Oficial israelian, despre prăbuşirea elicopterului în care a murit preşedintele Iranului: „Nu am fost noi”

Preşedintele Iranului a murit într-un accident de elicopter. Rusia regretă pierderea unui "prieten adevărat", Pakistanul declară o zi de doliu. Alte reacţii internaţionale.
Filip Stan
20 mai 2024, 14:44
Oficial israelian, despre prăbuşirea elicopterului în care a murit preşedintele Iranului:

Israelul nu a fost implicat în moartea preşedintelui iranian Ebrahim Raisi, ca urmare a prăbuşirii elicopterului în care se afla, un accident în care au murit mai mulţi membri ai anturajului său, a declarat luni un oficial israelian pentru Reuters.

„Nu am fost noi”, a declarat sec oficialul, care a solicitat anonimatul. Pe reţelele sociale au circulat zvonuri, în noaptea de duminică spre luni, care susţineau că Mossadul – spionajul extern israelian – ar fi fost implicat în accidentul de elicopter.

În mod oficial, Israelul nu a comentat încă moartea preşedintelui iranian Ebrahim Raisi şi a ministrului de externe Hossein Amirabdollahian, menţionează The Guardian.

Preşedintele Iranului şi ministrul de Externe au murit. „Nu au fost găsiţi supravieţuitori” la locul prăbuşirii elicopterului. UPDATE: Mohammad Mokhber, noul preşedinte

Agenţia de spionaj a Israelului, Mossad, a fost acuzată de mai multe asasinate şi atentate cu bombă în interiorul Iranului în ultimii ani, iar forţele aeriene ale Israelului au bombardat obiective iraniene în Liban şi Siria, însă Ierusalimul rareori comentează aceste activităţi.

Până în prezent, analiza Israelului pare să fie că dispariţia neaşteptată a celor două figuri semnificative ale regimului nu este susceptibilă să modifice în mod semnificativ războiul rece pe care îl poartă de mult timp cu Teheranul: politicile externe, de apărare şi nucleare ale Republicii Islamice sunt, în cele din urmă, de competenţa liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei.

Cu toate acestea, luptele interne pentru putere create de vidul brusc ar putea distrage atenţia Teheranului de la războiul din Gaza. Grupările aliate Iranului din Siria, Irak şi Yemen au atacat Israelul cu drone şi rachete de la izbucnirea războiului din Gaza, anul trecut, iar la graniţa de nord a Israelului mocneşte un război de uzură cu puternica miliţie libaneză Hezbollah, susţinută de Teheran.

„Aceasta nu este o veste rea pentru Israel. Cu toate acestea, evenimentele din Iran vor evolua probabil într-un ritm diferit faţă de cele din jurul nostru. Într-un scenariu pozitiv, iniţial, guvernul de la Teheran ar putea fi mai preocupat de problemele interne şi va pune mai puţină presiune asupra Hezbollah pentru a menţine un front militar activ împotriva Forţelor de Apărare ale Israelului”, a scris Amos Harel, analist militar, în cotidianul de stânga Haaretz.

Luna trecută, Iranul a lansat un atac direct, fără precedent, cu rachete şi drone asupra Israelului, autorizat de Raisi. Atacul s-a vrut o ripostă la o lovitură aeriană israeliană asupra unei clădiri diplomatice iraniene din capitala siriană, Damasc.

Preşedintele Iranului a murit într-un accident de elicopter. Rusia regretă pierderea unui „prieten adevărat”, Pakistanul declară o zi de doliu. Alte reacţii internaţionale

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi, un adept al liniei dure a regimului islamic de la Teheran, văzut ca un potenţial succesor al liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, a murit duminică într-un accident de elicopter. Aparatul de zbor, care îl aducea dintr-o vizită, s-a prăbuşit pe un teren muntos în apropiere de graniţa cu Azerbaidjanul, au anunţat luni oficiali şi presa de stat. Reacţiile internaţionale nu au încetat să apară, încă de duminică, după ce s-a aflat de incidentul cu elicopterul.

Preşedintele rus Vladimir Putin a transmis condoleanţe conducerii Iranului pentru moartea preşedintelui republicii, Ebrahim Raisi. Telegrama de condoleanţe a fost publicată pe site-ul Kremlinului. „Vă rugăm să acceptaţi condoleanţe profunde în legătură cu marea tragedie care s-a abătut asupra poporului Republicii Islamice Iran – un accident de elicopter care a luat viaţa preşedintelui Seyed Ebrahim Raisi, precum şi vieţile unui număr de alţi oameni de stat proeminenţi din ţara dumneavoastră”, se arată în telegrama lui Putin.

