Octavian Jurma anunţă sub 5000 de infectări zilnice înainte de sărbători: „Suntem în faza descendentă încă de săptămâna trecută”

Octavian Jurma aduce veşti bune pentru români privind evoluţia pandemiei în România. Medicul susţine că valul patru a intrat într-o fază descendentă încă de săptămâna trecută. Jurma avertizează că dacă restricţiile se vor relaxa înainte de sărbători, atunci "anul viitor o să o luăm de la capăt".
Filip Stan
29 oct. 2021, 08:45
Octavian Jurma anunţă sub 5000 de infectări zilnice înainte de sărbători:
Octavian Jurma anunţă sub 5000 de infectări zilnice înainte de sărbători

Octavian Jurma spune că România se află într-o faza descendentă a pandemiei de COVID încă de săptămâna trecută, dar că suntem singura ţară din Europa (probabil a doua din lume după Brazilia) care a permis unui val epidemic să evolueze nestânjenit până la vârf.

Octavian Jurma: Avem o nouă premieră negativă, suntem singura ţară din Europa care a permis unui val epidemic să evolueze nestânjenit până la vârf

Medicul anunţă într-o postare pe reţelele de socializare că va urma „o perioadă de scădere relativ rapidă”, precizând că este posibil ca săptămâna trecută România să fi atins vârful valului patru.

Citeşte şi Medicii, apel disperat la români: „Dacă aveţi încă părinţi, vă rog, vaccinaţi-i. E nevoie ca toţi să înţelegeţi mesajul”

„Veşti bune, suntem în faza descendentă încă de săptămâna trecută. Veşti proaste: avem o nouă premieră negativă, suntem singura ţară din Europa (probabil a doua din lume după Brazilia) care a permis unui val epidemic să evolueze nestânjenit până la vârf.

Este foarte posibil ca saptamana trecuta sa fi atins varful valului 4-Delta cu 18,863 cazuri in 19 octombrie 2021, chiar in ziua in care Presedintele Iohannis si-a declarat ingrijorarea si a convocat o sedinta pentru ziua urmatoare.

Tot în ziua următoare media mobilă la 7 zile a început să scadă uşor pentru prima dată în valul 4-Delta definind un platou uşor descendent, iar în această săptămână scăderea s-a accentuat (…) Există o suspiciune legitimă că saturaţia numărului de teste accentuează aspectul descendent însă este aproape imposibil să se testeze mai puţin decât se testează deja în România fără să se încalce flagrant legea. Putem spune că în România testele urmează curba infectărilor şi nu o mai preced încă de la începutul lunii octombrie”, a transmis epidemiologul pe pagina de Facebook.

Acesta a menţionat că „nu ştim aşadar cât de mult a urcat valul”, însă datele „sugerează că vârful ar fi fost la 25,000 de cazuri pe zi dacă testarea continua să crească proporţional cu creşterea numărului de cazuri”.

Citeşte şi Maraton de vaccinare în Bucureşti şi Cluj. Centrele în care te poţi vaccina non-stop în weekend

„Testarea a intrat însă în platou după 2 octombrie aşa încât am putut urmări doar aspectul, nu şi amplitudinea reală în luna octombrie (…) Aşadar nu ştim cât de sus s-a dus valul în această lună, dar vestea bună este că a început să coboare deja de săptămâna trecută şi că din această săptămâna a revenit deja în zona detectabilă. Acest lucru însemnă însă şi cădevenim prima ţara din Europa (probabil a doua dupa Brazilia) care a lăsat un val epidemic să ajungă la vârf în mod natural”, a arătat Jurma.

Conform medicului, „măsurile anunţate marţi şi adoptate joi ca să intre în vigoare luni nu aveau cum să producă o scădere încă dinainte de a fi anunţate”.

„Dacă erau introduse a doua zi ar fi putut să ascundă atingerea naturală a vârfului şi să îl atribuie măsurilor. Amânate cu o săptămână, rolul lor este mai degrabă propagandistic ca să poata spune că prin aceste masuri au învins pandemia. Experimentul infectarii de turmă a reuşit în România nu doar datorită neglijenţei, ci şi pentru că pandemia a fost asistată activ. Piedicile lăsate de medici în calea pandemiei, atât cele din valurile 2 şi 3, cât si cele stabilite în vară şi luna septembrie, au fost sistematic eliminate în mod activ de factorii politici sub pretextul „nu ne permitem”. Ei bine, asta inseamna că ne-am permis să lăsam pandemia să ucida un român la fiecare 4 minute şi că ne permitem catastrofa umanitară care însoţeşte un val epidemic lăsat să se dezlănţuie asupra populaţiei”, a mai precizat Octavian Jurma.

