Observatorul OSCE în Ucraina Marina Fenina a murit în bombardamentul de la Harkov, din 1 martie.
“Condoleanţe familiei Marinei. Marina a fost un membru important al echipei misiunii speciale de monitorizare şi colegii noştri din Ucraina ţin legătura cu familia sa pentru a-i oferi sprijinul nostru. Marina a murit în timp ce lua provizii pentru familia sa într-un oraş care a devenit zonă de război, În Harkov şi în alte oraşe din Ucraina rachetele lovesc clădiri rezidenţiale şi rănesc civili nevinovaţi – femei, bărbaţi şi copii”, au notat într-un comunicat Zbigniew Rau, preşedintele OSCE, şi Helga Maria Schmid, secretar general, citat de News.ro.
Volodimir Zelenski, un nou mesaj pentru Rusia: „Ucraina nu vrea să fie acoperită de cadavrele soldaţilor. Plecaţi acasă!”
A fost o nouă noapte cu sirene de război, rachete peste marile oraşe din Kiev şi frig în adăposturile improvizate.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, într-un nou mesaj către populaţie, că armata rusă nu va avea linişte în Ucraina şi că soldaţii care atacă ţara sunt doar nişte “copii confuzi care au fost folosiţi”, informează AP
“Suntem un popor care într-o săptămână a distrus planurile inamicului. Ei nu vor avea pace aici. Nu vor avea hrană. Nu vor avea niciun moment de linişte”, a spus Zelenski.
El nu a comentat informaţiile potrivit cărora ruşii au cucerit câteva oraşe, înclusiv Herson. “Dacă ei au ajuns undeva, este doar temporar. Îi vom da afară”, a subliniat Zelenski.
Preşedintele ucrainean a adăugat că luptele afectează moralul soldaţilor ruşi, care încearcă să găsească de mâncare în magazinele alimentare. “Aceştia nu sunt luptătorii unei superputeri. Ei sunt copii confuzi care au fost folosiţi”.
El a menţionat că bilanţul deceselor ruşilor a ajuns la aproximativ 9.000. “Ucraina nu vrea să fie acoperită de cadavrele soldaţilor. Plecaţi acasă!”, a mai spus Zelenski.
Organizaţia Naţiunilor Unite a estimat că circa 1.000.000 de persoane au fugit din Ucraina de la lansarea invaziei ruse, la 24 februarie, în ceea ce pare să devină cea mai mare criză de refugiaţi din Europa, din acest secol. Cei mai mulţi au fugit în Polonia – circa jumătate de milion -, Slovacia, Ungaria Republica Moldova şi România.
Aproape 140.000 de ucraineni au intrat în România de la declanşarea conflictului din Ucraina, aproape două treimi dintre ei fiind în tranzit către alte state din vestul Europei, conform datelor Poliţiei de Frontieră