Război în Ucraina. O staţiune de pe malul unui lac din Harkov a fost bombardată. 11 oameni au murit

La rândul său, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, şi-a exprimat condoleanţele în urma decesului preşedintelui iranian Ebrahim Raissi. „În Rusia, preşedintele iranian E. Raisi şi ministrul iranian de externe H. Amirabdollahian erau cunoscuţi ca prieteni adevăraţi şi de încredere ai ţării noastre”, a declarat şeful diplomaţiei ruse. „Rolul lor în consolidarea cooperării ruso-iraniene reciproc avantajoase şi a parteneriatului de încredere a fost de nepreţuit”, a mai spus el, în condiţiile în care dronele iraniene livrate Rusiei au fost esenţiale în războiul de agresiune asupra Ucrainei. „Transmitem sincerele noastre condoleanţe familiilor şi prietenilor victimelor, precum şi întregului popor prieten al Iranului. Gândurile şi inimile noastre sunt alături de voi în aceste momente triste”, a transmis Serghei Lavrov.

Potrivit agenţiei TASS, Ambasada Rusiei la Teheran a exprimat condoleanţe pentru moartea preşedintelui iranian Ebrahim Raisi şi a coborât drapelul în bernă în semn de solidaritate cu poporul iranian. „Transmitem sincere condoleanţe familiilor şi prietenilor victimelor, întregului popor şi guvernului iranian. Le dorim răbdare şi tărie psihică pentru a depăşi această tragedie, una dintre cele mai grave”, se arată în textul comunicatului.

Şi preşedintele Chinei, Xi Jinping, a trimis o telegramă de condoleanţe pentru moartea preşedintelui iranian, a anunţat Ministerul chinez de Externe. Preşedintele chinez Xi Jinping a calificat luni moartea preşedintelui Ebrahim Raissi drept „tragică”, potrivit Ministerului chinez de Externe. „Preşedintele Xi Jinping a subliniat că (…) moartea sa tragică a fost o mare pierdere pentru poporul iranian şi că poporul chinez a pierdut un bun prieten”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Wang Wenbin, într-o conferinţă de presă.

„În calitate de coleg care am fost martor personal la eforturile sale pentru pacea poporului iranian şi a regiunii noastre în timpul cât a fost la putere, îmi amintesc de domnul Raisi cu respect şi recunoştinţă”, a scris pe X şi preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

Hezbollah şi Hamas, două mişcări susţinute de Iran, au adus un omagiu preşedintelui Raisi, al cărui corp a fost găsit în epava elicopterului. „Împărtăşim tristeţea şi durerea poporului iranian frate”, a scris mişcarea islamistă palestiniană, lăudându-l pe preşedintele decedat pentru „sprijinul său pentru rezistenţa palestiniană şi eforturile neîncetate de solidaritate” cu palestinienii de la începutul actualului război din Gaza.

La rândul său, partidul libanez Hezbollah a adus un omagiu „protectorului mişcărilor de rezistenţă”.

„Cele mai profunde condoleanţe poporului iranian, conducerii iraniene şi familiilor preşedintelui Raisi şi delegaţiei care îl însoţea, pentru martiriul lor. Îi cerem Domnului să le acorde familiilor lor răbdare şi alinare. Cu adevărat, noi aparţinem lui Allah şi la El ne vom întoarce. Poporul iranian va rămâne adeptul liderilor loiali, prin voia lui Dumnezeu”, a transmis Mohammed Ali al-Houthi, şeful Comitetului Revoluţionar Suprem Houthi din Yemen, o altă grupare susţinută de Iran.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a exprimat luni dimineaţă, pe X, „sincerele condoleanţe” ale UE pentru moartea preşedintelui Ebrahim Raisi şi a ministrului său de externe, precum şi a altor membri ai delegaţiei şi echipajului. „Gândurile noastre sunt alături de familiile victimelor”, a scris el.

„Văd în aceste ore că autorităţile iraniene acreditează teza accidentului şi nu teoriile conspiraţiei. Nu văd nicio schimbare în ordinea internă din Iran, suntem în contact permanent cu aliaţii noştri europeni şi din G7 pentru că vorbim despre un incident care se înscrie într-un cadru regional deosebit de complex. Sper ca viitoarea conducere iraniană să dorească să se angajeze în stabilizarea şi pacificarea regiunii”, a comentat premierul italian Giorgia Meloni la televiziune.

„Cu profundă tristeţe şi profundă mâhnire, am primit vestea tragică a decesului preşedintelui Republicii Islamice Iran, Ibrahim Raisi, a ministrului afacerilor externe, Hossein Amirabdollahian, şi a însoţitorilor lor, în urma incidentului aviatic nefericit din nordul Iranului. Transmitem sincere condoleanţe şi regrete liderului suprem al Republicii Islamice, Ali Khamenei, precum şi naţiunii iraniene, guvernului şi poporului său. Ne exprimăm solidaritatea cu poporul iranian frate şi cu oficialii Republicii Islamice în timpul acestei tragedii dureroase”, a transmis premierul Irakului, Mohammed Shia al-Sudani.

