Octavian Jurma a declarat, marți, la B1 TV, că este pentru prima dată când nu avem o oarecare liniște din punct de vedere pandemic în momentul deschiderii școlilor. În septembrie 2020 și în februarie 2021, elevii reveneau la clase când epidemia era pe un platou – în schimb, acum acest moment va avea loc „în plin val”, spune cercetătorul.
Anul școlar debutează pe 13 septembrie, cu prezență fizică pentru toți antepreșcolarii, preșcolarii și elevii. Toate unitățile de învățământ vor rămâne deschise atât timp cât localitatea este la o incidență mai mică sau egală cu 6 la mie. După depășirea pragului de 6, mai rămân deschise doar creșele, grădinițele și unitățile de învățământ special, conform ordinului comun Educație-Sănătate.
Întrebat dacă începutul anului școlar va influența în vreun fel dinamica pandemiei, cercetătorul a afirmat: „Până acum, dacă ne uităm iarăși la istoric, că acesta este cel mai bun mod, ne uităm că de fiecare dată când s-au deschis școlile am avut o explozie de cazuri exact la două săptămâni, cât era și prognoza, că durează cam două săptămâni ca un eveniment să se vadă în curbă. S-a întâmplat și în septembrie, și în februarie. Diferența semnificativă față de deschiderile precedente este că atunci școlile, și în septembrie 2020, și în februarie 2021, s-au deschis în platou, deci cumva am avut un respiro să ne pregătim un pic”.
Sorin Cîmpeanu dă o veste bună părinților: Grădiniţele şi creşele rămân deschise indiferent de rata incidenţei. Ne-am asumat!
„De data asta, școlile se vor deschide în plin val, e prima dată când se întâmplă acest lucru, e prima dată când nu avem o oarecare liniște în momentul deschiderii școlilor. În al doilea rând, într-adevăr, avem acest prag extrem de ridicat – școlile vor continua să rămână deschise și vor continua să catalizeze infectările până la un nivel mult mai ridicat decât în valurile precedente, când, repet, era de 1 la mie în loc de 6 la mie”, a adăugat Octavian Jurma.
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, că rămâne „o prioritate zero obiectivul de a asigura o educaţie de calitate pentru cât mai mulţi dintre elevi, deşi criza sanitară nu s-a încheiat încă”. Şeful statului a adăugat că vaccinarea anti-COVID este singura soluţie eficientă pentru a creşte siguranţa elevilor, studenţilor şi a cadrelor didactice. ”Câtă vreme incidenţa din ultimele 14 zile a cazurilor din localitate rămâne sub pragul de 6 infectări la mia de locuitori, vom avea toţi copiii în sălile de clasă. Dacă se depăşeşte acest prag, şcolile trec în online în respectiva localitate”, a precizat Iohannis, în condiţiile în care până acum exista şi varianta de a-i trece în online doar pe elevii nevaccinaţi.