Autoritățile sunt tot mai atente la domeniul jocurilor de noroc, în aceste zile vorbindu-se despre restricționarea publicității la gambling în intervalul orar 23:00 – 06:00. De asemenea, persoanele cu notorietate publică nu vor mai avea voie să apară în spoturile care promovează case de pariuri sau cazinouri. Dacă noua lege va fi promulgată, nu îl vom mai vedea pe Ilie Dumitrescu promovând oferta Superbet.
Citește și: Biletul Zilei Pariuri1x2.ro, 3 martie: Atacăm ultimul „VERDE” al săptămânii cu fotbal și tenis!
Reglementarea domeniului a început în urmă cu opt ani, iar una dintre primele prevederi legislative a fost introducerea obligativității verificării contului deschis pe platformele online. Procesul se numește KYC (Know Your Customer) și trebuie parcurs de fiecare parior în maxim 30 de zile de la înregistrare.
Internetul este un mediu în care se pot face multe lucruri ilegale sub protecția anonimatului, cu atât mai mult într-o activitate așa cum este cea de betting. De exemplu, cineva poate alimenta contul cu numerar folosind bani negri. Acești bani sunt rulați și apoi retrași, fiind „spălați” prin intermediul biletelor. În cazul în care respectiva persoană este întrebată de unde îi are, răspunde simplu: din pariuri.
În cazul în care operatorii depistează un comportament suspect din acest punct de vedere, autoritățile sunt alertate. Înaintea introducerii obligativității KYC, la casele de pariuri online existau multe conturi false. Acum, este foarte greu ca cineva să se înregistreze cu alte date decât cele personale, întrucât, pentru a-și verifica identitatea, trebuie să trimită:
Într-o primă fază, este solicitat doar primul document, care poate fi încărcat direct pe platformă, sau poate fi trimis prin email. Ulterior, este posibil ca operatorul să solicite și celelalte documente, și le va solicita sigur dacă jucătorul va avea un flux financiar important. Astfel, clientul va fi identificat exact, ceea ce ușurează o eventuală anchetă a autorităților.
Cine nu efectuează verificarea contului în termenul legal se trezește cu contul închis și fără banii din el, care sunt virați în bugetul statului.
O altă problemă rezolvată prin KYC este practicarea jocurilor de noroc de către minori. Chiar dacă reușesc să își deschidă cont într-o primă instanță, cei care nu au împlinit vârsta legală (18 ani) vor pica testul verificării identității, pentru că din fotocopia actului de identitate se vede clar vârsta.
Curând, acest fenomen va fi limitat și în agențiile de pariuri stradale, pentru că există un proiect de lege prin care jucătorii nu vor mai putea plasa pariuri decât prezentând cartea de identitate.
Revenind la verificarea contului online, această operațiune nu trebuie privită ca și o corvoadă. Unui parior nu îi ia mai mult de 2-3 minute să fotografieze cartea de identitate și să urce fișierul pe platforma operatorului. În plus, poate avea și avantaje, în frunte cu primirea unui pariu gratuit fără depunere. Tot mai multe agenții online au o astfel de ofertă pentru clienții noi. Uneori, ea vine la pachet cu rotiri gratuite pentru secțiunea de cazino.
Apoi, este și în interesul jucătorilor ca operatorul să le facă un profil cât mai exact. Folosindu-se de informațiile primite, agențiile își construiesc oferta în funcție de preferințele clienților încadrați în diverse tipologii. De aceea, procesul se numește Know Your Customer (Cunoaște-ți clientul).
Bookmakerii au investit în tehnologie pentru ca verificarea contului să decurgă cât mai repede. Înainte, dura și o săptămână până când pariorul primea răspuns dacă documentul transmis este în regulă sau nu. Acum, pe unele platforme sunt implementate softuri care aprobă documentul pe loc. Chiar și fără aceste softuri, nu mai sunt operatori care să întârzie cu mai mult de 24 de ore validarea identității.
Citește și: Cum se impoziteaza castigurile la pariuri?