Reprezentanţii INML au făcut publice rezultatele disecţiei ce a fost efectuată, marţi, pe inima lui Patrick Ekeng. Medicii legişti au constatat că fobalistul prezenta mai multe „aspecte patologice”, printre care cord mărit şi multiple anomalii coronariene. Patrick Ekeng, în vârstă de 26 de ani, a încetat din viaţă vineri, după ce a căzut pe terenul de fotbal în timpul partidei dintre Dinamo şi FC Viitorul.
In legatura cu decesul sportivului Ekeng Patrick , Institutul National de Medicina Legala „Mina Minovici” va informeaza ca in in urma disectiei cordului efectuata 10.05.2016 s-au constatat urmatoarele aspecte patologice:
– cardiomegalie (greutate cord = 570 grame, diensiuni: 14/11,5/7 cm) determinata predominant de hipertrofia ventricului sting si a septului interventricular (grosime maxima 2,4 cm)
– anomalii coronariene multiple:
– bridge-ing intins la nivelul arterei coronare stingi (ramul descendent anterior) si la nivelul arterei coronarei drepte
– hipoplazia ramului circumflex al coronarei stangi
– sechele de endocardita a valvei mitrale cu modificarea evidenta (retractii si induratii) a cuspidei posterioare
Pentru finalizarea autopsiei sunt necesare rezultatele investigatiilor toxicologice (aprox. 2 sapt) si a celor histologice si imunohistologice (aprox 30 zile).
Comunicatul INML este semnat de dr. Dumitriu Stefan, şef Laborator Prosectura.
Tudor Ciuhodaru, medic, a interpretat raportul INML pentru RomaniaTV.net.
„Este vorba despre o inimă mărită, mult peste limite, cu perete ventricular gros. de asemenea, vormib despre malformaţii congenitale şi dobândite, care puteau provoca tulburări de ritm şi chiar deces, mai ales în condiţii de efort susţinut. Irigarea inimii nu s-a făcut corespunzător”, a declarat Tudor Ciuhodaru.
Acesta susţine că problemele lui Patrick Ekeng ar fi trebuit să fie descoperite la un control medical. „Eu sunt de părere că la un examen medical de specialitate se puteau observa aceste probleme, care sunt de mult timp, nimic din rezultat nu este acut”.
Conform unor surse medicale, anomaliile desoperite la fotbalistul Patrik Ekeng sunt de origine genetică „predominante la sexul masculin şi la rasa neagră”.
Potrivit sursei citate în 95 la sută dintre situaţii, aceste anomalii puteau fi depistate la un control mai amănunţit, dar există situaţii rare în care aceste afecţiuni să nu fie descoperite.
Potrivit unui chirurg cardiolog, rezultatele arată că inima era de dimensiuni mai mari, prin ingroşarea pereţilor ventriculari, ceea ce înseamnă un flux sanguin scăzut, mai puţin sânge către o masă musculară crescută.
„Asta poate să sugereze o boală genetică, care poate genera aritimii cardiace grave. Vasele care irigă muşchiul cardiac aveau niste probleme din naştere, o parte din fibrele musculare treceau peste aceste vase în loc să treacă pe sub ele. În timpul efortului pot duce la apariţia unor accidente coronariene, să nu se mai irige o parte din muşchiul cardiac”, au declarat surse medicale.
Raportul cu rezultatele disecţiei au fost ataşate la dosarul cu rezultatele iniţiale ale autopsiei. Cei de la INML anunţă că rezultatele la teste toxicologice vor fi gata în aproximativ două săptămâni şi a celor imunohistologice în 30 de zile.
La expertiza cordului au fost prezenţi, ca şi la necropsie, ofiţeri de la Serviciul Omoruri al Poliţiei Capitalei care lucrează în anchetă, dar şi un medic din Camerun. la solicitarea familiei lui Ekeng.
Medicii legişti care au efectuat, luni, necropsia lui Patrick Ekeng au constatat că acesta avea cordul mărit, dar nu au găsit leziuni care să conducă la stabilirea unei cauze preliminare a decesului, astfel că s-a dispus efectuarea unei evaluări amănunţite a cordului.
Soţia lui Patrick Ekeng a fost miercuri la Serviciul Omoruri din Poliţia Capitalei pentru a duce mai multe documente în ancheta privind decesul fotbalistului dinamovist, unele dintre acestea fiind acte din care rezultă starea de sănătate în care se afla sportivul înainte să intre pe teren.
Soţia lui Ekeng a fost chemată pentru a da detalii despre starea de sănătate a camerunezului, dar şi pentru a se stabili istoricul medical al fotbalistului, au declarat pentru News.ro surse din rândul anchetatorilor.
După ce a fost la Poliţia Capitalei, soţia lui Ekeng a mers la Institutului Naţional de Medicină Legală, pentru eliberarea actelor necesare preluării trupului neînsufleţit al fotbalistului, care nu au putut fi încheiat până acum întrucât nu au fost duse documentele necesare.
Jucătorul dinamovist Patrick Ekeng a murit vineri seară, după ce s-a prăbuşit pe teren, în minutul 70 al meciului cu FC Viitorul. Acesta a fost dus cu o ambulanţă Puls la Spitalul Floreasca, unde a fost resuscitat aproximativ o oră şi 30 de minute, însă nu a mai putut fi salvat.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a început urmărirea penală in rem pentru ucidere din culpă, în cazul decesului lui Patrick Ekeng.
În cadrul anchetei au fost ridicate mai multe documente, ambulanţa cu care a fost transportat jucătorul dinamovist a fost sigilată, alte două ambulanţe aflate la stadion au fost examinate criminalistic, iar înregistrările video care surprind momentul prăbuşirii jucătorului pe teren şi acordarea primului ajutor medical vor fi analizate.
Poliţiştii de la Serviciul Omoruri al Poliţiei Capitalei au ridicat documentele medicale întocmite la Spitalul Floreasca, precum şi unele documente legate de organizarea meciului care a avut loc vineri seară, pe stadionul echipei Dinamo. Totodată, au fost solicitate documente relevante în cauză de la factorii implicaţi în desfăşurarea meciului jucat de Dinamo cu FC Viitorul.
Medicul echipei Dinamo, Liviu Bătineanu, şi personalul medical de pe Ambulanţa Puls cu care a fost transportat la spital fotbalistul dinamovist Patrick Ekeng au fost audiaţi la Poliţia Capitalei.
Procurorii aşteptă raportul preliminar în cazul autopsiei lui Patrick Ekeng, precum şi analizele anatomo-patologice pentru a se lămuri dacă decesul a fost cauzat de afecţiuni interne sau de factori externi.
”Mari speranţe nu avem la acest moment, pentru că cel puţin la această etapă a autopsiei rezultatele durează. Acum, practic, s-au făcut prelevări din organe, analiză internă şi alte chestiuni medico-legale, pentru a se vedea dacă decesul a ţinut de factori interni ce pot însemna malformaţii congenitale sau dacă sunt elementele unei acţiuni sau ale unor factori externi”, au declarat pentru News.ro surse judiciare.
Potrivit surselor citate,”moartea a fost non-violentă, dar suspectă, astfel că trebuie verificat amănunţit cadrul medical”.
Anchetatorii urmează să stabilească dacă echipajul de la Ambulanţa Puls a intervenit cu întârziere, dacă maşina era echipată cu toată aparatura necesară pentru resuscitare şi intervenţie în cazuri de urgenţă şi dacă personalul medical era pregătit pentru astfel de situaţii.