Octavian Berceanu, semnal de alarmă. Fostul şef al Gărzii de Mediu spune că incendierile de mirişti şi deşeuri au devenit sport naţional, iar în primele trei luni din 2022 au ars mai multe păşuni decât în primii ani de după Revoluţie, la un loc.
Fostul comisar general al Gărzii de Mediu spune că Romania şi Ucraina ard de mama focului, iar punctele roşii înregistrate de către sateliţii NASA nu sunt zone bombardate, ci incendieri de mirişti.
”Romania și Ucraina ard de Mama. Punctele roșii înregistrate de către satelitii NASA nu sunt zone bombardate, ci incendieri de miriști, așa cum fac tracii de 2000 de ani.
Un asemenea peisaj apocaliptic îl regăsim doar in Africa Centrala și în unele țări cu vegetație luxuriantă in care oamenii ard jungla pentru a obține terenuri agricole.
Dăm vina pe bombardamentele din Ucraina, însă nu vedem că incendierile de miriști și deșeuri au devenit sport national, iar în primele trei luni din 2022 au ars mai multe miriști decât în primii ani de după Revoluție, la un loc.
E firesc să avem poluare cu CO monoxid de carbon, cu PM10 când în aer se ridică zeci de mii de tone de cenușă. Cenușa aceasta așteaptă o adiere de vânt ca cea de azi și este toată în aer, gata să colinde pe sute de km. Incendierile și arderile de deseuri trebuie sa devină infracțiuni așa cum sunt considerate în toată Europa. Proiectul legislativ zace în Parlament pentru că Ministerul Mediului – România nu înțelege încă termenul de incendiere și e mai rezonabil să te faci că nu înțelegi decât să strici apele a câtorva sute de primării care ard ilegal deșeuri sau pur și simplu ignora fenomenul arderilor de miriști.
Azi, in Romania, ca sa identifici autorul de miriști e aproape imposibil, doar dacă ești primarul localității ai șanse.
P.S. daca incendiezi terenul pe care îl cultivi pierzi subventia de la APIA, adică banii care vin gratis. De aceea nici Poliția Română și nici primarii nu sunt dornici sa incrimineze votanții și să strice liniștea satului, iar costurile cu deplasările ISU ar fi imputate tot făptașilor”, a scris fostul şef al Gărzii de Mediu pe pagina de Facebook.
Peste 50 de pompieri intervin marţi în municipiul Giurgiu pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată care a cuprins câteva zeci de hectare de teren în apropierea portului şi flăcările s-au extins şi la pădurea Ramadan din apropiere.
‘În această după-amiază ISU Giurgiu a fost solicitat să intervină pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată, lăstariş şi mărăciniş în apropiere de Portul Giurgiu. Flăcările s-au extins şi la pădurea Ramadan. La faţa locului acţionează peste 50 de pompieri, care intervin cu patru autospeciale de stingere, care sunt realimentate permanent, dar şi cu lopeţi şi stingătoare. În sprijin, acţionează şi reprezentanţi ai Ocolului Silvic, Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Giurgiu, dar şi de la Apa Service, cu o cisternă’, a declarat purtătoarea de cuvânt a ISU Giurgiu, Nicoleta Beianu.
Acţiunea de stingere este îngreunată de vântul puternic ce bate în rafale, judeţul Giurgiu fiind sub atenţionare de cod galben de vânt, care bate cu viteze de până la 65 de kilometri la oră, fapt ce favorizează întreţinerea flăcărilor şi chiar reaprinderea focarelor.
A fost afectată o suprafaţă de câteva zeci de hectare de teren cu vegetaţie uscată iar focul a cuprins şi pădurea