Obiceiuri, tradiţie şi superstiţii de Paşti la noi şi în celelalte ţări din Uniunea Europeană

"Câte bordeie atâtea obiceie", spune o vorbă din bătrâni, vorbă cu atât mai înţeleaptă cu cât este vorba de sărbătoarea Învierii Domnului sau Sfintele Paşti. Iată câteva dintre modurile de a sărbătorii Paştele în unele ţări din Uniunea Europeană.
Sânziana Stancu
13 apr. 2012, 05:20
Obiceiuri, tradiţie şi superstiţii de Paşti la noi şi în celelalte ţări din Uniunea Europeană

Dintre cele 27 de ţări din Uniunea Europeană, numai România, Bulgaria şi Grecia sunt ţări cu credinţă ortodoxă. Aceste trei ţări vor sărbători Învierea Domnului în noaptea de sâmbătă spre duminică.

În afară de dimensiunea creştină, sărbătorile pascale înseamnă pentru români momente petrecute în familie, cu cei dragi, în jurul unei mese îmbeleşugate de unde nu lipsesc ouăle roşii, drobul de miel, cozonacii şi pasca. Sărbătorile de Paşti înseamnă Învierea Domnului, iar pentru credincioşii Lui, iertarea păcatelor după un post îndelungat şi începutul unui nou ciclu al vieţii. Odată cu sufletul primenit prin respectarea Postului Paştelui, oamenii îşi primenesc simbolic şi trupul, îmbrăcând în Duminica Paştelui haine noi, ca să fie sănătoşi tot anul. Potrivit tradiţiei, în România, începând cu Vinerea Mare, barbaţii renunţă la treburile gospodăreşti şi îşi ajută soţiile la pragătirea mesei festive.

De la Biserică, unde se sfinţeşte şi o sticlă cu vin roşu, simbolizând sângele lui Iisus Hristos, oamenii vin acasă şi se aşează la masă şi numai atunci beau din vinul sfinţit. În unele regiuni, în dimineaţa Paştelui, oamenii pun într-un vas apă, în care scufundă un ou înroşit şi un bănuţ de argint şi se spală cu această apă pe faţă. Se spune că vor fi roşii în obraji, ca oul, aceasta însemnând că vor fi sănătoşi şi că nu vor duce lipsă de nimic şi vor avea bani tot anul.

Un alt obicei este sacrificarea mielului, iar un obicei mai modern este Iepuraşul, care aduce daruri celor mici. În privinţa vopsitului ouălor, acestea se vopsesc de obicei în roşu, iar în unele zone se încondeiază cu modele populare şi religioase moştenite din moşi-strămoşi.

În Bulgaria, vecina noastră de la Dunăre, pictarea ouălor este o îndeletnicire rezervată în special călugăriţelor din mânăstiri.

În Grecia, în unele oraşe, ziua de Paşte este o sărbătoare a comunităţii în care mieii se gătesc în piaţa centrală. În alte oraşe, se ard figurine ale lui Iuda şi Barabbas. Cozonacul este împletit şi se numeşte tsoureki. Este presărat cu seminţe de susan şi ornat cu ouă roşii.

În Germania există obiceiul de a se aprinde un foc imens, cu ajutorul brazilor ramaşi de la Crăciun. Flăcările marchează sfârşitul iernii şi triumful primăverii. În Duminica Paştelui, de pe masa festivă nu poate lipsi mielul, dar nici Osterlamm, prăjitura în formă de miel.

În Letonia există, de asemenea, obiceiul de a se vopsi ouăle de Paşti şi s-a păstrat arta încondeierii acestora, letonii fiind printre cele mai iscusite popoare în arta încondeierii.

În schimb, în Polonia, capul familiei nu are voie să participe la preprarea pâinii tradiţionale, pentru că se spune că aluatul nu va creşte. De asemenea, în ziua de Paşti servesc supa Zurek ce conţine cârnaţi şi ciuperci.

În Italia, cozonacul preparat special pentru Paşte are forma unui porumbel şi poartă numele Colomba Pasquale. În centrul ţării se fac şi pizzelle, un fel de pască.

În Spania, meniul tradiţional de Paşte conţine neapărat friptură de miel şi cremă catalană sitorrija, care este o prăjitură preparată cu ulei de măsline.

În Olanda, părinţii vopsesc ouăle verzi şi le ascund în iarbă ca să le găsescă copiii.

În Portugalia, se prepară tradiţionalul folar – un produs de patiserie specific sărbătorii.

Un desert tradiţional din Marea Britanie este tortul Simnel, un fel de prăjitură, decorată cu 11 bomboane sferice de marţipan, reprezentând cei 11 discipoli credincioşi ai lui Iisus.

În Franţa, copiii se trezesc în prima zi de Paşti pentru a căuta ouăle special pregătite pentru ei, dar ascunse în curte sau în casă. Rostogolirea unor ouă crude pe o pantă reprezintă o altă tradiţie foarte apreciată de către copii. Oul care „rezistă” până la capătul traseului este considerat „victorios”. Jocul porneşte de la asemănarea între rostogolirea oului şi prăvălirea stâncii ce închidea mormântul lui Iisus.

În Ungaria, ouăle sunt vopsite în roşu sau galben, iar pe ele se desenează apoi diferite motive ornamentale, ce reprezintă clăi de fân, case, fântani şi femei cu coşuri în mâini.

Paştele, indiferent de obiceiuri sau tradiţii, reprezintă una dintre cele mai importante sărbatori creştine, care simbolizează Învierea lui Iisus Hristos.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Leguma care îngrașă mai mult decât ciocolata. Mulți români o consumă în special în perioada postului, dar nici nu știu câte calorii are
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
Playtech.ro
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Salariul muncitorilor necalificați din Timișoara stârnește polemici: „N-aveți idee câți oameni cu patru clase nu stau să fie slugile altora”
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Schimbări la Casa de Pensii. Tot ce trebuie să știi pentru 2025
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Klaus Iohannis nu a desemnat încă un premier după consultările de la Cotroceni
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul staţiunilor de schi cu cel mai bun raport calitate-preţ din Europa. Bucureştenii pot ajunge la două dintre ele în 6-7 ore de mers cu maşina