Actele de identitate se vor elibera și în weekend. Primăria Municipiului București încurajează locuitorii să verifice valabilitatea actelor de identitate și să solicite unul nou la serviciul public comunitar local de evidență a persoanelor din zona lor de domiciliu în cazul în care acestea au expirat. „Primăria Municipiului Bucureşti, prin Direcţia Generală de Evidenţă a Persoanelor a Municipiului Bucureşti, îndrumă şi coordonează activitatea serviciilor publice comunitare locale de evidenţă a persoanelor ale sectoarelor 1 – 6 şi asigură condiţiile optime necesare desfăşurării procesului electoral, venind în sprijinul cetăţenilor municipiului Bucureşti de a-şi exercita dreptul la vot, asigurând un program de lucru adaptat pentru eliberarea actelor de identitate ca urmare a expirării, pierderii, furtului sau deteriorării celor deţinute anterior, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 97/2005, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, informează un comunicat transmis, miercuri, de PMB.
Programul este după cum urmează:
Actul de identitate al cetățeanului român este emis pe baza unei cereri scrise și a documentelor care atestă numele, starea civilă, cetățenia română și domiciliul conform legislației în vigoare.
Dacă nu sunt disponibile certificatele de stare civilă, se poate emite o carte de identitate provizorie (CIP). În acest caz, trebuie să se furnizeze două fotografii de 3/4 cm și să se plătească o taxă de 1 leu, conform procedurii de plată pentru cărțile de identitate.
Costul de producere și eliberare a cărții de identitate este de 7 lei și poate fi achitat în următoarele moduri:
Pentru celelalte sectoare:
Cetăţenii vor fi anunțați înainte să le expire cărţile de identitate, paşaportul şi permisul de conducere. Senatul a adoptat, luni, în plen, o propunere legislativă prin care instituţiile statului au această obligație.
Notificarea se va face prin SMS sau e-mail. Pentru cărţile de identitate şi permisul de conducere termenul pentru notificare este cu 90 de zile înainte de expirarea documentului şi şase luni pentru paşaport.
Este sau nu obligatoriu să ai în mașină copia Cărții de Identitate a Vehiculului în 2024
„Înainte de a sancţiona cetăţenii pentru lipsa unor documente personale actualizate, statul ar trebui să faciliteze pe cât posibil demersurile birocratice. E cât se poate de firesc, dat fiind ritmul accelerat al vieţii cotidiene, ca unii cetăţeni pur şi simplu să uite sau să amâne reînnoirea documentelor personale.
Această lege propune un sistem de avertizare care să îi notifice pe cetăţeni cu suficient timp înainte de expirarea documentelor, permiţându-le să acţioneze în timp util ca să evite situaţiile de ieşire din legalitate”, se explică în expunerea de motive a propunerii, potrivit Agerpres.
Proiectul prevede ca, în cazul în care autorităţile nu dispun de numărul de telefon mobil sau de adresa de e-mail a cetăţeanului căruia îi expiră documentele, notificarea să poată fi realizată şi prin intermediul poştei.
Potrivit iniţiatorilor, „transmiterea avertizărilor prin SMS şi e-mail uşurează şi viaţa cetăţenilor, dar şi pe cea a funcţionarilor statului”. Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.