Întrebat despre o dată privind ridicarea Mecanismului de Cooperare şi de Verificare (MCV) şi dacă există discuţii privind modificarea mecanismului sau înlocuirea acestuia, prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, a spus: „Nu. Cred că este un mecanism bun, pot doar să trag concluzia că este sprijinit de o mare majoritate a cetăţenilor din Bulgaria şi România, şi văd, de asemenea, că dă rezultate în ceea ce priveşte crearea unor condiţii mai bune în sistemul judiciar şi în ceea ce priveşte statul de drept”.
„Ştiu că preşedintele Juncker a spus că ar dori că MCV să fie finalizat până la finalul mandatului său, aceasta e poziţia Comisiei, dar, ştiţi, e ca şi în cazul medicamentelor. Nu opreşti medicamentaţia pentru că ai stabilit un termen. Nu mai iei medicamentul decât dacă eşti sănătos. Un medicament se ia atât timp cât e necesar. Cred că MCV are o contribuţie bună, cred că e bine primit în România şi Bulgaria. Este un mecanism de cooperare, nu spune cineva de la Bruxelles oamenilor ce au de făcut, dar e şi un mecanism de verificare, pentru a vedea dacă statele membre fac ceea ce au promis. Atât timp cât e necesar, Comisia va continua (MCV)”, a afirmat Timmermans, într-o conferinţă de presă susţinută la Ruse, după participarea la un dialog cu cetăţenii, alături de preşedintele bulgar, Rosen Plevneliev, şi de ministrul român al Justiţiei, Robert Cazanciuc, potrivit Mediafax.
Întrebat despre modul în care următorul raport MCV va reflecta ultimele evenimente din România, Timmermans a precizat că raportul va fi „obiectiv”, iar CE „se va ţine departe de politică”, evaluând faptele.