Obiceiuri culinare dăunătoare pentru sănătate

Pentru a avea o sănătate de fier, este important să acorzi o atenţie deosebită alimentaţiei. Iată ce obiceiuri culinare dăunătoare este bine să eviţi.
Alina Costache
05 nov. 2015, 19:23
Obiceiuri culinare dăunătoare pentru sănătate

Pe altarul gustului este sacrificata intotdeauna sanatatea. Exista cazuri de alimente sanatoase care nu sunt apreciate din pacate deloc sau doar cand sunt degradate, degenerate culinar. Trecerea si respectiv revenirea la alimente sanatoase se face extrem de greu sau deloc daca ani de zile a primat gustul. Obiceiurile gresite pot da dependenta psihica, astfel apare o educatie gresita ce poate sari si peste generatii. Toate bolile civilizatiei isi au izvorul sau declansarea dar mai ales intretinerea in obiceiurile culinare dezastruoase si in alimentele nesanatoase. Alimentele nu trebuie sa fie fade si fara gust. Ele trebuie sa aiba gust dar nu va prima, acesta din urma, in defavoarea sanatatii”, a declarat medicul Calin Marginean, potrivit produsebiomag.ro.

Potrivit medicului, cel mai puternic gust se obtine frigand sau prajind in grasimi. „Porcul are un gust mai puternic decat vita, iar o ceafa de porc prajita cu o portie de cartofi prajiti, alaturi de o portie de muraturi, dublata de un vin, ca gust sunt impecabile. In schimb, din punct de vedere al sanatatii sunt o catastrofa si le contraindic„, spune acesta.

Ca si o regula generala e bine de stiut ca alimentele sanatoase nu te provoaca. Daca treci pe sub un geam unde tocmai s-a pregatit o friptura cu cartofi prajiti, mirosul iti va muta nasul si imediat vei intoarce capul. De cealalta parte, daca un mic dejun este compus din lapte de soia, cereale, fructe, pudra de roscove, nuci si scortisoara, sansele sa intoarca capetele trecatorilor din dreptul geamului tau sunt minime. Pentru ca alimentele sanatoase nu muta nasul, nu atata, nu excita, nu irita si nu forteaza simtul gustativ”, susţine medicul Calin Marginean.

Citeşte şi Alimente pe care medicii le mănâncă la micul dejun

Medicul vorbeste si despre obiceiul pe care il au multi dintre noi, si anume obiceiul de a gati asa cum au gatit si parintii nostri, chiar daca acest stil culinar nu este cel mai sanatos.

Foarte multe persoane sustin faptul „pai daca asa a gatit si mama, asa o sa gatesc si eu”. Intra-devar si mama si tata au avut hipertensiune, diabet, pietre la fiere si alte boli. Colesterolul poate fi scazut si prin consumul de paine integrala. De asemenea, nivelul zaharului din sange poate fi controlat si mentinut aproape constant consumand cereale integrale. Aceste cereale integrale reduc si cantitatea de estrogen din sange mai ales la femei. Acesta este un lucru foarte important pentru ca sansa de a contacta cancer de san sau cancer de uter este diminuata semnificativ. De asemenea, in curele anticancer, dar mai ales in cancerul de colon folosirea cerealeleor integrale este extrem de recomandat”, explică medicul.

Un alt obicei culinar daunator este consumul de muraturi.

„Cum se face murarea? Se pune in special otet si cantitati semnificative de sare. Muraturile aduc aciditate in corp. Daca apare aciditate in corp, corpul nostru este bazic, el va lua frumos calciu din coloana vertebrala si din oase sub forma de bicarbonat de calciu, dar si hidroxid de calciu, va tampona acidul adus de muraturi si corpul va putea functiona. Si vom pierde astazi calciu, maine, si tot asa. Asa vom ajunge sa facem osteoporoza, cancer, scaderea tolerantei la efort si multe alte boli„, a precizat medicul.

Mai mult, in urma consumului de alimente acide putem pierde si cupru, un metal important antianemic. Cuprul nu intra in structura hemoglobinei, insa el este un metal care se opune reumatismului cronic degenerativ. Totodata, prin consumul acestui tip de alimente, putem pierde din organism si mangan, magneziu si zinc.

„Prin urmare apare substanta proalergica histamina care determina efecte catastrofice in corp. Curge nasul, apare stranutul, edem glotic, socul anafilactic, se poate face ulcer peforat din cauza acestei histamine sau o putenica criza de astm. Histamina poate sa ramana in corp pana la 2 luni si metabolizarea ei se face spre niste substante foarte periculoase numite nitrozamine, care sunt cancerigene”, a declarat medicul.

Atunci cand ne referim la dulciuri, „in tot sangele avem echivalentul unei lingurite de zahar sau glucoza„. „Consumul acestor dulciuri abate atentia de la consumul fructelor de sezon deturnand atentia de la sanatate, indeptand-o spre boli precum cancer, diabet zaharat, infundarea vaselor (arteroscleroza), cataracta, obezitate, carii dentare, artroza, hipertensiune. Consuma mineralele si vitaminele organismului. Copiii care consuma dulciuri concentrate racesc foarte des„, a precizat doctorul Calin Marginean.

Citeşte şi Obiceiuri alimentare sănătoase care-ţi vor schimba viaţa

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Metoda inovativă prin care va fi consolidat un bloc cu risc seismic din București. Are 900 de locatari, dar nu toți vor fi nevoiți să-și părăsească temporar apartamentele
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Chimicalele care ne înbolnăvesc, interzise. Revoluție în industria alimentară
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Maria, voluntar Saj, a murit într-un accident rutier cumplit Avea doar 26 de ani și a lăsat un băiețel orfan 😢
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Ministrul Burduja: Interesele americane în sectorul energetic românesc rămân constante
MediaFlux
POLIȚIA îi VIZEAZĂ pe cei care STAU LA BLOC. TREBUIE să FIE ATENȚI la FIECARE persoană și DOCUMENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București