Octavian Jurma, previziuni îngrijorătoare despre evoluția pandemiei în 2023: ”Puținele certitudini pe care le avem nu sunt încurajatoare”

Cercetătorul Octavian Jurma susține că anul 2023 debutează cu o mulțime de incertitudini pe frontul pandemic, iar puținele certitudini pe care le avem nu sunt deloc încurajatoare.
Alina Costache
08 ian. 2023, 13:23
Octavian Jurma, previziuni îngrijorătoare despre evoluția pandemiei în 2023: ”Puținele certitudini pe care le avem nu sunt încurajatoare”

Octavian Jurma, previziuni îngrijorătoare despre evoluția pandemiei în 2023. Medicul susține că abia în 2024 vom afla dacă anul 2023 este unul al endemiei sau al sindemiei. Acesta susține că datele existente arată că pandemia de COVID va continua să mișune și în acest an.

Citește și Octavian Jurma: România va depăși pragul de 10.000 de cazuri noi pe zi chiar săptămâna aceasta

Octavian Jurma, previziuni îngrijorătoare despre evoluția pandemiei în 2023

Mai mult, cercetătorul susține că că omenirea nu va face nimic ca să limiteze evoluția pandemiei.

”Știm cu certitudine că omenirea [cu câteva excepții minore] nu va face nimic să limiteze evoluția pandemiei în 2023. Știm de asemenea cu certitudine că pandemia va face totul pentru a continuă să ne infecteze în 2023 și va accelera atât producția de variante cât și asocierea cu alți viruși.
Nu știm ce va rezultă din această combinație de factori, chiar dacă există opinii ferme atât în tabăra pesimiștilor cât și a optimiștilor, să nu mai vorbim de tabăra negaționiștilor sau a alarmistilor”, a transmis Octavian Jurma, pe Facebook.

Cercetătorul trage un semnal de alarmă și spune că epidemia în China abia acum începe și că sunt 1,500 de milioane de oameni care în cel mai optimist scenariu vor repeta istoria Occidentului din ultimii 3 ani.

”Acest lucru însemnă că variantele de import occidental care devastează acum de China vor suferi mutații și recombinări în următorii 2 ani și vor fi exportate înapoi în occident.

Tot ce am reușit în 2022 este să mai adăugăm încă 1.5 miliarde de oameni la bazinul uman disponibil pentru infectare. Noul coronavirus are acum acces nestingherit la 100% din populația lumii.

Consecință cea mai probabilă a acestei schimbări globale de paradigmă în politică de sănătatea publică este transformarea pandemiei în sindemie.

Sindemia este un fenomen complex de sinergie negativă, în care epidemii simultane și factori de mediu, economici, sociali sau politici interacționează sinergic pentru a produce efecte negative totale mai mari decât suma elementelor individuale.

Sindemia începe să fie deja evidență în Marea Britanie, una din țările cele mai puternic lovite de valul inițial de COVID-19, a cărui sistem medical a fost grav afectat de valurile repetate de COVID-19. Se estimează că până la 500 de decese pe săptămâna sunt cauzate acum doar de colapsul sistemului medical sub presiunea valului de infecții respiratorii.

Tot în Marea Britanie, numărul de decese în exces din ultimele săptămâni este la cel mai ridicat nivel din ultimii 2 ani de pandemie.
Sunt și alte țări (ex: Franța și Germania), care au o creștere similară a numărului de decese în exces.

Particularitate acestui val sindemic este că majoritatea deceselor nu mai sunt produse în mod direct de COVID-19, ci de alte viroze și infecții cu bacterii sau fungi.

Ce înseamnă sindemia pentru România? Pentru noi sindemia este relativ normală încă din 2021 și se traduce prin confuzie, haos și un exces imens de mortalitate preventibila pe fondul unei indiferente generală față de suferință altora.

Evident, toate aceste consecințe alte sindemiei vor fi permanent negate atât de politicieni cât și de negaționiști, deci sindemia se va întâmplă doar în alte țări și probabil va fi pusă tot pe seama vaccinării.

