Octavian Jurma avertizează că pandemia nu s-a terminat şi îi îndeamnă pe români să poarte în continuare mască, să respecte măsurile de distanţare şi să se vaccineze pentru a face mai uşor faţă noului val.
Medicul se teme că noua variantă a coronavirusului ar putea provoca 10.000 de cazuri pe zi în mai puţin de trei săptămâni în România.
„Aşadar, avem în săptămâna 47 o creştere mai mult decât dublă a numărului de spitalizări, urmată în săptămâna 48 de o creştere mai mult decât dublă a numărului de decese. În această săptămâna (S 49) observăm o creştere importantă a numărului de decese care a depăşit deja numărul de decese de săptămâna trecută.
Doar astăzi (vineri, 10 decembrie 2021) numărul de decese a crescut de la 54 la 75 de dimineaţă până seară. Dacă comparăm aceste 21 decese adăugate în jumătate de zi (din săptămâna 49), cu cele 21 de decese de acum două săptămâni (săptămâna 47), optimismul începe să pălească. Nu e prima dată când o nouă versiune a SARS-CoV-2 este subestimată mai ales în discursul politic la debutul valurilor, tocmai pentru că durează 3-4 săptămâni de la creşterea infectărilor până la creşterea deceselor. Acesta este motivul pentru care e bine să ne grăbim cu măsurile de prudenţă când avem în faţă o versiune nouă şi să amânăm etapele de relaxare până când avem suficiente date pentru a fi siguri că ne putem relaxa în siguranţă”, a transmis Jurma pe pagina de Facebook.
Citeşte şi Valeriu Gheorghiţă: „Certificatul verde va reduce considerabil riscul de îmbolnăvire”
Medicul critică autorităţile că au decis să relaxeze măsurile, înainte să afle cât de periculoasă este noua tulpină a coronavirusului.
„Noi nu reacţionăm la ceea ce vine, ci la ceea ce a trecut. Când toată lumea trage obloanele, noi le deschidem şi apoi ne mirăm de dezastrul lăsat de furtună. Prin urmare noi ne-am grăbit să adoptăm măsurile de relaxare înainte să aflăm cât de periculoasă este varianta Omicron. Dacă valul 5-Omicron se dovedeşte la fel de grav în România ca valul 4-Delta, o să avem nevoie de 3 săptămâni de creştere cu minim 50% pentru a începe să luăm măsuri.
Să sperăm că pregătim de pe acum aceste măsuri, pentru că dacă plecăm de la un platou de 500 de cazuri noi pe zi, o să ajungem cu varianta Omicron la 10.000 de cazuri pe zi în mai puţin de 3 săptămâni şi o să auzim iarăşi ‘dacă ştiam, altfel făceam, dar de unde să ştim’ şi ‘noi v-am lăsat să va relaxaţi, dar voi sunteţi de vină că v-aţi relaxat’ „, a mai transmis medicul.
Octavian Jurma îi îndeamnă pe români să poarte mască, să păstreze distanţarea fizică şi să se vaccineze pentru a putea face faţă mai uşor valului 5.
Medicul Simin Florescu, manager al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale ”Victor Babeş” din Bucureşti, spune că problema principală cu care se confruntă unitățile medicale nu este legată de asigurarea medicamentelor antivirale pentru tratarea pacienţilor Covid-19, ci de ”rezerva de energie umană.
”Nu cred că trebuie să ne referim neapărat la antivirale, pentru că nu asta ar fi problema principală în spitale. De altfel, pacienţii care ajung, după modelul valului patru, în spital sunt pacienţi care sunt cam depăşiţi de tot ce înseamnă tratament antiviral, ajung în stare gravă şi necesită tratamente de susţinere a funcţiilor vitale, tratamente imunomodulatoare şi alte tipuri de intervenţii terapeutice.
Cum ne pregătim, ce o să facem în valul cinci? Pot să fiu puţin cinică şi să spun că ne-am obişnuit şi că de acum ştim foarte bine ce avem de făcut. Problema însă este rezerva de energie umană care este pe cale de secătuire. Şi cred că nu ar trebui să forţăm situaţia expunând din nou spitalele la un val imens de pacienţi, ci ar trebui să ne vaccinăm ca să nu ajungem în aceeaşi situaţie ca în valul patru”, a declarat medicul la TVR.
Medicul consideră că spitalele ar trebui să ”fie rezervate acelor cazuri extreme”, pacienţilor cu foarte multe comorbidităţi, care fac forme severe de boală.