Octavian Jurma: România va depăși pragul de 10.000 de cazuri noi pe zi chiar săptămâna aceasta

Saptamana aceasta, probabil chiar maine 26 iulie 2022, vom depasi pragul de 10,000 de cazuri noi pe zi, cu 2 saptamani mai devreme decat varful anuntat in cel mai pesimist scenariu prezentat de guvern, spune medicul Octavian Jurma.
Alina Andrei
26 iul. 2022, 12:59
Octavian Jurma: România va depăși pragul de 10.000 de cazuri noi pe zi chiar săptămâna aceasta

Octavian Jurma estimează că media numarului de cazuri noi in aceasta saptamana va fi in jurul a 9,000 de cazuri pe zi.

„In fata acestei avalanse de infectari retorica oficiala se va muta de la minimizare valului („vom avea un minival”) pe minimizarea bolii „este mult mai blanda, doar o gripa sau raceala usoara.

Nu inteleg de ce autoritatile continua sa nege riscurile infectarii si sa vorbeasca despre pandemie la timpul trecut si despre o boala sistemica ca de o simpla raceala. Este un discurs negationist menit sa previna comportamentul preventiv care este probabil vazut ca un pericol pentru economie de catre decidenti. Din pacate aceste greseli si falsuri repetate erodeaza increderea in competenta si/sau buna credinta a guvernului”, a scris Octavian Jurma, pe Facebook.

Medicul avertizează că „pandemia nu s-a terminat nici in 2021 nici in 2022 si nu se va termina prea curand, dimpotriva vedem debutul altor pandemii datorita scaderii imunitatii populatiei in urma infectarilor repetate pe fondul lipsei de masuri de preventie in majoritatatea tarilor occidentale”.

Citeşte şi: Andrei Baciu, avertisment despre valul şase al pandemiei. Restricţii şi un nou vaccin în România? „Virusul acesta nu va dispărea”

„Valul 6 nu va incepe in curand, valul 6 a inceput acum 8 saptamani si continua sa creasca accelerat. Spre comparatie, valul 5 Omicron-BA1 a avut varful la 6 saptamani de la debutul fazei ascendente.

Nu avem nici un semn ca virsul devine mai bland cu fiecare val, dimpotriva. E adevarat ca prima varianta de Omicron, BA1, a fost mai usoara decat Delta pentru ca provenea din Alpha insa noile variante s-au dovedit progresiv mai severe. Astfel BA2 a fost ceva mai severa decat BA1, iar BA5 este mai severa decat BA2. BA.2.75 („centurion”) care se raspandeste rapid in lume este de asemenea aparent mai severa decat BA5 si avem deja versiuni care „descopera” mutatiile care au facut din Delta cea mai severea varianta de pana acum”, mai scrie medicul.

Jurma spune că „masurile de preventie par sa limiteze activitatea economica insa, in pandemie, eliminarea masurile de siguranta incurajeaza nu doar un dezastru medical ci si unul economic”.

„Imbolnavirile in familie compromit vacanta pentru intreaga familie. Fiecare nou caz de spitalizare inseamna mai multe persoane pierdute pentru industria ospitalitatii.

Faptul ca autoritatile uita sa precizeze ca numarul mic de spitalizari pe care il vedem azi se datoreaza infectarilor de acum 1-2 saptamani nu ajuta la scaderea numarului de spitalizari ci il sporeste.

Spitalizarile produse de infectarie din aceasta saptamana le vom vedea abia de saptamana viitoare.

Astfel in loc sa avem un varf la 10,000 de cazuri de infectari pe zi la mijlocul lui august este foarte posibil sa avem un varf la 10,000 de spitalizari pe zi si peste 20,000 de cazuri noi pe zi la mijlocul lui august.

Nu e totuna daca ai zece mii de oameni infectati in fiecare zi sau zece mii de oameni spitalizati in fiecare zi.

Dupa cum se vede si din tabel, anul trecut pe vremea asta, la debutul valului 4, aveam de 20x mai putine cazuri, de 10x mai putine spitalizari si de 3x mai putine decese.

2 luni mai tarziu valul 4 – Delta se dovedea cel mai cumplit val din Romania si unul din cele mai severe din lume.
Avem in fata o versiune mai putin virulenta decat Delta dar mult mai infectioasa decat Delta in fata unei populatii mult mai putin vaccinate. La o virulenta pe jumatate dar o infectiozitate dubla, Omicron-BA5 poate produce pagube la fel de mari ca Delta daca cresterea accelerata se mai prelungeste cateva saptamani.

