După ce a efectuat al treilea său test nuclear la 12 februarie, Coreea de Nord a anunţat că acesta „a folosit un dispozitiv miniaturizat şi mai uşor” ce ar putea fi fixat pe ogiva unei rachete cu rază lungă de acţiune.
O perspectivă cu atât mai îngrijorătoare pentru Coreea de Sud şi aliaţii săi în contextul în care Phenianul a reuşit, la începutul lui decembrie, să trimită în spaţiu o rachetă, un progres semnificativ pentru tehnologia sa balistică.
Majoritatea experţilor par să fie de acord însă cu faptul că Phenianul nu dispune de o capacitate intercontinentală (ICBM) şi nici nu stăpâneşte tehnologia de miniaturizare a bombei atomice, scrie AFP citat de Mediafax.
„Nu cred că dispun de capacitatea de a miniaturiza un focos nuclear, de a-l plasa în vârful unei rachete, de a rezolva problema lansării (rachetei), a reintrării (în atmosferă) şi a ţintei”, a declarat un oficial american, sub acoperirea anonimatului.
„Nu cred că au asamblat piesele”, a precizat el pentru jurnalişti străini, la Seul.
În aprilie, un parlamentar republican a dezvăluit un fragment dintr-un raport al serviciilor de informaţii militare americane, Defense Intelligence Agency (DIA), părând să anunţe contrariul, în pofida presupusei „fiabilităţi slabe” a tehnologiei nord-coreene.
Ulterior, Pentagonul a calificat aceste informaţii drept „inexacte”. „Agenţiile de informaţii nu cred că Phenianul dispune de un arsenal de rachete balistice dotate cu focoase nucleare”, a afirmat pentru AFP un oficial de rang înalt american, sub acoperirea anonimatului.
Testul nuclear din februarie s-a soldat cu o nouă rundă de sancţiuni din partea Naţiunilor Unite pentru Phenian, ceea ce a alimentat un nou ciclu de tensiuni militare şi diplomatice în Peninsula Coreeană.
La apogeul crizei, Coreea de Nord a ameninţat că va lansa atacuri „termonucleare” preventive împotriva Statelor Unite şi Coreei de Sud.
Voci, în Coreea de Sud, au pledat pentru dezvoltarea unei capacităţi nucleare de descurajare proprii, complementare „umbrelei nucleare” americane.
Dar oficialul american a subliniat că mobilizarea de bombardiere B-52 şi B-2, cu capacitate nucleară, în timpul recentelor exerciţii comune cu armata sud-coreeană, reflectă un sprijin solid din partea Washingtonului pentru Seul.
„Coreea de Sud nu cred că are nevoie să-şi dezvolte propria capacitate nucleară”, a spus el.
Războiul psihologic între SUA şi Coreea de Nord: Cum vor americanii să îl potolească pe Kim Jong-Un