Octavian Jurma, avertisment pentru români: Suntem în cea mai vulnerabilă perioadă a pandemiei

Octavian Jurma avertizează că tulpina BA.2 a devenit dominantă în România. Medicul trage un semnal de alarmă şi spune că suntem în cea mai vulnerabilă perioadă a pandemiei.
Loredana Brumă
25 mart. 2022, 19:08
Octavian Jurma, avertisment pentru români: Suntem în cea mai vulnerabilă perioadă a pandemiei

Octavian Jurma, avertisment pentru români privind evoluţia pandemiei de coronavirus. Medicul trage un semnal de alarmă şi spune că tulpina BA.2 a Omicron a devenit dominantă în România.

Octavian Jurma, avertisment pentru români. Când revine în forţă pandemia

Specialiştii explică faptul că numărul mare de infectări din ultimele zile este cauzat de dominaţia subvariantei BA.2 a Omicron, mult mai transmisibilă decât subvarianta anterioară, BA.1.

Citeşte şi Alexandru Rafila, anunţ despre vacanţele românilor după o nouă creştere a cazurilor de Covid

”Cum se dobândeşte dominanţa de către o versiune, apare faza de creştere, în care potenţialul de infectări trebuie să fie consumat de noua versiune. Săptămâna trecută am avut peste 50% din secvenţieri cu BA.2 şi am avut o creştere cu 1,5% faţă de săptămâna anterioară, iar săptămâna aceasta avem o creştere cam cu 15%, în medie, faţă de săptămâna trecută.

Iar aceasta într-un context în care este foarte clar că testarea în România aproape simbolică. Cred că mai sunt patru zone care mai testează: Bucureşti-Ilfov, Cluj, Timiş şi Constanţa.

Toţi parametri sunt în creştere cu excepţia celor secundari care reflectă scăderea valului BA.1, adică, în continuare numărul de internări va mai scădea o vreme, la fel şi numărul de decese. Pentru că toate sunt la 2-3 săptămâni în urma valului de infectări.

Creşterea de acum a numărului de infectări se va reflecta în numărul de internări şi numărul la ATI, abia peste două săptămâni. Depinde foarte mult şi de cât de întârziată este testarea, adică dacă se face doar la internare, când e simptomatic pacientul. Dacă este aşa, atunci deja am pierdut o săptămână”, spune Octavian Jurma, potrivit Antena 3.

Medicul estimează că numărul infectărilor va mai creşte.

”Din ce vedem în Vest este o creştere mare. Peste tot este mult peste vârful valului BA.1. România este una dintre ţările cu aspect bizar în sensul în care valul BA.1 a fost lăsat să evolueze liber – n-am prea avut restricţii – astfel încât primul val Omicron a crescut foarte repede şi a scăzut foarte repede.

Noi am ieşit cumva din BA.1 înainte să debuteze în mod real BA.2, în vreme ce în Vest BA.2 a debutat cum,va după vârful valului BA.1 şi de aceea se vede o creştere cumva în trepte. De aceea e greu de spus cum va arăta valul BA.2 în România, însă dacă încercăm să extrapolăm din ce vedem în UK, Austria, cam peste tot BA.2 a prelungit cu 3-4 săptămâni valul 5”, precizează cercetătorul.

Jurma este de părere că politica reintroducerii restricţiilor numai după ocuparea a 50% a paturilor COVID-19 din spitale anunţată de autorităţi este falimentară.

”Aceste valuri cu tulpini foarte infecţioase sunt scurte şi înalte. Valul Omicron infectează atât de repede încât până când se umplu spitalele a trecut valul. Ca măsură de prevenţie este inutil să mai faci ceva când s-au umplut secţiile de ATI sau morgile.

Deci, dacă noi vrem să prevenim infectările – pentru că de acolo provin spitalizările şi se selectează decesele – atunci trebuie să reacţionezi mult înaintea curbei. Cum face Austria acum că a reintrodus masca.

Nu discutăm de măsuri dramatice, ci de măsuri de protecţie a populaţiei vulnerabile.

Suntem în cea mai vulnerabilă perioadă a pandemiei, pentru că până acum dacă tu te-ai ferit purtând mască ai fost cumva protejat şi de comportamentul celorlalţi, dar acum a dispărut comportamentul de protecţie colectivă. Iar circulaţia constantă a virusului e un pericol imens”, avertizează Jurma.

Reamintim că Ministerul Sănătăţii a anunţat vineri, 25 martie, că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 3.725 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID –19), cu 363 mai puține față de ziua anterioară. 405 ditre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare, potrivit MS.

Cele mai multe cazuri noi sunt în Bucureşti – 1.294 de cazuri. În Cluj sunt 416,  Timiş – 301, Iaşi – 166, Ilfov – 161.

Citeşte şi Octavian Jurma estimează prelungirea valului 5 Omicron până în luna Mai: „Riscul de spitalizare este mult mai mare pentru persoanele nevaccinate”

Spynews
Știrile Antena Stars. Ce spune Ilie Năstase despre presupusa despărțire dintre el și Ioana Năstase! Mai formează sau nu un cuplu: ”E păcat că...” / VIDEO
Bzi.ro
Lovitură dată de ProTV! Gina Pistol va prezenta MasterChef!
Fanatik.ro
Cum arată gara SF din Germania. Foarte mulți români lucrează aici. Așa putea să fie și Gara de Nord din București
Capital.ro
Decizie pentru românii cu permis de conducere. Statul schimbă legea. Se întâmplă chiar a doua zi
Playtech.ro
SCANDAL! Loredana Groza s-a făcut de RÂS! Imaginile ȘOC pe care le vrea ȘTERSE urgent
DailyBusiness
Anunțul momentului despre facturile românilor! Ce se întâmplă cu prețul energiei electrice?
Adevarul
EXCLUSIV Dovezile bombei ecologice de la un depozit de deșeuri din Argeș: pârâu poluat și niveluri de amoniu depășite de peste 800 de ori
Spynews
Pedeapsă mai mare pentru tânăra care și-a ucis cea mai bună prietenă și i-a abandonat trupul într-un parc, sub o bancă. Decizia Curţii de Apel Constanţa
Spynews
Laurențiu Reghecampf ar fi deranjat că Anamaria Prodan ar locui cu Ronald Gavril în casa familiei, în care el ar fi proprietar: ”Să stea copilul” / VIDEO
Evz.ro
O altă veste a căzut ca un trăsnet. Șoferii din România se vor înfuria
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Caz rarisim! El este elevul care a luat cea mai mică notă din România, la Evaluarea Națională 2024
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Când vor avea loc alegerile parlamentare și prezidențiale. Coaliția a anunțat datele
Capital.ro
Amendă de 5.000 de lei. Este interzis prin lege. Șoferii vor fi filmați
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așaa arată tânăra care primește orice dorește
stirilekanald.ro
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a
substantial.ro
Câinele-robot chinezesc destinat persoanelor cu deficiențe de vedere ar putea intra în producția de serie
MediaFlux
JOE BIDEN, anunț privind RETRAGEREA! CUTREMUR în SUA
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!