„Sincere condoleanţe guvernului şi poporului Republicii Islamice Iran pentru moartea preşedintelui Ebrahim Raisi, a ministrului de externe Hossein Amirabdullahian şi a oficialilor care îi însoţeau în durerosul accident de elicopter, cerându-i lui Dumnezeu Atotputernic milă şi iertare pentru ei şi pentru familiile lor răbdare şi alinare. Îi aparţinem lui Allah şi la El ne vom întoarce”, a scris pe X emirul Qatarului, şeicul Tamin bin Hamas al-Thani.

Pakistanul, ţară vecină cu care Iranul a avut anul acesta un scurt schimb de bombardamente, a declarat luni o zi de doliu, în urma informaţiilor apărute în presa iraniană despre moartea preşedintelui iranian. „Pakistanul va respecta o zi de doliu şi drapelul va fi arborat la jumătate de catarg” în semn de „solidaritate cu Iranul”, o ţară „soră”, a scris premierul Shehbaz Sharif pe reţeaua X. „Măreaţa naţiune iraniană va depăşi această tragedie cu curajul său obişnuit”, a adăugat el.

Premierul indian Narendra Modi a scris pe X: „Profund întristat şi şocat de dispariţia tragică a Dr. Seyed Ebrahim Raisi, preşedintele Republicii Islamice Iran. Contribuţia sa la consolidarea relaţiei bilaterale dintre India şi Iran va fi mereu amintită. Sincerele mele condoleanţe familiei sale şi poporului iranian. India este alături de Iran în aceste momente de tristeţe”.

Spynews
Reacția explozivă a Biancăi Drăgușanu, după ce Gabi Bădălău a spus că familia lui nu a fost de acord cu relația lor. De ce s-ar fi temut afaceristul
Bzi.ro
Imagini de toată jena! Priviți cum doi agenți încearcă să imobilizeze un jurist pe aeroportul din Iași. Unul dintre polițiști s-a trezit la rodeo: s-a urcat călare pe bărbat în timp ce-l lipea cu fața de asfalt
Fanatik.ro
Experiența unei românce care a călătorit din Germania alături de Hagi: „Tot drumul doar asta a făcut!”
Capital.ro
Edi Iordănescu este în doliu. A murit după meciul România – Slovacia
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe net! Chiloții minusculi au lăsat la vedere TOT. Ce posterior apetisant are
DailyBusiness
Marcel Ciolacu, anunțul momentului pentru români! Ce se întâmplă cu tichetele de masă
Adevarul
Coșmar în Turcia. Un român a murit strivit de o mașină, de față cu soția și copilul de doar 3 ani: „Se mergea cu viteză, muzică tare”
Spynews
Bianca Drăgușanu povestește cum ar fi fost înșelată de Gabi Bădălău! Ar fi vrut să cucerească o cunoștință de-a ei: ”A încercat să o cumpere cu o pereche de adidași și 2.000 euro” / VIDEO
Spynews
Victor Vrînceanu nu ar fi lăsat să se implice în creșterea fiicei sale, Victoria-Venice. Andreea Antonescu i-a deschis două procese fostului iubit: „Face fără acordul meu” / VIDEO
Evz.ro
Mașini de vis pentru Ștefan Bănică junior. Câți bani a investit artistul
Prosport.ro
GALERIE FOTO. „Devoratoarea de milionari” din Călărași i-a înnebunit pe englezi!
wowbiz.ro
Tragedie în lumea interlopă! Nepoata lui Cosmos de la Iași a murit strivită de un perete! Momentul cumplit a fost surprins de o cameră de supraveghere
Cancan.ro
5 zodii care au parte de noroc în iulie și august 2024. Viața lor se va schimba la 180 de grade
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Alertă de tsunami în Pacific după un cutremur de 7,2 care a avut loc în largul coastelor statului Peru
Capital.ro
Se retrage din tenis! Campioana României și-a luat adio de la rachetă: Mi-e greu...
StirileBZI
Se acordă un nou ajutor de la minister! Cine va primi banii
Prosport.ro
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de la EURO!
stirilekanald.ro
Detalii șocante despre măcelul din camera de hotel. Ce s-a întâmplat cu Alexandra: A fost...
substantial.ro
Un bărbat din Argeș a transformat 7 oameni în sclavi la ferma sa
MediaFlux
Un nou ANUNȚ PRIVIND CANDIDATURA la PREZIDENȚIALE! El va fi NOUL PREȘEDINTE?
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?