Potrivit epidemiologului Octavian Jurma, după petrecerile de sărbători vor crește infectările, iar școlile ar trebui să rămână închise încă 10 zile. Medicul susține că altfel unitățile școlare vor favoriza răspândirea virusului, iar România se va confrunta cu un nou val de îmbolnăviri. Anunţul vine în ziua în care Austria, care a avut cele mai dure resztricţii, a pus capăt restricţiilor de lockdown în cazul persoanelor vaccinate, într-o mare parte a ţării, la trei săptămâni după ce a impus reguli stricte pentru combaterea propagării coronavirusului, relatează AP.
Pe de altă parte, Guvernul belgian a anunțat vineri, 3 septembrie, că grădinițele și școlile vor intra în vacanța de iarnă pe 18 decembrie, cu o săptămână mai devreme.
O nouă tranşă de teste rapide pentru elevi ajunge în România. Când reîncepe testarea în şcoli
Mai mult, Grupul de Comunicare Strategică anunţă duminică, pe baza datelor existente la ora 10.00, că în ultimele 24 de ore s-au înregistrat puţin peste 700 de cazuri noi de COVID-19 şi au fost raportate 60 de decese, 15 fiind din perioada anterioară. Dintre cei 722 pacienţi internaţi la ATI, 61 au certificat care atestă vaccinarea. Incidenţa cazurilor în Bucureşti a scăzut sub 1.
Testarea elevilor în școli nu a durat mai mult de o săptămână. Peste doar 12 zile, copiii vor intra din nou în vacanță, o vacanță ce ar trebui prelungită, în condițiile în care autoritățile au dat frâu liber petrecerilor de sărbători cu sute sau chiar mii de oameni.
Octavian Jurma: „Școlile pot fi un catalizator pentru debutul valului 5”
Școlile pot fi un catalizator pentru debutul valului 5, Omicron. Aș fi preferat o abordare de tipul celei din Portugalia, care a introdus acele 10 zile de lucrat de acasă, a închis școlile pentru săptămâna de după Revelion, tocmai pentru că epidemiologii știu că această perioadă nimeni nu o să respecte nici măcar mandate de stat acasă.
Toți ne vom întâlni cu prieteni, chiar dacă în format mai restrâns. Numărul de cazuri va crește, chiar dacă nu ar fi Omicron, ar fi o problemă. Cu Omicron, această problemă este de cinci ori mai mare decât a fost cu Delta”, a declarat Octavian Jurma.
Propunerea oamenilor de știință nu este pe placul tuturor părinților. După un an și nouă luni de pandemie, materia nu a putut fi recuperată integral în cazul copiilor care au stat mai mult în fața calculatoarelor decât în sala de clasă.
Vacanţa de iarnă 2021- 2022: cum arată zilele libere pentru elevi
Semestrul I are 14 săptămâni de cursuri, de la data de 13 septembrie până în 22 decembrie 2021, iar semestrul al II-lea- 20 de săptămâni, din data de 10 ianuarie şi până pe 10 iunie 2022.
Potrivit Ministerului Educației, elevii vor avea vacanţă de iarnă de la data de 23 decembrie 2021 până pe 9 ianuarie 2022.
Elevii din gimnaziu si liceu vor reveni la scoala pe 3 ianuarie. Elevii din clasele 0 – IV vor reveni la scoala pe 10 ianuarie”, a declarat ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu. Elevii de gimnaziu si liceu se vor intoarce la scoala pe 3 ianuarie si vor avea o vacanta de iarna mai scurta.
Astfel elevii vor fi in vacanta incepand cu joia de dinainte de Craciun si pana duminica, pe 9 ianuarie 2022. Elevii vor avea in total, 17 zile de vacanta in perioada sarbatorilor de iarna.
Odata cu vacanta de iarna din 2021 se incheie si semestrul I, astfel ca dispare vacanta intersemestriala a elevilor. Elevii vor avea următoarea vacanță la primăvară. În semestrul al II-lea, vacanţa de primăvară va fi din data de 15 aprilie până pe 1 mai 2022.
Programul naţional „Şcoala altfel” se va desfăşura în perioada 8- 14 aprilie 2022. Astfel, din 2 mai urmeaza iar cursuri, pana pe 10 iunie, cand se incheie anul scolar si incepe vacanta de vara.
Iar de la data de 11 iunie 2022- până la data din septembrie 2022 la care vor începe cursurile anului școlar 2022 – 2023, va fi vacanța de vară.