OECD: Germania, destinaţia europeană preferată de imigranţi

Insulă de prosperitate în timpul crizei, Germania a devenit în 2012 principala destinaţie de imigraţie în Europa şi a doua după SUA în rândul ţărilor membre ale Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD), potrivit unui raport publicat luni de OECD, transmite AFP, citată de Agerpres.
Iulian Tudor
01 dec. 2014, 11:10
OECD: Germania, destinaţia europeană preferată de imigranţi

În sens invers, Spania, care în 2007 a fost a doua ţară din OECD, după SUA, în funcţie de numărul de imigranţi primiţi, în 2012 a căzut pe locul opt, o dovadă a crizei care i-a determinat pe mulţi străini să se îndrepte în altă parte.

Germania a primit aproape 400.000 de imigranţi în 2012, ultimul an pentru care OECD are date complete, mai puţin decât cei 1,031 milioane imigranţi înregistraţi în SUA, dar mai mult decât Marea Britanie (286.000), Franţa (259.000), Italia (258.000), Canada (257.000), Australia (245.000) şi Spania (209.000). Comparativ, în anul 2007 în Germania au ajuns 232.000 de imigranţi, iar în Spania 691.000 de imigranţi.

‘După SUA, Germania a devenit a doua ţară cu cel mai mare număr de imigranţi, în condiţiile în care în 2009 ocupa locul opt’, susţin reprezentanţii OECD în raportul anual cu privire la migraţia internaţională. OECD subliniază că o mare parte din imigranţii ajunşi în Germania provin chiar din Uniunea Europeană, în condiţiile în care starea bună a economiei germane i-a atras atât pe imigranţii din Europa Centrală şi de Est, dar şi pe cei din ţările din Sudul Europei.

În total, OECD susţine că fluxurile migratorii permanente spre zona OECD au crescut cu 1,1% în 2013, după o scădere de 0,8% în 2012. În prezent, ţările OECD numără 115 milioane imigranţi, adică aproximativ 10% din populaţia totală.

Citeşte şi Unul din cinci locuitori ai Germaniei este de origine străină

‘Ţările ar beneficia mai mult de pe urma imigraţiei dacă i-ar considera pe imigranţi mai degrabă ca pe o resursă decât ca pe o problemă, iar politicile de integrare ca o investiţie’, a declarat secretarul general al OECD, Angel Gurria. ‘Politicile migratorii ar trebui să fie o prioritate pentru ţările OECD, iar politicile de integrare ar trebui văzute drept cea mai bună investiţie posibilă în termeni de creştere, coeziune socială şi bunăstare’, a adăugat Gurria.

OECD susţine că profilul imigranţilor s-a schimbat în ultimii ani. Chiar dacă China rămâne principala ţară de origine, fluxurile de imigranţi proveniţi din Europa de Est au fluctuat (creştere apoi scădere), în timp ce în cazul celor din America Latină se constată o scădere constantă. De asemenea, în prezent imigranţii sunt mai instruiţi decât predecesorii lor, având în vedere că numărul celor cu o educaţie superioară a crescut cu 70% în cursul ultimului deceniu, până la 31 de milioane.

Înfiinţată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate, în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 34 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Program Lidl, Kaufland, Carrefour, Auchan, Profi și Mega Image pe timp de caniculă. Orarul magazinelor pentru sâmbătă și duminică, 20 și 21 iulie, weekend cu temperaturi record
Capital.ro
VERDICT BĂSESCU. Nimeni nu credea că vom trăi momentul: N-a picat din cer
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
Interzis pentru marea plăcere a românilor. Pericolul este uriaș
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Ilegal în România. Îți confiscă tot, inclusiv banii și mașina. Nu există excepție în lege
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Instanța din Malta va decide pe 31 iulie dacă Prințul Paul va fi extrădat în România
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'