Octavian Jurma: COVID nu e o gripă, Omicron nu e un simplu virus respirator, este un virus sistemic

Medicul Octavian Jurma spune că în urmă cu 3 săptămâni varianta Omicron BA2 a fost identificată în România.
Filip Stan
17 feb. 2022, 09:28
Octavian Jurma: COVID nu e o gripă, Omicron nu e un simplu virus respirator, este un virus sistemic

Octavian Jurma vine cu previziuni sumbre şia tunci când pandemia de coronavirus este pe sfârşite în toată lumea. „În săptămâna trecută versiunea BA2 a ajuns conform prognozei la 99 de secvenţieri, însă ponderea sa a crescut la doar 11.36% din secvenţierile de săptămâna trecută (faţă de 10% acum 2 săptămâni). Aşa cum se vede însă şi debutul Omicron BA.1.x a fost similar. Înseamnă că este probabil că BA.2 va continua să se dubleze săptămânal mai ales pe fondul scăderii tulpinii Delta a cărei pondere a ajuns la 1%. 99% din cazurile noi sunt acum Omicron. Evoluţia descendentă a numărului de cazuri noi este determinată în continuare de scăderea rapidă a BA1, care încă nu este compensată de creşterea valului BA2 (val în val). Nu ştim dacă evoluţia BA2 în România va putea produce un platou sau un nou vârf pandemic ca în alte ţări din Europa însă monitorizarea cu atenţie a creşterii BA2 este necesară în continuare. Motivul nu este doar faptul că este mult mai infecţioasă decât BA1 (50%-100%) pentru persoanele trecute prin boală sau vaccinate ci şi pentru că există date care sugerează că este şi mai virulentă decât BA1”, a scris pe Facebook specialistul.

Alexandru Rafila: „E de bun-simţ să purtăm mască, nu este botniţă”. Cum va fi evitată decizia CCR VIDEO
Acesta susţine că o problemă generală cu Omicron este nivelul extrem de minimalizare a pericolului reprezentat de infecţia cu această variantă cu potenţial de cal troian. Preluarea de către autorităţi a mesajelor negaţioniste amplifică şi mai mult această problemă generală.

„Astfel faptul că Omicron se multiplică mai lent în plămân decât Delta permite organismului sănătos şi imunizat (prin vaccinare sau infectare) să o elimine înainte de a produce forme la fel de grave ca Delta sau chiar variante mai blânde din primele 3 valuri. Pe de altă parte capacitatea sa crescută de a evita imunitatea celulară o face mai periculoasă pentru copii şi tineri (spitalizările minorilor sunt în continuare peste vârful valului Delta). În cazurile în care sistemul imun nu reuşeşte să elimine eficient virusul, Omicron poate produce o formă mai lent evolutivă de boală în care deznodământul poate avea loc mai târziu decât cele 14-21 de zile caracteristic variantelor de până acum. Această ipoteză poate explica de ce numărul de decese din Africa de Sud continuă să crească la 2 luni de la vârful valului Omicron care a avut loc în jurul datei de 15 decembrie 2021”, spune Octavian Jurma.

Studiu: Ratele de spitalizare asociate cu COVID-19 au fost de 4 ori mai mari în rândul copiilor din cauza Omicron
Acesta mai spune că, în ciuda consensului negaţionist care s-a format în România, „COVID nu e o gripă, Omicron nu e un simplu virus respirator, este un virus sistemic”.

„Toate aceste date sunt un argument în plus de a nu lăsa garda jos în această perioadă, în care scăderea rapidă a numărului de cazuri noi şi iluzia că pandemia s-a terminat au dat lovitura de graţie campaniei de vaccinare. Deşi în România a fost deja declarat inutil şi abandonat, certificatul verde ne-ar fi ajutat să continuăm campania de vaccinare şi după ieşirea din valul 5 (la fel ca la iesirea din valul 3 sau 4). Paradoxul este că vaccinarea devine cu atât mai importantă, cu cât este foarte probabil că în martie România să renunţe la toate măsurile de limitare a infectărilor după modelul unor ţări nordice care şi-au protejat incomparabil mai bine populaţia prin vaccinare”, susţine medicul.

El spune că dacă se renunţă şi la „obligativitatea purtării măştilor în spaţiile închise (aşa cum anunţă hotărârea CCR), singura măsură reală de prevenţie la care România nu a renunţat până acum, putem spune că pandemia s-a terminat din punct de vedere al autorităţilor”.

Conform medicului, dacă se renunţă şi la starea de alertă, nici o măsură de sănătate publică împotriva COVID-19 nu mai poate fi luată de guvern fără să obţina din nou aprobarea Parlamentului.

„Suntem deja anuntaţi că responsabilitatea pentru a se feri de boală va fi trecută integral pe seama celor vulnerabili. Aceştia sunt anuntaţi că ar fi bine să se vaccineze şi să poarte masca în continuare voluntar. Cei puternici şi invulnerabili se pot întoarce la viaţa lor normală fără grija că ar putea infecta pe cei din jur, cei slabi şi vulnerabili nu au decât să se ferească. E până la urmă o extensie a mentalitîţii care face ca cei puternici în maşini puternice să considere că cei slabi trebuie să se ferească şi pe trecerile de pietoni. Singura problemă cu acest triumf împotriva pandemiei este că e de fapt un triumf negaţionist. Negarea pandemiei nu o va face să dispară, dimpotrivă”, mai spune Jurma pe Facebook.

El susţine că, probabil, urmează o perioadă mai lungă de linişte decât după valul 3, iar această perioadă este din nou o oportunitate „să meditam la faptul că o putem păstra doar dacă ne vom vaccina şi noi la fel ca ţările pe care le invidiem din Europa”.