Medicul anunţă că va urma o perioadă de scădere rapidă, precizând că este posibil ca la finalul lunii noiembrie să avem sub 5.000 de cazuri pe zi.

„Vom coborî astfel (media mobila) sub 10,000 la inceputul lunii noiembrie (finalul săptămânii viitoare) şi sub 5,000 de cazuri pe zi la finalul lunii noiembrie. Dacă în decembrie vom continua să coborâm sau vom intra într-un platou depinde de cum va continua vaccinarea şi de gradul de conformare cu măsurile anunţate. Pentru medici decembrie este de asemenea luna în care vor putea să înceapă să respire şi eventual să îşi ia o binemeritata vacanţă.

Dacă politicienii se vor grăbi iarăşi să relaxeze totul şi să declare pandemia închisă ca să fure populist startul de sărbători o să o luăm de la capăt şi anul viitor.

Coşmarul va mai continua deci 2 săptămâni şi nu exclud ca marea relaxare de la debutul valului să fie urmată şi de marea musamalizare la finalul valului, tocmai pentru a se putea erija în eroi salvatori”, a mai scris epidemiologul pe pagina de Facebook.

 

Spynews
Cine ar fi noul suspect în cazul crimei din Brăila. Un bărbat recent eliberat din închisoare ar putea fi implicat
Bzi.ro
Sandra Mutu, încântătoare pe litoral, în costum de baie! Soția Briliantului a făcut furori!
Fanatik.ro
Condimentul care stimulează metabolismul și accelerează digestia, recomandat de Mihaela Bilic: „Merge și cu carne și cu pește și cu legume și cu orez”
Capital.ro
Decizie pentru cei cu mașini pe motorină. Vor fi taxați mai puțin. Se aplică din 31 iulie
Playtech.ro
Iubita lui David Popovici, apariție de SENZAȚIE! I-a lăsat pe toți cu gura căscată, ipostaze îndrăznețe
DailyBusiness
TAROM suspendă zborurile către o destinație cunoscută. Motivele anulării
Adevarul
Totul despre crima teribilă care a șocat Statele Unite. Cum și-a omorât o româncă soțul american și i-a tăiat capul, mâinile și picioarele
Spynews
David Popovici a făcut din nou spectacol la Jocurile Olimpice. Proaspătul campion olimpic s-a calificat în finala probei „regina”
Spynews
Laura Cosoi, dezvăluiri de suflet după ce a devenit mamă pentru a patra oară. A adus pe lume o fetiță perfect sănătoasă duminică noapte
Evz.ro
Locul unic din România, magnet pentru turiști. Este comparat cu Marea Moartă
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Ce i-ar fi provocat, de fapt, moartea lui Andrei Versace? Medicii legiști au anunțat rezultatele autopsiei
Cancan.ro
Patricia a comandat o ciorbă de văcuță și o saramură de crap, într-un restaurant din Mamaia. Cum a reacționat când a văzut nota de plată
Playsport.ro
„Nu ne atingem de ale bărbaților, nu avem voie”. Românca măritată cu miliardarul Ferrari a dezvăluit ce N-O lasă niciodată să facă soțul ei cu 47 de ani mai mare
kanald.ro
CFR vine cu noi reguli pentru călători! Dacă suferi de o boală contagioasă, poți fi dat imediat jos din tren
Capital.ro
Decizie ISTORICĂ luată de Mircea LUCESCU. Vestea pe care toată România o aștepta
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
„Durere mare” Ei sunt părinții Marinei Gavril, doctorița ucisă cu sânge rece în Brăila! Primul și singurul mesaj sfâșietor pe care femeia l-a postat după ce fiica i-a fost omorâtă
substantial.ro
Fetiță de 7 ani rănită în accidentul din Parcul Pantelimon este conștientă și stabilă
MediaFlux
RĂSTURNARTE de SITUAȚIE privind ALEGERILE din SUA! Nimeni nu se aștepta la asta de la Kamala Harris
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?