Oceanul Europei, satelitul lui Jupiter, prea acid pentru a susţine viaţa

Oceanul de la suprafaţa satelitului lui Jupiter, Europa, este prea acid pentru a susţine viaţa, potrivit unor noi studii.
Romania TV
05 mart. 2012, 16:09
Oceanul Europei, satelitul lui Jupiter, prea acid pentru a susţine viaţa

Oamenii de ştiinţă susţin că la suprafaţa lui Europa, un satelit natural de aproape aceleaşi dimensiuni cu Luna, se află un ocean cu o adâncime probabilă de 160 de kilometri. Acest ocean este acoperit cu o crustă de gheaţă de o grosime necunoscută, însă conform estimărilor această crustă nu ar fi mai groasă de câţiva kilometri, potrivit Agerpres.

Având în vedere faptul că pe Pământ s-a descoperit viaţă oriunde există apă în star lichidă, oamenii de ştiinţă au avansat ipoteza că această lună din sistemul de sateliţi ai lui Jupiter ar fi cel mai probabil loc în care ar putea exista viaţă extremofilă extraterestră în sistemul nostru solar. O serie de descoperiri recente chiar indicau faptul că oceanul de sub crusta de gheaţă a Europei ar fi saturat cu oxigen, ceea ce ar permite dezvoltarea unui ecosistem marin de mare adâncime, similar cu cel existent pe Pământ în jurul unor fose şi coşuri vulcanice.

Însă, descoperirea recentă a unor compuşi chimici extrem de toxici în straturile de gheaţă de la suprafaţa lui Europa pare să infirme ipoteza privind viaţa marină extraterestră de pe această lună. Aceste elemente chimice din gheaţa de suprafaţă indică un nivel extrem de crescut al acidităţii acestui ocean, ‘un nivel probabil incompatibil cu viaţa pentru că împiedică dezvoltarea celulelor prin acumularea de polimeri organici’, după cum explică Matthew Pasek, astrobiolog de la University of South Florida.

Compuşii chimici în cauză sunt oxidanţi care au capacitatea de a prelua electroni de la alţi compuşi chimici cu care intră în contact. Aceşti oxidanţi sunt de obicei rari în sistemul solar şi în Univers în general, conform datelor de care dispune ştiinţa în acest moment, ţinând cont de abundenţa hidrogenului şi a carbonului, elemente ce reacţionează rapid cu oxidanţii pentru a forma oxizi aşa cum este apa sau dioxidul de carbon.

Însă Europa pare să fie foarte bogată în oxidanţi puternici, aşa cum sunt peroxidul de oxigen sau peroxidul de hidrogen, peroxizi creaţi de iradierea gheţei de la suprafaţa satelitului cu particule puternic ionizate provenite de la Jupiter.

Substanţele oxidante de la suprafaţa Europei sunt purtate probabil spre străfundurile oceanului de la suprafaţa acestui satelit în cantităţi substanţiale. Ele pot reacţiona cu compuşi din grupa sulfiţilor şi cu alte elemente chimice, dând naştere unor acizi extrem de corozivi precum acidul sulfuric sau acidul clorhidric. O concentraţie ridicată din aceşti acizi în ‘apa’ de pe Europa ar face imposibilă apariţia şi dezvoltarea oricăror forme de viaţă pentru că o celulă, aşa cum este ea descrisă drept unitatea de bază a vieţii organice, nu se poate apăra de mediul extern prin faptul că nu-şi poate sintetiza membrana.

DailyBusiness
Vin banii pentru românii săraci! Anunțul APIA
Spynews
Ce lecții importante a primit fiul lui Leonard Doroftei de la părinții lui. Cât de mult își admiră Adrian Doroftei tatăl
Bzi.ro
Cum arată casa lui Valerie Lungu: Fanii au rămas uimiți când au văzut imaginile postate de influenceriță – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Cum să oprești căderea părului. Trucurile de care trebuie să ții cont: „Acest lucru permite scalpului să respire”
Capital.ro
Zi de doliu în România. Cel mai mare artist s-a dus în ceruri. Adio, Daniel...
Playtech.ro
Primul mesaj oficial al președintelui american Donald Trump: ”Va fi epocă de...
DailyBusiness
FACTURI DUBLE la energie! Ministrul Burduja anunță o nouă lovitură pentru români
Adevarul
De ce este Elon Musk cel mai mare susținător al lui Donald Trump. Călătoria pe Marte și miliarde de dolari
wowbiz.ro
Mama Nataliei, fetița moartă în accidentul din Timișoara, distrusă de durere: "Vei trăi mereu în sufletele noastre, înger drag"
Spynews
Cum a răspuns Tzancă Uraganu, după ce Gigi Becali l-a întrebat dacă consumă substanțe interzise: ”Sunt un băiat...”
Spynews
Mihaela Borcea a fost cerută în căsătorie. Iubitul ei, Sorin, a organizat totul în mare secret / VIDEO
Evz.ro
Costi Ioniță șocat de ce se întâmplă în Occident. Ce l-a marcat pe producător
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
kanald.ro
Meteorologii anunță NINSORI, PLOI și temperaturi negative! Care sunt zonele vizate?
Cancan.ro
Am făcut calculul. Câți bani au primit Mihai Găinușă și Oana Paraschiv, din partea Antena 1, pentru cele 10 săptămâni la Asia Express 2024
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
România a pierdut cel mai mare cântăreț de muzică populară. Va rămâne în sufletul tuturor
StirileBZI
Se schimbă toate buletinele românilor! Cât mai sunt valabile cărțile de identitate
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
stirilekanald.ro
Femeia care a dispărut fără papuci în picioare înainte de Revelion a fost găsită. Veste tristă despre Eva, mămica a doi copii mici
substantial.ro
Guvernul aprobă achiziția a 23 de locomotive electrice pentru căile ferate din România
MediaFlux
Se ÎNGHEAȚĂ PENSIILE în ROMÂNIA! Lovitură TOTALĂ pentru PENSIONARI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
”Este gata” lista cu medicamente care e bine să nu le folosești înainte de a urca la volan