Octavian Jurma anticipează că noul val de Omicron va genera valul 5 şi peste 40.000 de cazuri pe zi în Marea Britanie

Octavian Jurma a analizat modul în care varianta Omicron a înlăturat varianta Delta în Africa de Sud şi în Marea Britanie.
Filip Stan
08 dec. 2021, 07:35
Octavian Jurma anticipează că noul val de Omicron va genera valul 5 şi peste 40.000 de cazuri pe zi în Marea Britanie

Medicul Octavian Jurma consideră că varianta Omicron a virusului SARS CoV-2 poate produce în Marea Britanie un val cu numeroase infectări. Informaţia potrivit căreia varianta provoacă forme mai uşoare ale bolii nu este o veste bună pentru români, mai spune specialistul.

Octavian Jurma a analizat modul în care varianta Omicron a înlăturat varianta Delta în Africa de Sud şi în Marea Britanie. Concluzia este că Omicron poate deveni varianta dominantă în Marea Britanie în luna decembrie.

Octavian Jurma: „Varianta Omicron nu strică Sărbătorile românilor”

„Omicron demonstrează că poate disloca Delta aproape la fel de repede în Marea Britanie ca în Africa de Sud, deşi UK are o populaţie cu o rată mare de imunizare după boală, dar şi după vaccinare. La o rată de dublare de 3 zile, Omicron poate deveni varianta dominantă în UK în 2-3 săptămâni şi produce un val care să debuteze la 40,000 de cazuri pe zi în una din cele mai vaccinate/infectate ţări din lume”, anunţă Jurma, pe Fcebook.

Octavian Jurma mai spune că posibilitatea ca Omicron să provoace cazuri mai uşoare ale bolii reprezintă o veste nu prea bună pentru români.

„Paradoxal, pentru România vestea că Omicron este chiar marginal mai puţin sever decât Delta nu este neapărat o veste bună pentru că asta poate îndemna politicienii să fie şi mai puţin responsabili. Aceeaşi iluzie că valul 4 va fi mai blând în România decât valul 3 a stat la baza „strategiei” de infectare în masă din valul 4 şi dezastrul care a urmat şi din care încă nu am ieşit cu totul”, a explicat medicul.

Analiza va continua pentru a se stabili dacă Omicron produce curbe diferite de infectare într-o populaţie vaccinată în comparaţie cu una puţin vaccinată, dacă vaccinul mai oferă o protecţie la fel de ridicată şi dacă varianta afectează grupe diferite de vârstă faţă de Delta.

Octavian Jurma estimează o creştere a infectărilor COVID în decembrie. Valul 5 ar putea începe în februarie

Octavian Jurma consideră că şi țara noastră va avea zeci de mii de cazuri zilnice de infectări cu COVID-19. Acest avertisment vine în contextul în care România are o rată mică de vaccinare, iar noua tulpină este mai periculoasă decât precedentele.

Specialiștii consideră că varianta Omicron este mult mai periculoasă decât precedentele mai ales din cauza mutațiilor pe care le-a suferit aceasta într-un timp relativ scurt.

Valul 5 de COVID-19 va fi cauzat de varianta Omicron
Jurma consideră că următorul val, al 5-lea, va fi cauzat de varianta Omicron a COVID-19. Specialistul consideră că totul va începe în aproximativ 4 săptămâni şi că ar putea a avea o creștere abruptă la fel ca în precedentul val pandemic:

„Vă imaginaţi valul Delta comprimat doar în 4 săptămâni în România? Ei bine, în acest ritm Omicron poate disloca Delta cu uşurinţă şi în România într-o singură lună. Ianuarie rămâne cel mai probabil luna de debut al valului Omicron în România ceea ce înseamnă că deschiderea şcolilor în format fizic în ianuarie va avea iarăşi rol de catalizator epidemic trebuie analizată de pe acum. Rugaţi-vă ca acest val să nu fie urmat de o creştere la fel de abruptă şi de mare a numărului de internări după 2-3 săptămâni, respectiv de decese după 3-4 săptămâni. Rugaţi-vă şi vaccinaţi-vă. Nu vă pariaţi viaţa şi santatea pe speranţa că varianta Omicron este mai blândă”, a transmis Octavian Jurma, pe Facebook.

România ar putea trece printr-un scenariu negru, mult mai grav decât în valul 4 al pandemiei de COVID-19. Așadar, specialistul susţine că putem ajunge la zeci de mii de cazuri în fiecare zi dacă politicul nu se implică activ. Octavian Jurma oferă și un tabel al cazurilor de COVID-19 care vor urma în perioada viitoare:

Când va începe discuţia politică despre eventuale măsuri preventive în fata valului 5-Omicron (că tot politicul decide măsurile în continuare)?
Guvernul a anunţat că se pregăteşte să ia măsuri interne după 3 săptămâni de creştere consecutivă.
Ce înseamnă asta în cazul valului 5-Omicron?
Dacă pornim de la 500 cazuri pe zi (cel mai optimist nivel la care putem spera să ajungem la ieşirea din valul 4-Delta), la finalul săptămânii vom avea 2,000 de cazuri pe zi. La finalul săptămânii 2 vom avea 8,000 de cazuri pe zi, iar la finalul săptămânii 3 vom avea 32,000 de cazuri pe zi (dacă nu vom pierde iarăşi capacitatea de monitorizare după 20,000).
Asta înseamnă că în 3 saptmani valul 5-Omicron poate ajunge la vârf, şi vom începe să discutăm măsurile care trebuie luate tot după ce valul a trecut de vârf, la fel ca în ultimele 3 valuri”, a mai explicat Octavian Jurma.

Adrian Streinu Cercel a explicat care sunt primele simptome ale unei potențiale infectări cu Omicron
Într-o intervenţie la un post de televiziune, medicul Adrian Streinu Cercel a explicat care sunt simptomele Omicron. Vorbim despre durerile în gât dar şi faringitele. Medicul explică faptul că formele sunt la început asimptomatice sau un pic simptomatice: „La nivelul studenților care s-au infectat cu această tulpină Omicron s-au plâns de dureri în gât, ca şi cum ar face o angină sau o faringită, acesta fiind principalul motiv pentru care s-au dus la doctor. Majoritatea formelor care sunt date de aceste infecții cu SARS-CoV-2 sunt forme asimptomatice sau ușor simptomatice. Şi un procent de 5% poate ajunge să fie un procent de boală severă respectiv critică care să ajungă la terapie intensivă”, spune prof. Adrian Streinu-Cercel.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Zodiile care devin bogate până la finalul lunii iulie. Au parte de măriri de salariu și câștiguri neașteptate
Capital.ro
Obligație în România. Trebuie să semneze neapărat contractul. Au început amenzile
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
A nins ca în luna decembrie în unele stațiuni
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
O mare companie din România concediază. Sunt probleme uriașe
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Interzis la volan! Legea care se aplică în toată România. Vei fi reținut pentru 24 de ore
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Nancy Pelosi o susține pe Kamala Harris pentru alegerile prezidențiale din 2024
MediaFlux
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!