Obiceiuri şi superstiţii de 1 aprilie. Momentul marchează o sărbătoare generică a umorului, sub cele mai năstruşnice forme, însă, în unele zone ale lumii, sărbătoarea ia forma unor tradiţii, însoţite de o bogată simbolistică, păstrate de sute de ani. Prima atestare scrisă a zilei păcălelilor ar putea data din anul 1686, atunci când John Aubrey vorbeşte de „Ziua sfântă a păcălelilor”, pe 1 aprilie, în Germania şi pretutindeni. În ţara noastră, Ziua Internaţională a Păcălelilor este marcată începând cu secolul al XIX-lea, însă se află sub semnul fertilităţii, fiind obişnuit ca bărbaţii să se deghizeze, încercând să le impresioneze pe fete, iar fetele care îşi aleg soţii pe 1 aprilie se spune că vor avea noroc şi fericire.
Citeşte şi: Care sunt cele mai amuzante zodii? Nativi care vor reuși mereu să nască hohote de râs
Se spune că cei care nu vor accepta glumele de 1 aprilie cu zâmbetul pe buze vor fi urmăriți în tot restul anului de ghinion. O altă superstiție este aceea că bărbații care sunt păcăliți de o femeie frumoasă trebuie să o ia pe aceasta de soție. Totuși, dacă vor să respecte obiceiul până la capăt, sub nicio formă nu trebuie să-și programeze nunta de Ziua Păcălelilor. În caz contrar, trebuie să se aștepte la un mariaj nefericit! Totodată, glumele nu trebuie făcute după ora 12:00, ci doar dimineața. Păcălelile făcute după ora prânzului îi vor aduce celui care le-a pus în scenă 12 luni fără noroc.
Ziua de 1 aprilie este o oportunitate bună de bucurie și de distracție pentru toți cei care au simțul umorului. Scriitorul Mark Twain spunea că „ziua de 1 aprilie este ziua în care ne amintim ce suntem în celelalte 364 de zile ale anului”. Francezii spun că la ei s-a sărbătorit pentru prima dată, în anul 1564. Atunci, Carol al IX-lea a stabilit că prima zi a anului va fi 1 ianuarie și nu 1 aprilie, după calendarul iulian, așa cum se obișnuia. În Franța, în această zi, oamenii obișnuiesc să le lipească prietenilor un pește de hârtie pe spate. Când cineva a descoperit farsa, trebuie să strige „Poisson d’Avril” („Ziua păcălelilor”). Ziua Păcălelilor se practică și în Anglia și Statele Unite ale Americii, de mai bine de 200 de ani. Aici, păcălitul poartă numele de „noddy” și este obligat să poarte o coadă atașată de pantaloni. În Scoția, cineva păcălit de 1 aprilie este considerat „April Gook” („cuc de aprilie”, expresie folosită pentru a defini un „prostănac”).