Atoritatile trebuie sa faca mai mult decat sa minimeze riscul si sa nege pandemia”, mai scrie medicul.

Octavian Jurma susţine că „spitalele vor fi lovite rau inca din aceasta saptamana insa de saptamana viitoare boala va reduce si personalul sanitar disponibil”.

„Copiii raman cei mai vulnerabili in fata variantei BA5 si avem mare noroc ca nu sunt scolile deschise. Chiar si asa numarul de spitalizari in randul minorilor continua sa creasca mai repede decat in randul adultilor si saptamana debuteaza cu 565 de minori internati fata de 391 la inceputul saptamanii trecute.

Sunt valori pe care le asteptam abia saptamana viitoare si in acest ritm vom depasi recordul de 911 minori internati din valul 5 pana la mijlocul lunii august. Sa ne fereasca Dumnezeu de ceea ce se poate intampla in scoli daca nu se vor lua masuri minimale de preventie si gestionare a riscului epidemiologic.

Sa pariezi sanatatea a sute de mii de copii pe speranta ca se va termina pandemia pana in septembrie sau ca virusul va fi mai bland este o aberatie intolerabila.

In ajutorul acestui val de infectari vine, aparent paradoxal, chiar valul de canicula care sileste oamenii sa socializeze in spatii inchise prevazute cu aer conditionat. Un spatiu cu ventilatie inchisa si fara filtre HEPA de buna calitate omogenizeaza raspandirea virusului. Filtrele de aer si detectoarele de CO2 devin astfel tot mai importante ca unelte NPI (non-farmaceutice) de lupta impotriva pandemiei”, mai scris OCtavian Jurma.

„Am primit deja repetat asigurari oficiale ca intreaga povara a combaterii pandemiei va ramane pe umeriii minoritatii responsabile din Romania. Este evident insuficient. Nu ai cum sa te feresti singur de infectare mai ales daca ai elevi sau studenti in familie sau o slujba cu factor de risc ridicat.

Din pacate in Romania si tratamentul in Romania a ramas in urma altor tari. De exemplu, nu se gaseste Paxlovid, cel mai eficient tratament actual in lupta cu Omicron (cel administrat lui Biden, Presedintele SUA) desi Ministerul Sanatatii a avut tip berechet sa il cumpere pana acum sau macar sa il aprobe pentru distributie in farmacii. Motivul este simplu, daca pandemia s-a terminat ce sens are sa mai comand vaccin si tratament.
Asa incat, nu e nici o supriza ca valul 6 ne-a luat prin suprindere, la fel ca celelalte valuri si crize. Macar daca guvernul ar mai deschide cate un centru de vaccinare in fiecare judet ca sa nu mai piarda zile cei care incearca sa gaseasca un medic la care sa se vaccineze”, mai scris medicul.

Ce poti face? Noi am intrat in scenariul rosu in familie. Asta inseamana ca:

„1. Purtam masca FFP2 in spatiile inchise
2. Suntem vaccinati cu doza 3 (booster)
3. Vom reduce interactiunea sociala la minimul esential si vom evita toate evenimentele unde nu exista screening epidemiologic (in Romania asta inseamna 100% din evenimentele publice).
4. Daca e necesar sa participam la evenimente private restranse, o vom face doar daca suntem toti de acord sa ne testam in ziua evenimentului.
Pare exagerat sau dificil? Nu la fel de exagerat si dificil ca o spitalizare fara tratament adecavat pe canicula asta. Mai bine sanatos acasa decat bolnav in spital dar asta e alegerea fiecaruia dintre noi.
Pana cand? Pana cand trece valul, respectiv incidenta coboara sub 1 mie, ideal sub 0.5 la mie. Asta inseamna ca in cel mai fericit caz in septembrie insa cel mai probabil in octombrie”, mai scrie Jurma.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Cât a ajuns să coste un gram de aur. Creșterea e spectaculoasă, prețul metalului prețios a atins un nou record
Capital.ro
Călin Georgescu și-a anunțat victoria în direct: Știu sigur că voi câștiga 100% în orice scenariu
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Voucherele de vacanță. Reglementări pentru 2025
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Maria, voluntar Saj, a murit într-un accident rutier cumplit Avea doar 26 de ani și a lăsat un băiețel orfan 😢
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu va fi învins. Omul care îi va lua complet fața. Va intra în turul 2 și va câștiga
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Pedro Sanchez cere răspunderea rețelelor sociale pentru impactul asupra societății și democrației
MediaFlux
POLIȚIA îi VIZEAZĂ pe cei care STAU LA BLOC. TREBUIE să FIE ATENȚI la FIECARE persoană și DOCUMENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București