Medicul Octavian Jurma se teme că Omicron nu este atât de blând cum pare. ”Mă tem că Omicron este un cal troian, un lup îmbrăcat în haine de oaie menit să ne facă să renunţăm la apărarea prin vaccin”, afirmă medicul. Acesta citează date din Marea Britanie care arată forme de long-COVID la adolescenţi, asta înainte e varianta Omicron care afectează şi mai mult copiii.
Reguli noi în starea de alertă: Unde mai pot intra persoanele nevaccinate de azi. Cum se pot face nunţi şi petreceri
”Îmi doresc şi eu foarte tare ca Omicron sa se dovedească o tulpină blanda. Tare mă tem însă că Omicron este mai degrabă un cal troian decât un virus obişnuit, un lup îmbrăcat în haine de oaie menit să ne facă să renunţăm la apărarea prin vaccin”, a scris, vineri seară, pe Facebook, Octavian Jurma.
Acesta afirmă că, în Marea Britanie, numărul de adolescenţi între 12 si 16 ani care suferă de forme de long-Covid este chiar mai mare decât al copiilor între 2 şi 11 ani.
Dr. Adrian Marinescu: Infecţia cu Omicron poate să semene cu un guturai pentru vaccinaţi
”Din cei 117.000 copii înregistraţi în UK cu forme de covid-lung până în noiembrie 2021:
– 20.000 au simptome după mai mult de 12 luni.
– 73.000 sunt adolescenţi intre 12 si 16 ani.
Acestea sunt date dinainte de Omicron care infectează şi mai uşor copiii decât Delta”, a mai scris medicul.
”Nu ştiu cum gândiţi voi, însă nimeni nu mă poate convinge ca e normal să avem copii în spitale şi centre de recuperare. Infectarea nu este niciodată mai buna decât vaccinarea”, a mai afirmat medicul.
Adriana Pistol crede că valul cinci va dura ”minim două luni”
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Adriana Pistol crede că valul cinci al pandemiei ar putea fi mai scurt decât precedentele, dar s-ar putea depăşi un milion de infectări în această perioadă. Pistol consideră că ”minim două luni” va dura valul cinci şi se fereşte să spună dacă în 2022 ieşim din pandemie, având n vedere posibilitatea virusului de a crea noi tulpini.
Adriana Pistol a fost întrebată, vineri seară, la Digi 24, dacă valul 5 va fi mai scurt şi a răspuns: ”Există această posibilitate. Cu cât merge exponenţial şi creşte foarte mult, cu atât cuprinde un număr mai mare din populaţie pe care vrem, nu vrem îi imunizează şi atunci sigur că se va duce mai mult în jos. De obicei, valurile epidemice care cresc atât de brusc şi coboară brusc şi nu durează foarte mult. (…) Minim două luni va dura”.
Aceasta a precizat, însă, că în această perioadă s-ar putea depăşi un milion de infectări, însă totul depinde de respectarea tuturor măsurilor.
Întrebată dacă 2022 va fi anul ieşirii din pandemie, Pistol a afirmat: ”Cred că nu este bine să facem astfel de previziuni. Apariţia acestei noi tulpini OMICRON mă face să fiu circumspectă, încât prefer să mă abţin, pare că totuşi acest virus are capacităţi de dobândire a tot felul de mutaţii încât este periculos să speculăm”. Până vineri seară, în România au fost confirmate 295 de cazuri de infectare cu OMICRON.