Mai multe spitale au anunţat că ar putea rămâne fără oxigen pentru pacienţii cu Covid. Octavian Jurma a reacţionat dur după ce şi Raed Arafat, şeful DSU, a confirmat că, într-adevăr, există o criză de oxigen în spitale.
„Ramanem si fara oxigen, cel mai important medicament care face zilnic diferenta dintre viata si moarte in pentru mii de bolnavi de COVID-19 in toata tara.
Inca o „surpriza” evidenta inca din septembrie cand autoritatile au decis sa lase epidemia de COVID-19 sa evolueze liber pana la potentialul sau maxim posibil si ne-am angajat in scenariul indian.
Cosmarul din spitale va mai continua inca 2 saptamani in ciuda faptul ca numarul de cazuri noi a inceput deja sa scada accelerat. Iluzia sigurantei este acum mai periculoasa decat oricand.
Situatia este consecinta directa a refuzul patologic al autoritatilor de a limita cresterea numarului de cazuri prin masuri de restrictie nepopulare dar salvatoare de vieti.
Situatia este complicata si de incompetenta maligna din sistemul de administratie publica. Daca ar fi dupa capul prefectului de Iasi, bun ii si oxigenul tehnic (cel folosit la taiere si sudura in industrie), important e sa putem spune ca „avem tot ce ne trebuie”. Normal ca daca nu ai apa curata e buna si aia de balta daca alternativa e moartea, dar riscurile sunt majore.
Asadar vaccinati-va oameni buni ca sa nu va trebuiasca ingrijire medicala de nici un fel in saptamanile care urmeaza. E sigurul tratament care va tine departe de formele grave de boala si de ATI.
Da, bla, bla, bla negationist, sunt cazuri pe care vaccinul nu ii ajuta la fel cum sunt cazuri in care parasuta nu se deschide cand sari din avion.
Dar asta nu inseamna ca e totuna daca sari cu sau fara fara parasuta dintr-un avion care se prabuseste in flacari.
PS. Daca ati stii cum interfereaza cu ARN-ul vostru faimoasele antivirale miraculoase, v-ati vaccina saptamanal numai sa nu aveti nevoie de ele”, a scris Octavian Jurma pe Facebook.
Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat că există o criză de oxigen pentru pacienții COVID. Arafat anunţă că autorităţile fac demersuri pentru a importa butelii preumplute cu oxigen.
„Există o criză, pentru că sunt doar două firme mari care livrează oxigen în ţară şi una mai mică. Toate au avut probleme în livrarea de oxigen din cauza cererii mari. Soluţiile sunt că noi încercăm să găsim, să aducem butelii de oxigen preumplute din afara României, dacă vom reuşi, dar în acelaşi timp încercăm să găsim soluţii interne şi una din soluţii este folosirea oxigenului care se folosea, până acum, fără nicio problemă, de o concentraţie mai mică; în loc să fie 99% este 93%. Este un oxigen care s-a folosit şi care se poate folosi. Şi s-a dat circulară la toţi să îl folosească, dacă au probleme cu oxigenul”, spune Arafat.