„Trebuie să spun că sunt mai pesimist decât săptămâna trecută în privinţa încheierii unui acord. Mulţi protagonişti încă nu au înţeles cât de serioasă este situaţia. Pesimismul meu reflectă imaginea generală pe care o observ în acest moment, cu instituţii şi state membre care vor trebui să-şi schimbe poziţia pe multe chestiuni pentru a face posibil noile reglementări pe care dorim să le introducem în tratat„, a declarat oficialul german, sub protecţia anonimatului, potrivit Mediafax.
Gravitatea situaţiei este subliniată şi de volumul împrumuturilor accesate de băncile europene de la Banca Centrală Europeană în luna noiembrie şi în ultimele zile, cu mult mai ridicate faţă de normal, situaţie care reflectă problemele de finanţare din sector.
Băncile italiene au împrumutat în noiembrie 153,2 miliarde euro de la BCE prin programele de lichiditate de urgenţă, faţă de 111,3 miliarde euro în octombrie, respectiv 41,3 miliarde euro în iunie.
Băncile din zona euro au accesat miercuri peste 50 miliarde de dolari în cadrul primei operaţiuni de finanţare în monedă americană derulată de BCE după ce marile bănci centrale ale lumii au intervenit concertat prin scăderea costurilor împrumuturilor în dolari pentru instituţiile de credit. Analiştii estimau că băncile vor accesa numai 10 miliarde de dolari în prima astfel de operaţiune.
În plus, surse oficiale susţin că guvernul german va reactiva săptămâna viitoare un fond de urgenţă destinat salvării băncilor, înfiinţat la apogeul crizei financiare mondiale din 2008.
Cu toate acestea, pieţele păreau relativ încrezătoare în privinţa summit-ului, înainte ca declaraţiile pesimiste ale oficialului german să descurajeze invesittorii.
Preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel i-au prezentat miercuri preşedintelui Consiliului UE, Herman Van Rompuy, propunerile de modificare a Tratatului UE pentru a include controale bugetare mai stricte şi sancţiuni drastice pentru statele care nu respctă normele europene.
Totodată, Merkel a discutat telefonic despre criză cu preşedintele SUA, Barack Obama, cei doi stabilind că este nevoie de o soluţie credibilă şi de durată, potrivit Casei Albe.