Dacă îți pasă totuși de sănătatea ta poți face 2 lucruri importante care îți vor scădea mult riscul personal în sindemie:

1. Evita infectarea: prin măsuri non-farmaceutice (masca FFP2, distanțare, aerisire, igienă, etc)

2. Evita spitalizarea: prin măsuri farmaceutice (vaccinare, antivirale, etc)

Dacă te crezi invulnerabil dar accepți că există oameni vulnerabili în jurul tău, atunci vei adopta și tu această strategie „vaccinare plus”.

Putem purta masca și din respect pentru viață și sănătatea celor din jurul nostru, nu doar din respect față de viață și sănătatea proprie.

Recomandările Ministerului Sănătății pentru a trece prin valul care a început deja în decembrie sunt bune și ar fi eficiente dacă ar fi resepectate. Ministrul Sănătății ne asigura că românii respectă mai bine recomandările decât obligațiile. Să sperăm că are dreptate, altfel o să avem o mulțime de tragedii care putea fi evitate în spitale dacă epidemia era declarată epidemie.

Din păcate încă nu avem o campanie de vaccinare activă în Română și suntem în continuare singură țară din Europa fără antiviralul Paxlovid. Acestea sunt responsabilitatea exclusivă a guvernului din moment ce Paxlovid și vaccinul anti-COVID nu sunt disponibile comercial.

Ar fi bine să avem și izolarea bolnavilor în perioada infecțioasă dar asta e deja o restricție legală și nu ne permitem să mai combatem răspândirea bolilor pentru că „provoacă discuții”…

Sunt și eu curios câți români se vor izola sau își vor izola copiii (sau măcar vor purta masca) în perioada infectiosa din respect pentru comunitate…”, a mai scris cercetătorul pe Facebook.

Citește și Octavian Jurma, previziuni îngrijorătoare despre pandemie. „Vom depăși cu certitudine 10.000 de cazuri zilnice de COVID încă de marți. Săptămâna viitoare vom depăși 25.000 de cazuri pe zi”

Spynews
Antonia și Cristian Marinescu de la Mireasa, sezonul 9, au aniversat trei luni de relație. Tânăra, mesaj emoționant pentru iubitul ei din afara competiției / FOTO
Bzi.ro
Teo Trandafir îl distruge pe Florin Salam! „Regele României a murit!”
Fanatik.ro
Top 5 alimente care te îmbătrânesc prematur. Românii le adoră pe unele dintre ele, fără să știe ce efect au în timp
Capital.ro
Ilegal pentru proprietarii din România. Nu ai dreptul în propria curte sau pe teren. Mergi după gratii
Impact.ro
Delia, poze de INFARCT! Și-a etalat posteriorul OBRAZNIC pe internet, s-a văzut TOT
DailyBusiness
Șoferii trebuie să știe! Medicamentul banal care îi poate lăsa fără permis
Adevarul
VIDEO Reacția epică a unui britanic atunci când savurează prima dată bucate românești. „Păcat de ea, Românie, că își bat joc alții de ea”
Spynews
Știrile Antena Stars. Alina Eremia, incident neașteptat pe scena de la Neversea. Ce a pățit artista când se afla în fața publicului: „Simțeam adrenalina” / VIDEO
Spynews
Mira și Levi Elekes, vacanță de lux în Santorini! Cum arată locul fabulos în care s-au cazat: ”E ireal de frumos” / VIDEO
Evz.ro
Rute alternative pentru Bulgaria, Turcia și Grecia. Ponturi pentru șoferi
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet
Cancan.ro
Note LIVE Bacalaureat 2024 | Rezultatele la BAC, publicate pe EDU.RO
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Care este județul cu cea mai mare rată de promovare la Bacalaureat 2024: La nivel național aceasta a crescut cu 3,6% comparativ cu anul precedent
Capital.ro
S-a dat interzis pentru cei cu telefoane mobile. Toți românii trebuie să înțeleagă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
VIDEO Edu.ro Rezultate BAC 2024: S-au afișat notele. Scrie codul tău și află ce medii ai obținut
Numărul incendiilor de vegetație din Grecia, de peste două ori mai mare decât anul trecut
MediaFlux
FLORIN CÎȚU, combinat cu O COLEGĂ de PARTID! Cine e femeia mai tânără cu 20 de ani decât el
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!