„Este clar că gătitul este un obicei sănătos. Îşi merită locul în educaţia pe termen lung, în politicile privind sănătatea publică sau în urbanism”, a declarat profesorul Mark Wahlqvist, citat de The Huffington Post.
O echipă de cercetători din Taiwan şi Australia a început studiul în urmă cu zece ani. Oamenii de ştiinţă au intervievat 1.888 de bărbaţi şi femei cu vârste peste 65 de ani, care trăiau în Taiwan, despre stilul lor de viaţă, fiind incluşi factori precum obiceiurile din bucătărie, din gospodărie, de la cumpărături, despre dietă, educaţie, despre mijlocul de transport folosit şi fumat. Iniţial, 43 la sută dintre participanţi nu gătiseră niciodată, 17 procente găteau o dată sau de două ori pe săptămână, 9 procente găteau de trei până la cinci ori pe săptămână, iar 31 la sută găteau de cinci sau mai multe ori pe săptămână.
După zece ani de la debutul studiului, celor 1.193 de participanţi rămaşi în viaţă li s-au pus aceleaşi întrebări.
Cercetătorii au descoperit că gătitul frecvent era asociat cu supravieţuirea. Care mai erau factorii asociaţi cu supravieţuirea? Cumpărăturile făcute la piaţă, utilizarea transportului public, absenţa fumatului şi faptul că eşti femeie.
Există câteva aspecte ce trebuie totuşi luate în seamă: femeile trăiesc în general mai mult decât bărbaţii şi, din motive culturale, femeile gătesc mai mult decât bărbaţii.