Obişnuiţi-vă cu benzina scumpă! De ce nu se vor ieftini carburanţii

Carburanţii nu se vor ieftini prea curând. Peste creşterea consumului şi politicile băncilor centrale vine şi decizia recentă a Arabiei Saudite de a ţinti un preţ al petroului de 100 de dolari pe baril, cu o treime mai mare decât ultima cotaţie urmărită oficial.
Mihai Baniţă
23 ian. 2012, 09:18
Obişnuiţi-vă cu benzina scumpă! De ce nu se vor ieftini carburanţii

Ministrul petrolului din Arabia Saudită, al doilea cel mai mare producător de petrol din lume, a anunţat că are o nouă ţintă oficială de preţ pentru petrol: 100 de dolari pe baril. Vestea vine într-un moment în care există temeri că se poate declanşa un conflict în Iran şi în care economia globală se confruntă cu o creştere lentă.

După o prăbuşire abruptă a cotaţiilor la ţiţei în 2008, de la aproape 140 dolari/baril la 33 dolari/baril, ca urmare a crizei financiare/economice, preţurile au început să crească până la un vârf de 115 dolari/baril şi se află în prezent în ţinta anunţată de saudiţi.

sursa grafic: oilprice.com

2008 a fost primul an în care barilul de petrol a spart pragul de 100 de dolari, iar în 2005 s-a trecut pentru prima oară de cel de 50 dolari, după ce mai bine de un deceniu cotaţia a stat la sub 40 dolari/baril. Ajustate cu inflaţia pe dolar, datele arată că petrolul nu a mai fost atât de scump de pe vremea crizei energetice din 1979, rezultat al panicii create de revoluţia islamică din Iran.

Cererea de energie la nivel mondial a crescut substanţial în ultimele decenii, impulsionată de economiile emergente. China, al doilea cel mai mare consumator din lume, ardea 4,76 milioane de barili pe zi în 2000 şi a ajuns să consume 9 milioane în 2010, conform datelor BP. Doar în 2010 consumul a crescut în China cu peste 10% faţă de anul anterior şi cu 3,1% la nivel mondial, după doi ani de recul în 2008 şi 2009.

O altă explicaţie pentru explozia preţurilor la petrol este legată de programele de quantitative easing ale Rezervei Federale Americane, care a alimentat pieţele financiare cu dolari proaspăt „tipăriţi”, perioadă ce a coincis şi cu declanşarea revoltelor din ţările arabe, impactul mai puternic venind dinspre Libia. Există o corelaţie puternică între expansiunea bilanţurilor Fed, care se face prin emisiune de monedă, şi creşterea preţului petrolului şi a alimentelor pe parcursul anilor 2009-2010.

Petrom, cea mai mare companie petrolieră din România, a majorat în trei rânduri preţurile carburanţilor în acest an, cu un total de 3%. Pe total piaţă, la pompă, benzina euro 95 s-a scumpit de la 2,85 lei/litru în ianuarie 2009, la 4,13 lei/litru la începutul anului 2010, 5 lei/litru la începutul lui 2011 şi 5,45 lei/litru în prezent.

Singura variantă în care preţurile la carburanţi pot scădea semnificativ ar fi cea în care statul ar decide să reducă taxarea acestor produse, de altfel puternic impozitate: în UE toate taxele reprezintă circa jumătate din preţurile la pompă, proporţia varianză de la ţară la ţară.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Horoscop rune 29 iulie – 4 august 2024. Mihai Voropchievici dezvăluie ce zodie e sub semnul Uraganului
Capital.ro
Noua taxă pentru șoferi în România. Se plătește obligatoriu din 2024. O achiți timp de 5 ani
Playtech.ro
Gest superb! Cum a ”salvat-o” Nadia Comăneci pe Serena WIlliams la ceremonia JO de la Paris
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Viața de playboy a lui Petru Groza, în anii '50. Se fălea cu amantele de lux: „Îmi permit să fiu necredincios, dar numai cu ceva mai tânăr”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Ceaușescu a construit ilegal Casa Poporului. Mărturiile fostului arhitect-șef al Bucureștiului
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala vieţii'
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Viktor Orban a anunțat din România. Ungurii, obligați să recunoască: România e cea mai importantă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
FSB DEJOACĂ ATACURI TERORISTE ÎN DAGHESTAN: TREI SUSPECȚI ARESTAȚI ÎN KASPIK
MediaFlux
TRUMP ÎNCEPE RĂZBOIUL dacă ajunge PREȘEDINTE: VA FI ȘTEARSĂ de pe HARTĂ
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!