Flora microbiana joaca un rol important in inflamatii, imunitate, productie de diverse vitamine, detoxifiere, metabolism si chiar in productia de neutransmitatori precum serotonina si dopamina. Tocmai de aceea Institutul National pentru Sanatate din America au inceput analiza modului in care schimbarile din flora microbiana sunt corelate cu anumite boli. Astfel s-a observat ca o multime de afectiuni ale creierului, de la Alzheimer la autism, scleroza multipla, Parkinson, migrene, depresie si anxietate prezinta modele unice ale bacteriilor intestinale care par corelate cu boli specifice. Spre exemplu, mai multe studii au identificat un aranjament specific al florei microbiene din organism cand este vorba despre autism si un model total diferit in cazul afectiunii Parkinson. Dat fiind faptul ca flora microbiana joaca un rol atat de important in sanatatea organismului in general si a creierului in special este clar ca orice om trebuie sa faca tot ce este necesar pentru a o proteja.
Iata cateva lucruri pe care le poti face pentru a proteja flora microbiana aflata in intestine.
Apeleaza la antibiotice numai cand este absolut necesar
Antibioticele sunt nefolositoare cand este vorba de tratarea racelii obisnuite si a infectiilor virale comune. Nu uita ca aceste pastile fac prapad in bacteriile din organism, fie ele bune sau rele.
Adauga alimente fermentate in dieta personala
Varza murata, iaurtul, kefirul, legumele fermentate si kombucha sunt surse naturale de bacterii probiotice.
Asigura-te ca ai in alimentatie fibre prebiotice
Fibrele prebiotice ajuta la cresterea bacteriilor probiotice din organism. Alimentele bogate in fibre prebiotice sunt radacina de cicoare, papadie verde, ceapa, usturoi.
Ia in calcul suplimentele probiotice
Exista o multime de suplimente de probiotice pe piata, tu ar trebui sa te uiti dupa cele care includ: Lactobaccilus plantarum, Lactobaccilus acidophilus, Bifidibacterium longum si Lactobaccilus brevis.
Citeste mai mult pe sfatulparintilor.ro