Oficialul german a menționat că în discuțiile avute în România s-a menționat în mai multe rânduri și situația Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), context în care parlamentarul german a precizat că nu există o intenție a Comisiei Europene de a elimina acest instrument de monitorizare, scrie Agerpres.
Citeşte şi: Iohannis, întâlnire la Cotroceni cu o delegaţie a Bundestagului. Tema discuţiilor: criza refugiaţilor
„Din discuțiile avute cu reprezentanții ONG-urilor, dar și cele avute la DNA a rezultat că MCV reprezintă un instrument foarte util. Este nevoie să se exercite în continuare presiune, iar succesele obținute până acum justifică această opinie. S-a văzut în ultima perioadă că persoane considerate până nu demult intangibile au ajuns să răspundă în fața justiției și acest lucru reprezintă un succes de care cetățenii României trebuie să se bucure pentru că cetățenii României sunt și cetățeni ai Uniunii Europene și nu avem voie să le luăm acest merit”, a afirmat Krichbaum.
Acesta consideră că lupta împotriva corupției trebuie să continue în România, fiind vorba de infracțiuni „foarte serioase” care justifică, în opinia sa, menținerea MCV-ului.
„Toate cele relatate până acum explică și faptul că nu am solicitat o întrevedere cu prim-ministrul Victor Ponta, pentru că suntem de părere că domnia sa trebuie să stea de vorbă deocamdată cu alte persoane și instituții. Domnia sa a fost trimis în judecată și vă reamintesc un fapt petrecut în Germania: fostul președinte federal Christian Wulff s-a retras din funcție și asta înainte de a fi trimis în judecată, în momentul în care abia fuseseră anunțate cercetările penale. Este un lucru ce ține de cultura politică. Noi dorim să evităm distrugerea reputației unei funcții. E un principiu democratic, iar democrația e singurul bun pe care îl avem. Știu că este un subiect sensibil, trebuie să afirm cu tărie că pentru mine prim-ministrul Ponta e nevinovat și rămâne nevinovat până când instanța va decide nevinovăția sau vinovăția sa, dar acest lucru trebuie să fie valabil nu mai devreme de această decizie”, a subliniat Gunther Krichbaum.
El a amintit că, până la urmă, Christian Wulff a fost achitat, adăugând că și în situația lui Victor Ponta justiția trebuie să aibă spațiul necesar de a examina cazul „fără niciun fel de rezerve”.
„În acest context menționez și situația ridicării imunității care în repetate rânduri a fost blocată în Parlamentul României. Imunitatea nu reprezintă privilegiul unui parlamentar sau al altuia, ci este de fapt o protecție a libertății Parlamentului ca instituție și este o idee la care, poate, unii sau alții ar trebui să se gândească mai bine„, a mai spus Krichbaum, într-o conferință de presă, la Ambasada Germaniei în România.
O delegație a Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestagul german se află la București, în perioada 28 — 30 octombrie, pentru convorbiri politice. Delegația este condusă de președintele Comisiei, deputatul Gunther Krichbaum. Din delegație mai fac parte vicepreședintele Comisiei, deputat Heinz-Joachim Barchmann, precum și deputata Iris Eberl și deputatul Detlef Muller.