Octavian Jurma a anunţat când ar putea fi atins vârful valului patru al pademiei. Potrivit medicului, acest lucru s-ar putea întâmpla la mijlocul lunii octombrie.
Medicul avertizează că este posibil ca în săptămânile viitoare numărul deceselor provocate de coronavirus şi al persoanelor internate la ATI să crească.
„Pe la mijlocul lunii octombrie o să atingem vârful. Săptămâna trecută totuși a mai scăzut accelerarea infectărilor. Numărul de teste private a scăzut cu peste 10% și au stagnat față de săptămâna trecută. Ne putem aștepta ca săptămâna viitoare să mai avem o creștere dar să fie în zona de 15% o să ajungem la 16-17 mii de cazuri și acesta să fie vârful. Depinde foarte mult dacă e un vârf sau un platou. Știm din valul 3 că în România la 6.000 de cazuri pe zi se umpleau secțiile de ATI din România. Dacă cumva se stabilizează pe un platou e foarte grav. Nu mai contează dacă avem 16 sau 20 de mii, contează să fim sub 8.000. Și dacă o să vedem săptămâna asta o scădere, săptămânile viitoare vom vedea o creștere în decese și în numărul de oameni de la secțiile ATI”, a declarat medicul la Aleph News.
Acesta a făcut câteva precizări privind medicamentul companiei farmaceutice Merk, despre care se spune că ar reduce la jumătate pericolul de deces sau internare pentru bolnavii cu formă ușoară sau medie.
Citeşte şi Dr. Adrian Marinescu: „Cred că sărbătorile din această iarnă vor fi liniştite”
„Din păcate Molnupiravir e o formă care se poate administra oral și e un antiviral și se aplică atunci când boala se produce prin multiplicarea virusului. Atunci boala nu e severă. Organismul poate să elimine virusul dar de la vârste foarte înaintate organismul se comportă excesiv după ce a eliminat virusul. El se dă în faza a doua a bolii pentru că el inhibă virsul.
Toate medicamentele, dacă nu le iei la timp, mergi la spital și le iei când nu te ajută. Sunt o soluție de avarie, doar pentru planul 2. Diplomația e vaccinul, când nu ai încotro și deja e prea târziu că nu ai prevenit mergi pe antivirale. 95% din cei care se infectează transmit virusul și îl transmit și la persoane vulnerabile. Medicina modernă e atât de scumpă încât nici miliardarii nu și-o permit. Producerea lor necesită foarte multe studii finanțate cu milioane. E atât de costisitoare medicina modernă. Fiecare trebuie să plătească 10% nu e util dar e echitabil. Nu există privilegiați în fața provocărilor pe care le întâmpină medicina”, a mai declarat medicul.
Reamintim că Grupul de Comunicare Strategică a anunţat marţi 16.743 de noi cazuri de infectare cu coronavirus, din care 2.380 sunt în Bucureşti. În ultimele 24 de ore, 442 de persoane au decedat, fiind depăşit numărul de 40.000 de decese. La ATI sunt internaţi 1.667 de pacienţi cu COVID-19. 428 de copii cu COVID-19 sunt în spital, 39 dintre ei fiind la ATI.