Hyundai i20: sport şi stil
La câteva luni după prezentarea variantei în 5 usi, Hyundai dezvăluie şi versiunea Coupe a ultimei generaţii i20. Este pentru prima dată când constructorul coreean propune o astfel de declinare în clasa mică.
Cuvântul cheie pentru i20 Coupe: stil. Designul caroseriei este diferit de cel cuminte al variantei în 5 uşi. Spoilerele faţă-spate, farurile de ceaţă şi stopurile sunt redesenate, i20 Coupe căpătând un aspect mai agresiv. Profilul este fluid, sportiv, mulţumită şi unei inălţimi reduse cu 25 mm faţă de Hyundai i20 cu 5 uşi. La interior, în funcţie de nivelul de echipare, consola centrală poate integra ecranul sistemului multimedia, spre deosebire de varianta cu 5 uşi. Habitabilitatea este identică între cele două versiuni de caroserie. Surprinzător, volumul portbagajului ajunge la 336 litri (+10 litri faţă de i20 cu 5 uşi), i20 Coupe devenind referinţa categoriei. Doar Skoda Fabia (330 litri) poate rivaliza cu modelul coreean, celelalte modele din clasă încadrându-se între 280 şi 300 litri. Cu bancheta spate rabatată, volumul porbagajului lui i20 Coupe atinge valoarea de 1011 litri.
Din punct de vedere mecanic, i20 Coupe preia trenul de rulare şi propulsoarele variantei cu 5 uşi, 2 pe benzină şi 2 diesel: 1.2 84 CP, 1.4 100 CP, 1.1 CRDI 75 CP şi 1.4 CRDI 90 CP. În 2015 Hyundai va prezenta şi un nou motor în 3 cilindri, turbo, de 1 litru, disponibil în două trepte de putere: 100 CP şi 120 CP. O motorizare aşteptată cu interes, în contextul unei cereri din ce în ce mai mari pentru propulsoare mici, supraalimentate.
Hyundai i30 facelift: motor turbo şi cutie de viteze automată cu dublu ambreiaj
Vândut în peste 600.000 de exemplare în Europa, i30 este un model extrem de important pentru Hyundai. Ajunsă la jumătatea ciclului de viaţă, compacta coreeană a primit câteva îmbunătăţiri de ordin estetic, dar şi tehnic, capitol la care Hyundai rămăsese în urma rivalilor de pe bătrânul continent.
Upgrade-ul la nivel de design exterior se traduce prin spoilere faţă-spate, blocuri optice faţă şi faruri de ceaţă redesenate şi un nou calandru hexagonal (cu lamele cromate pe nivelele superioare de echipare). La interior, modificările ţin mai mult de nivelul de echipament oferit. Printre altele, sunt disponibile acum şi scaune faţă incălzite şi ventilate şi un sistem de asistenţă la parcare.
Noutăţile majore le regăsim sub capotă. Hyundai renunţă la vechea cutie automată în favoarea unei transmisii cu dublu ambreiaj şi 7 rapoarte, botezată 7DCT, disponibilă doar pentru propulsorul 1.6 CRDI (în ambele versiuni de putere). Coreenii anunţă performanţe în creştere cu 10% şi un consum redus cu 20% faţă de vechea cutie automată, care nu va mai fi oferită. Adevarata (şi cea mai asteptată) noutate o reprezintă apariţia versiunii 1.6 Turbo, un model performant lipsind până acum din gama compactei coreene. Hyundai preia motorul de 1.6 Turbo de pe Kia Cee’d GT, într-o declinare mai puţin puternică: 186 CP, faţă de 204 CP pe Cee’d GT. Cuplul motor rămâne neschimbat, 265 Nm disponibili de la 1500 rpm. i30 Turbo accelerează de la 0 la 100 km/h în 8 secunde şi atinge o viteză maximă de 219 km/h. Din punct de vedere estetic, Hyundai i30 Turbo se distinge prin spoilerele mai agresive şi jantele de 18 inci.
Hyundai i40 facelift: evoluţie la nivel de dotări
i40 a fost primul model Hyundai care a adoptat actualul limbaj stilistic al mărcii, denumit “fluidic sculpture”. Lansat în 2011, a sosit momentul ca modelul coreean de clasă medie să primească un facelift care să îl alinieze la noua identitate vizuală Hyundai. Evoluţia o regăsim mai ales în partea din faţă, unde i40 adoptă noul calandru hexagonal prezent şi pe i30 facelift, iar farurile sunt disponibile acum şi cu tehnologie LED. La interior, planşa de bord este neschimbată ca design, Hyundai concentrându-şi atenţia către ameliorarea calităţii percepute în habitaclu.
Hyundai i40 facelift oferă o serie de echipamente indisponibile până în acest moment pe modelul coreean: un sistem care citeşte semnele de circulaţie şi afisează în bord limitările de viteză, şasiu adaptiv, care permite şoferului să aleagă între trei setări diferite, în funcţie de stilul de condus (normal, eco şi sport) şi hayon acţionat electric, pentru versiunea break. Acesta din urmă funcţionează cu ajutorul unui senzor de proximitate. E suficient să stai nemişcat 3 secunde în faţa hayonului pentru ca acesta să se deschidă automat.
Propulsorul 1.7 CRDI a câştigat 5 CP şi 15 Nm, ajungând la 141 CP şi 340 Nm. Ca şi pe versiunea restilizată a lui i30, Hyundai propune şi pe i40 facelift cutia automată cu dublu ambreiaj 7DCT, care oferă performanţe superioare vechii transmisii automate cu 6 rapoarte.