Obiceiuri de Paște în România. Cât se ţine aprinsă lumânarea cu care am luat lumină în noaptea de Înviere

Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii, este „sărbătoarea sărbătorilor”, cea care aduce omenirii speranţa mântuirii şi a vieţii veşnice.
Alina Costache
23 apr. 2022, 13:50
Obiceiuri de Paște în România. Cât se ţine aprinsă lumânarea cu care am luat lumină în noaptea de Înviere

Obiceiuri de Paște în România. În noaptea de Paşte, există credinţa că cerurile se deschid iar Dumnezeu priveşte în interiorul fiecărui om. De aceea, este bine ca în Sâmbăta Mare şi în noapte Învierii nimeni să nu doarmă, căci Dumnezeu poate vedea doar sufletul celor treji, iar cele mai arzătoare dorinţe ale lor vor fi împlinite.

Obiceiuri de Paște în România. Ce este bine să facem cu lumânarea din noaptea Învierii

Lumânarea cu care am luat lumina sfântă trebuie să pătrundă aprinsă în casele noastre ca să o binecuvânteze, iar după ce facem semnul crucii, o stingem de pragul de sus al uşii de la intrare. Este important să nu o lăsăm să ardă până la capăt şi să o punem la păstrare într-un loc de cinste. Este bine să o reaprindem oricând avem probleme grave, rugându-ne sfântului la care avem cea mai mare evlavie.

După luarea luminii, în anumite regiuni credincioşii merg la mormintele celor dragi. Se spune că, în noaptea Învierii, sufletele morţilor se duc înapoi la casele în care au locuit, unde vor sta până în ziua dinainte de Rusalii. La morminte, familiile trebuie să împartă către săraci şi către copii din alimentele sfinţite întru pomenirea veşnică a sufletelor.

Obiceiuri de Paşte în diferite zone ale ţării

În zona Transilvaniei, probabil cel mai cunoscut obicei este „stropitul”. Acest obicei presupune ca tinerii să meargă pe la casele familiilor în care se găsesc una sau mai multe fete şi să le stropească cu parfum sau cu apă neîncepută de izvor „ca să nu se veştejească”, potrivit site-ului invietraditia.ro

În Bucovina, fetele se duc în noaptea de Înviere în clopotniţa bisericii şi clătesc cu apă neîncepută limba clopotului. Acest obicei este metafora pentru dorinţa fetelor ca baieţii să alerge după ele precum oamenii care aleargă spre slujba de Înviere atunci când bat clopotele. A doua zi, băieţii care răspund chemării se îndreaptă spre casele tinerelor fete cu flori, iar acestea le oferă câte un ou roşu ca simbol al consimţământului lor.

Citeste si PAŞTE 2022. Greşeala majoră pe care o fac toţi creştinii, de ce nu se mănâncă ouă roşii în prima zi de Paşti

În Ţara Moţilor, tinerii iau în noaptea Învierii toaca de la biserică şi o duc la cimitir, unde o păzesc de hoţi. Se dă aşadar o „bătălie” între cei ce trebuie să o păzească şi cei care o pot fura. În funcţie de rezultatul acestei întreceri, cade în cinstea celui care a pierdut să dea un ospăţ a doua zi, iar din bucate se vor înfrupta şi „hoţii”, şi „păzitorii”.

În Ţara Bârsei, se practica obiceiul numit Junii Braşovului. Este vorba despre o petrecere ce adună localnici de toate vârstele şi la care are loc întrecerea aruncarii buzduganului între mai multe cete de tineri. Înainte de desemnarea vătafului cetei, adică cel care reuşeşte cea mai bună aruncătură a buzduganului, toate cetele merg în dimineaţa primei zile de Paşte pe la casele vecinilor să anunţe Învierea Domnului. Cu această ocazie, strâng ouă de la fetele tinere care vor fi apoi împărţite la petrecere. Totodată, indiferent de vremea din Duminca Paştelui, junii defilează călare prin centrul oraşului Braşov, într-o paradă cunoscută sub numele de „Coborârea junilor în cetate”.

În Maramureş, copiii merg pe la familiile prietene şi vecine să anunţe Învierea. Se spune că este de bun augur ca primul copil ce trece pragul casei să fie un băiat întrucât vesteşte un an bun, în care familia vizitată nu are parte de neînţelegeri.

Citeste si TOP 10 filme care merită urmărite de Paște, în 2022 (VIDEO)

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Județul din România, influențat de diverse culturi și civilizații, cu multe obiective turistice și peisaje naturale frumoase. Are un palat în stil secesionist și o cetate superbă
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
Playtech.ro
Dovada că NATO se pregăteşte de război cu Rusia! Ce se construieşte în estul Europei pentru lupta finală
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Zodii cu succes în carieră. E timpul să-și renegocieze contractele
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Sora lui Andrei Perneș trăiește o reală DRAMĂ! Ce a făcut la câteva ore de la înmormântarea fratelui său
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
George Simion, acces controversat la convenția conservatorilor americani
MediaFlux
PPC, DECIZIE importantă pentru toți clienți! ESTE OBLIGATORIU! Se poate TĂIA CURENTUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!