul este mai bun. Iar anul acesta, pare să fie unul bun. Crucile de gheaţă sunt transportate cu căruţele la mănăstirile din Bucovina unde sunt sfinţite în ziua de Bobotează. Legenda spune că oamenii au început să facă aceste cruci după ce într-o iarnă întreg satul a fost cuprins de flăcări. De atunci tradiţia se respectă cu stricteţe.