În ce fel previne micul dejun poftele pentru alimente nesănătoase
Mai multe studii realizate de University of Missouri (Columbia) au arătat că persoanele care mănâncă prima masă din zi, în special alimente bogate în proteine, au un nivel mai mare de substanțe chimice din creier asociate cu sentimentele de recompensă. Acestea previn poftele pentru alimente nesănătoase și supraalimentarea de după-amiază și seară.
„Cercetările noastre au arătat că persoanele experimentează un declin dramatic pentru alimente dulci când mănâncă micul dejun”, spune profesorul pe nutriție Heather Leidy. Cu toate acestea, micul dejun bogat în proteine reduce pofta pentru alimente bogate în grăsimi și picante. Pe de altă parte, dacă se sare peste micul dejun, poftele vor fi prezente pe tot parcursul zilei.
Micul dejun stimulează eliberarea de dopamină
Profesorul pe nutriție Heather Leidy a studiat efectele micului dejun la mai mulți voluntari și nivelul de dopamină, o substanță chimică eliberată de creier, care este implică în impulsuri moderate și recompense, inclusiv față de poftele alimentare. „Mâncarea inițiază o eliberarea de dopamină, care stimulează sentimentele de recompensă alimentară. Răspunsul la recompensă este o parte importantă a alimentației deoarece ajută șa reglarea aportului alimentar” a spus Leidy.
Citeşte şi De ce este atât de important să bei un pahar cu apă pe stomacul gol, dimineaţa
Nivelul de dopamină este trunchiat la persoanele care au o greutate corporală peste normal, ceea ce înseamnă că are nevoie de mai mult timp pentru stimulare – sau alimente – pentru a elibera sentimentul de recompensă”, mai spune Heather Leidy.
Pentru a contracara tendința de a mânca foarte mult și pentru a preveni creșterea în greutate care sunt rezultate în urma supraalimentării, este important să acorzi mai multă atenție dietei și să combați poftele culinare pentru alimentele dulci și bogate în zahăr.
Așadar, mâncând micul dejun, în special unul bogat în proteine, este cel mai bun lucru pe care-l poți face pentru a te menține în formă.